5 tips (voor iedereen) om het niet zo weg te geven als Jeanine Hennis deed in haar slotdagen als minister van Defensie
Hoe overtuig je in moeilijke omstandigheden?
04 Oktober 2017 - Categorie algemeenArme Jeanine Hennis. Wat had ze het moeilijk in haar laatste debat als Minister van Defensie. Debat-technisch zat het allemaal niet goed in elkaar...
Natuurlijk weten we allemaal dat Jeanine Hennis niet persoonlijk verantwoordelijk was voor de dood van twee militairen in Mali. Zij kan daar niet persoonlijk aansprakelijk voor worden gesteld. Maar ze was wel Minister van Defensie. En dús politiek verantwoordelijk. Zo werkt het in Nederland.
Wij tornen daar (in dit blog) niet aan - laten we dat meteen vooropstellen.
foto: Jeanine Hennis, voormalig minister van Defensie. (fotocredits: Ministerie van Defensie / Rijksoverheid)
STUNTELIG
Jeanine Hennis was echter behoorlijk stuntelig in de media en zeker ook in het debat in de Tweede Kamer.
Daardoor vragen we ons nu af of Jeanine Hennis zich er wel bewust van was dat ze de geleerde lessen van alle mediatrainingen die ze (ongetwijfeld?) heeft gehad binnen het opleidingentraject van de VVD, op het moment suprême in de praktijk had kunnen brengen.
Dus, op het moment dat het ertoe doet.
NET HET ECHTE LEVEN
Vergelijk het met sollicitatie- en onderhandelingstrainingen.... Veel oefenen en dan dus op het moment dat het er écht om gaat, niet scoren. En, dat je daarmee je kans vergooit om (toch) te overtuigen. Zonde! Zonde!
We hebben hieronder 5 verbeterpuntjes genoteerd, waar Jeanine Hennis, mocht ze toch nog terugkeren in de politiek, haar voordeel mee kan doen.
En, tegelijkertijd kan iedereen er zijn voordeel mee doen.... Yes... we hebben het over hele specifieke vaardigheden, eigenlijk van nut voor iedereen! Omdat ze te gebruiken zijn in het echte leven.
DE 5 VERBETERPUNTJES:
1. WEES ONTSPANNEN
Jeanine Hennis was overduidelijk zichtbaar gespannen. Niet alleen op de moment dat de media haar 'overvielen' maar ook in de Tweede Kamer. Natuurlijk weten wij dat ze ook maar een mens is (Dat zei ze zelfs in het debat!), maar.... als het er écht om gaat, als het spannend wordt, als je weet dat de ogen van heel Nederland op je gericht zijn, dan moet je vertrouwen uitstralen.
Ze had dat vertrouwen zichtbaar niet. En, als je geen vertrouwen (in jezelf) uitstraalt, dan zul je niet kunnen overtuigen.
ONZE TIP:
Bereid jezelf goed voor. Écht goed. Neem alle mogelijke scenarios door. Oefen. Je kunt dan beter ontspannen.
2. HERSTEL JEZELF SOEPEL
We zeiden het al bij bullet 1: ook Jeanine Hennis is maar een mens. En iedereen kan een spreekfout maken. Of even niet uit zijn zinnen komen. Is ook helemaal niet erg. Maar, herstel jezelf dan!
Zo is het uitgelekte fragment van het RTL-Nieuws, waarin Jeanine Hennis het even niet meer zag zitten, niet alleen een ware karaktermoord op Jeanine Hennis, maar de vraag is ook of Jeanine een strategie (voor zichzelf) had om te kunnen resetten, als het even mis dreigt te gaan.
Heeft ze dit wel eens geoefend met haar adviseurs?
Bekijk het onderstaande (leerzame) fragment eens. Na nog geen 15 seconden gaat het al mis...
ONZE TIP:
Heb een strategie voor jezelf als je voelt dat het misgaat.
3. DOE HET UIT JE HOOFD
Juist het begin van haar speech in de Tweede Kamer (in eerste termijn), had ze UIT HET HOOFD moeten doen. Ze had vanuit haar hart moeten spreken. Of, op z'n minst moeten laten zien dat het haar persoonlijk had geraakt, dat het allemaal zo mis was gegaan in Mali.
