9 redenen waarom de speech van Geert Wilders deze keer écht excellent was! [En hoe hij dus overtuigde]
28 November 2016 - Categorie Tips
De speech van Geert Wilders (PVV), afgelopen week in de rechtbank van Amsterdam, was een excellente speech. Bijna het schoolvoorbeeld van hoe een speech zou moeten zijn.
Hoe je je kansen benut bij het spreken in het openbaar.
De speech was excellent omdat hij mensen heeft overtuigd. Dat bleek gisteren uit de laatste peilingen.
In één week tijd is hij in die peilingen gestegen van 30 naar 33 zetels. Meer mensen dan een week tevoren voelen zich met Geert Wilders, zijn standpunten en zijn verhaal verbonden.
Maar, wát waren nu precies de factoren die deze speech zo succesvol maakten?
We bespreken die in dit blog.
Want, ook ú zult regelmatig moeten overtuigen. Of, u wilt uw gelijk halen. Bijvoorbeeld in een verkoopgesprek. Of u spreekt uw medewerkers toe. Of het management. Of, u bent coach van het hockeyteam van uw kind, en u moet alle andere ouders toespreken.
Kortom: leer van Geert Wilders...!
- SPEECH IS EEN PERSOONLIJK VERHAAL
In delen van de speech, maakt Geert Wilders het persoonlijk. Hij omschrijft zijn eigen leven. Hij woont in een Safe House. (wie wil dat in Godsnaam?). Zelfs als hij naar de WC gaat, heeft hij bewakers om zich heen.
Hij is in 'gepantserde auto's, in colonne, met blauwe sirene's' naar de rechtbank gereden. Niemand wil dit toch? Niemand gunt hem dit. Dit is zijn leven nu.
Hij heeft het persoonlijk gemaakt. En, daardoor raakt hij mensen. Mensen herkennen zich in zijn verhaal. Omdat ze hopen dat zo'n opgesloten leven voor hen nooit realiteit wordt.
- TEGELIJKERTIJD IS HET NIET EXCLUSIEF ZIJN VERHAAL
Geert Wilders zet ook overduidelijk zijn eigen belang opzij. Hij spreekt daarmee heel effectief zijn doelgroep (de kiezers!) aan.
"Ik spreek niet alleen voor mezelf. Ik spreek voor heel Nederland."
Als toehoorder ga je dan toch even op het puntje van je stoel zitten, want de toehoorder wordt aangesproken. Er staat daar dus iemand in de rechtbank die voor meer mensen vecht. Voor de mensen van Nederland. En daartoe behoren de luisteraars.
- HIJ HEEFT ZIJN SPEECH BELANGRIJK GEMAAKT.
Gedurende het proces is Geert Wilders niet verschenen in de rechtbank. Met uitzondering van de eerste keer. Kort voor de laatste dag van het proces maakte hij bekend dat hij zelf zijn slotpleidooi zou houden. Daarmee heeft hij iedereen (de media, zijn kiezers) nieuwsgierig gemaakt.
Zijn speech wekte grote verwachtingen. En, iedereen wil het horen. Zijn bereik is daardoor groter geworden. Veel groter dan als hij er voor had gekozen om elke dag aanwezig te zijn en na de zittingen de pers te woord te staan.
- DE MACHT VAN DE GETALLEN
Geert Wilders heeft het in zijn speech over "1 miljoen mensen die op hem hebben gestemd" en over de mogelijkheid dat bij de volgende verkiezingen misschien wel "2 miljoen mensen op hem gaan stemmen."
Hij stelt dat "1 op de 5 Nederlanders overweegt op de PVV te stemmen." Hiermee hoopt hij de rechtbank ervan te doordringen dat hij niet alleen staat. Zijn visie wordt gedragen. Door "miljoenen".
- HELDERE FRAMING
Geert Wilders is zo ongekend overtuigd van zijn eigen gelijk, dat hij ver wil gaan.
"Mensen die me willen stoppen, zullen me moeten vermoorden."
Ja, inderdaad: zijn ambitie, zijn passie, zijn gedrevenheid: het komt vanuit z'n tenen. Vanuit het diepste van zijn ziel. Wie durft dit en public te zeggen als je iemand van iets wil overtuigen?
