3 eenvoudig toepasbare tips om vaker gelijk te krijgen
Vergroot je overtuigingskracht
14 Maart 2018 - Categorie TipsWie wil er gelijk krijgen? Bijvoorbeeld op het werk. Of op de sportclub (bestuursvergadering of algemene ledenvergadering?). Of in een discussie met de echtgenoot(e)?
En wat te denken van politici die elkaar en de kiezer willen overtuigen? Wel, je kunt je kans op gelijk krijgen vergroten.
3 praktische tips om te overtuigen
1. IS JOUW OPLOSSING STRUCTUREEL?
Waar je ook over discussieert, uiteindelijk wil je gelijk krijgen. Maar, gelijk krijgen over een inhoudelijke kwestie betekent vooral dat je wilt aantonen dat jouw visie ook daadwerkelijk een oplossing voor de lange termijn is.
Structureel dus.
Als jouw oplossing slechts een 'doekje voor het bloeden' is, dan zul je nooit overtuigen.
Ga dus in je eigen argumenten altijd op zoek naar de lange termijn. Is jouw oplossing over een maand, over een half jaar of over een jaar nog steeds acceptabel en geloofwaardig?
2. SPEEL IN OP GEMEENSCHAPPELIJKE WAARDEN
Je kunt pas verbinden als je de verschillen durft te benoemen. Het is een credo waar wij van Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam helemaal achter staan.
Maar, hoe je het ook wendt of keert: er zijn ook altijd gemeenschappelijke waarden binnen heikele kwesties. Zoek deze ook op en koppel je argumenten aan die gemeenschappelijke waarden.
Daarbij ga je dus uit van iets waar je het wél met elkaar over eens bent. Als dát het startpunt is van jouw overtuigingskracht, dan heb je in ieder geval de aandacht. Er wordt dan sowieso naar je geluisterd.
Gemeenschappelijke waarden zijn omvangsvormen en principes waar we allemaal - gemiddeld genomen - wel voor staan. Zoals, we moeten elkaar niet kwetsen. We zijn allemaal voorstander van de vrijheid van meningsuiting. Of, vrouwen en mannen zijn gelijkwaardig. Enfin, je begrijpt wat we bedoelen.
Beschouw je speech als een acquisitiegesprek: ook daar zoem je in op gemeenschappelijke waarden.
3. VRAAG OM BEWIJSVOERING VAN DE TEGENARGUMENTEN
Natuurlijk luister jij ook goed naar je gesprekspartner of debatopponent. Die zal met (tegen)argumenten komen, natuurlijk met het doel om juist jou te overtuigen!
Analyseer die tegenargumenten goed.
Zijn ze waar? Kan jouw gesprekspartner of debatopponent die tegenargumenten bewijzen?
Stel kritische vragen. Vraag ook letterlijk naar het bewijs. Een mooi voorbeeld hiervan is dat in discussies over bijvoorbeeld het sociale stelsel in Nederland vaak vergelijkingen worden gemaakt met de Scandinavische landen. ("In Zweden is het vaderschapsverlof een groot succes. Dus, moeten we het ook in Nederland invoeren.")
Oh ja? Bewijs dan eens wat het verband is tussen het succes in Zweden en het mogelijke succes in Nederland.
Voor je het weet, ben je écht aan het debatteren. Leuk!
Echter, alleen door veel te oefenen word je een excellente debater en vergroot je je overtuigingskracht.
Kom eens langs!
Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam nodigt je uit om geheel kosteloos en geheel vrijblijvend een keer deel te nemen aan een van onze clubavonden.
Je doet mee aan de oefeningen die allemaal betrekking hebben op spreken in het openbaar, debatteren, argumenteren, pitchen, speechen, snel kunnen schakelen, ad rem kunnen reageren etc etc.
Allemaal vaardigheden die je kunt trainen en die jou in het echte leven veel profijt zullen brengen. Sterker nog: als je werknemer bent, dan geeft deelname aan een clubavond je een ongekende nieuwe en inspirerende boost. (Overigens geldt dit ook voor werkgevers; die zijn uiteraard ook van harte welkom!)
Check de data van onze clubavonden >>>
Hopelijk tot snel ziens!
Met vriendelijke groeten!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Founder / Dagvoorzitter / Debatleider / Chairman Round Tables / Trainer
Ondernemer bij Crown Media, Bureau voor Communicatie en Strategie, columnist Financiële Telegraaf en opiniemaker bij BNR Nieuwsradio.
Ja, ik meld me graag aan voor een clubavond of workshop bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam
Lees hier ons privacy statement.