Ze deed het echter vanaf papier. Dat deed afbreuk aan haar persoonlijke geloofwaardigheid. Zeggen hoe erg iets is, willen aangeven hoe groot persoonlijk leed voor de nabestaanden kan zijn, dat MOET je uit het hoofd doen. Je kunt dat niet vanaf papier doen. Het wordt daardoor te formeel.
Niet alleen ontstaat daardoor de indruk dat de tekst wellicht door speechschrijvers in elkaar gezet, maar juist ook die nabestaanden hadden ook en public een persoonlijke noot van de minister willen horen.
ONZE TIP:
Als je iets écht heel belangrijks, iets heel emotioneels wilt zeggen.... Nooit voorlezen!
Onder de hiernavolgende mededeling zie je nog twee nuttige tips!
Train je vaardigheden Wij oefenen bij onze debatclub in Amsterdam twee keer per maand specifieke vaardigheden die verwant zijn aan spreken in het openbaar, pitchen, speechen en omgaan met kritische vragen. Dat doen we met ondernemers, ambitieuze werknemers, bruisende studenten, topfitte pensionado's, politici, kandidaat-raadsleden etc etc. Ook zin om een keer mee te doen? Dat kan geheel kosteloos! |
4. HET WAS TE FORMEEL
Uiteraard weten we dat haar directe doelgroep - in het debat - de leden van de Tweede Kamer zijn. Maar, Jeanine Hennis, had zich kunnen (moeten!) realiseren dat het debat live werd uitgezonden en dat feitelijk heel Nederland kon meekijken.
Waarom dat formele taalgebruik? Het leek soms wel alsof er een goed geprogrammeerde chatbot aan het woord was.
Ook met wat meer 'gewoon taalgebruik' had ze haar punt kunnen maken. Dus, taalgebruik dat de gewone Nederlander begrijpt, dat aanspreekt.
Het was allemaal veel te formeel. Want, los van de verschrikkelijke gebeurtenissen in Mali, stond hier ook nog iets anders op het spel: het vertrouwen in de politiek.
De mensen in Nederland willen vertrouwen hebben in de politiek. Dat lukt niet als je structureel formeel taalgebruik inzet.
ONZE TIP:
Wees je in je speech, debatten en discussies bewust van je directe doelgroepen en de indirecte doelgroepen. Pas je verhaal daar op aan. Je wordt geloofwaardiger. En, menselijker.
5. LUISTER MET VERTROUWEN
Op de momenten dat de Kamerleden aan het woord waren, en ook felle kritiek uitten op de Minister, kon je al zien dat Jeanine Hennis er de brui zou aangeven. Haar houding was negatief, teneergeslagen en nederig.
Maar, als je nog een debat aangaat, waarbij je uiteindelijk wilt overtuigen, hoe moeilijk het ook is omdat je weet dat je politieke lot eigenlijk al bezegeld is... heb wel vertrouwen in jezelf en probeer dat op alle mogelijke manieren iets positiever uit te stralen.
ONZE TIP:
Hoe moeilijk een gesprek ook is, straal onvoorwaardelijk vertrouwen uit.
(een verlengstukje dus van de eerste tip uit dit blog)
EN NU JIJ!
Laten we nogmaals maar eens vooropstellen dat ook wij niet graag in de schoenen van Jeanine Hennis hadden willen staan. Vanuit politiek oogpunt beredeneerd heeft ze keurig haar verantwoordelijkheid genomen en is ze afgetreden. Daarvoor complimenten.
HOE ZOU JIJ HET DOEN IN JOUW LEVEN?
Ook jij kunt in je werk, tijdens een vergadering, op een moeilijk moment, op een spannend moment, niet verslappen. Want wát er ook aan de hand is, de vraag is en blijft: wat is JOUW (debat-) of (communicatie-)strategie als je weet dat het moeilijk gaat worden?
Ben jij voldoende getraind in je debat-, speech- en presentatievaardigheden als je ongekend veel tegengas krijgt, en dat je moet 'vechten' alsof je eigen leven er van afhangt.
We zijn benieuwd naar je mening. Laat het ons eens weten!
Hopelijk een keer tot ziens bij onze debatclub in Amsterdam!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Co-Founder
Graag ontvang ik een gratis TRY OUT ticket. Later kies ik op welke clubavond ik wil meedoen.
Lees hier ons privacy statement.