- SLIM EN PERSOONLIJK appèl AAN DE RECHTBANK
Geert Wilders weet dat hij niet alleen de potentiële kiezers in Nederland moet overtuigen. Hij weet dat hij óók de rechtbank moet overtuigen hem niet te veroordelen. En dus spreekt hij de rechters aan op hun (persoonlijke) gevoel o.a. door hen er op te wijzen dat hij ook voor hén vecht. "Want, stelt u zich toch eens voor dat uzelf, of uw chauffeur, of uw secretaresse...... geen vrijheid van meningsuiting meer zou hebben. Of, dat u ook beschermd zou moeten worden...."
Heel slim want hij ziet de rechters daarbij als gewone mensen. Hij vecht ook voor hén! Hij maakt de rechters onderdeel van een gemeenschappelijk belang dat er is tussen Geert Wilders én de rechters zelf!
- EEN SPANNENDE VERGELIJKING OM OVER NA TE DENKEN
Geert Wilders beschouwt halverwege de speech dit proces als een proces dat "niet zou misstaan in Turkije of Iran."
Ook daar zet hij iedereen mee aan het denken. Hij weet nl. goed dat Nederlanders in hun eigen land geen Turkse of Iraanse toestanden willen. Een vergelijking om over na te denken.
- DE RUST ZELVE
Geert Wilders is de rust zelve. Iedereen die de politiek volgt, weet dat hij soms nogal scherp, ongenuanceerd, zelfs beledigend uit de hoek kan komen. Hoewel dit wellicht ook bij het politieke spel hoort, is Geert Wilders hier bewust rustig en zakelijk. Daarmee onderstreept hij het belang van zijn verhaal en vergroot hij zijn overtuigingskracht.
- EEN PRIMA SLOT!
"Spreek mij vrij. Spreek ons vrij."
Een beter slot had Geert Wilders in zijn speech niet kunnen bedenken. Deze scherpe zinsnede blijft iedereen bij. En met deze scherpe stellingname aan het slot, heeft hij in zes woorden de essentie van zijn hele speech nog eens samengevat. Het cirkeltje is rond.
ONZE TIPS VOOR U::
De eerstvolgende keer dat u een groep mensen, of een zaal met toehoorders, van iets wilt overtuigen, is het van belang om na te denken over de volgende vraagstukken en uitdagingen:
- Wie zijn precies de toehoorders en wat is hun belang?
- Wie beslist er over uw 'lot'? (Wie heeft de regie in handen om u gelijk te geven?)
- Kies de juiste Tone-Of-Voice! (Op welke Tone-Of-Voice zitten de toehoorders te wachten?)
- Vertel een persoonlijk verhaal waardoor u aantoont hoe het een en ander u persoonlijk raakt als u geen gelijk krijgt.
- Vertel een groter of breder verhaal waarmee u aantoont dat het veel mensen raakt als u geen gelijk krijgt.
- Onderzoek of er een gedeeld belang is met degenen die u wilt overtuigen. En benoem dat specifiek.
- Denk na over een scherpe afsluiter die alles samenvat en onweerleegbaar 'bewijst' dat u gelijk moet krijgen! De slotzin moet bijblijven. De slotzin moet kippenvel opleveren!
- Behandel uw toehoorders altijd met het grootste respect.
OOK LEREN SPEECHEN?
Wij weten 100% zeker dat u ook een keer voor het moment komt te staan dat u gaat speechen. Of, misschien hebt u al wel eens een speech gehouden maar was u toch niet zo tevreden over hoe het ging.
Of u voelde dat u de zaal, uw toehoorders, het managementteam, die klanten nét even niet te pakken had.
In 2017 gaan we bij Dé Nederlandse Debatclub uitgebreid aandacht besteden aan het houden van een goede speech waarmee u uw toehoorders zult inspireren, in beweging zult krijgen en misschien zelfs wel weet te overtuigen. Uw speech verdient absolute geloofwaardigheid.
- Meldt u zich nu aan voor de NIEUWSBRIEF.
Via onze nieuwsbrief blijft u automatisch op de hoogte van ons programma in 2017; u weet dan wanneer we die inspirerende speechtrainingen opstarten!
Bovendien leest u in de nieuwsbrief regelmatig spannende Tips & Tricks over spreken in het openbaar, debatteren en het vergroten van uw overtuigingskracht. En nog mooier: wellicht zien we u in 2017 bij onze clubactiviteiten!
Tot snel ziens!
Jerry Helmers [wie ben ik?]
Dé Nederlandse Debatclub
OOK NOG EEN GOEDE SPEECH!
We eindigen dit blog ook nog met iets vrolijks. Uiteraard....
Barack Obama, President van de Verenigde Staten, was afgelopen week weer even op zijn best in de speech die hij had voor Ellen Degeneres.... Een MustSee! (en leerzaam!)