9 tips! Hoe elimineer je de ‘ehm’ of ‘uhm’ in een presentatie, speech of pitch?
Word vloeiender en dus... overtuigender!
27 Augustus 2020 - Categorie algemeenVeel mensen ergeren zich groen en geel aan te veel ‘ehm’ of ‘uhm’ in een presentatie, speech, pitch of debat.
Opvallend detail is dat degenen die zich er vooral aan ergeren, juist de sprekers zélf zijn. Met name als ze zichzelf terugzien op video. Of, een geluidsfragment van zichzelf horen. Ineens vallen die stopwoordjes op.
Maar is het nu werkelijk zo storend?
Oké. Natuurlijk is het fijn dat je probeert te voorkomen om zo veel mogelijk ‘ehm’ of ‘uhm’ in je presentatie, pitch, speech of debat te zeggen. Maar ervaar dat Zwaard van Damocles niet als een genadeloze SpeechKiller.
Er is niets mis mee als je af en toe even twijfelt in je speech, als je simpelweg moet nadenken over wat je verder gaat zeggen en dat je op zoek bent naar de juiste woorden.
Een enkele ‘ehm’ of een ‘uhm’ doet beslist geen afbreuk aan jouw overtuigingskracht.
Maar het is uiteraard NIET de bedoeling dat de ‘ehm’s en ‘uhm’s’ overheersen. Het kán dan voor de toehoorders – de mensen die je wilt overtuigen – een afleiding vormen waardoor ze de inhoud kwijtraken.
We hebben een paar eenvoudige (oefen)tips op een rijtje gezet waarmee je jezelf kunt trainen op het verminderen van de ‘ehm’s’ en ‘uhm’s’ in jouw speech, pitch, debat of verkoopgesprek.
9 TIPS:
1/9
MAAK EEN AUDIO/VIDEO-FRAGMENT VAN JEZELF
Hou je een speech of pitch? En oefen je die van te voren? Helemaal prima. Maak dan een audiofragment van jezelf. Dat kun je heel simpel doen met je Smartphone. En luister jezelf terug.
Tel het aantal ‘ehm’s en ‘uhm’s’.
Het levert je het antwoord op de vraag op of het wel zo overheersend is...
2/9
HEB BEWUSTZIJN
Als je geconcentreerd bij de start van je speech de focus legt op het niet willen zeggen van ‘ehm’ of ‘uhm’, ontstaat er bewustzijn. Je zult ervaren dat je ademhaling omlaag gaat omdat je een extra doel hebt waar je je op wilt focussen.
Slechts dat bewustzijn vermindert al het aantal ‘ehm’s’ en ‘uhm’s’, maar je zult dan ook (helaas) ervaren dat je daardoor misschien niet meer zo ‘natuurlijk’ spreekt. Wel, dat is een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Meters maken dus.
Er komt een moment waarop je jouw ademhaling meer onder controle hebt, waarna je in je wijze van spreken weer ‘jezelf’ wordt en je terugkomt bij je natuurlijke ‘Ik’.
En dan is er winst: als je ‘natuurlijk’ bent, ben je overtuigender en geloofwaardiger.
3/9
IS JE EIGEN VERHAAL INHOUDELIJK OP ORDE?
Als jouw eigen verhaal inhoudelijk op orde is, en als je daardoor met positieve zelfverzekerdheid de pitch, speech of het debat durft aan te gaan, dan zul je dus ook minder ‘ehm’ en ‘uhm’ uitspreken. Immers, deze stopwoordjes staan in principe voor een eerste twijfel.
Maar als je jouw argumenten goed hebt gestructureerd en hebt geprioriteerd én als je ook weet hoe je de inhoudelijke waarde van jouw argumenten bewijst, dan is er al geen ruimte meer voor een ‘ehm’ of een ‘uhm.’
De bottomline is helder: train jezelf op logisch argumenteren.
4/9
ANTICIPEER OP MOGELIJKE VRAGEN
Het is altijd een goede zaak om – vooral in een debat – jezelf af te vragen waar het mogelijke kritische tegengas van de tegenstander over zal gaan. Welke vragen vanuit de zaal zal men op je afvuren?
Als je daar in je voorbereiding aandacht aan besteedt, dan maak je een slag.
Want, als je de vragen weet, dan weet je ook de antwoorden.
Je kunt dan met meer stelligheid en zelfverzekerdheid – op het moment dat het er toe doet – de vragen inhoudelijk pareren.
Als vanzelf is er geen ruimte meer voor een ‘ehm’ of een ‘uhm’.
5/9
STA (of: zit) RECHTOP
Uiteraard weet je dat je zelfverzekerd en positief assertief ‘moet’ overkomen als je anderen wilt overtuigen. Maar soms kan het spannend zijn. Immers, niemand weet van te voren hoe een debat of discussie precies verloopt. Let daarom goed op je houding.
Sta (of zit) rechtop. Straal een actieve houding uit.
Ook dán merk je dat je vanzelf minder ‘ehm’ of ‘uhm’ gebruikt.
6/9
EEN LASTIGE VRAAG?
HEB BIJ VOORBAAT EEN STRATEGIE!
Zoals we in het vorige punt al noemden: je weet nooit precies van te voren hoe een debat of discussie verloopt. Konden we de toekomst maar voorspellen. Maar, je kunt wel al een paar ‘antwoorden’ paraat hebben op vragen waar je eigenlijk geen direct antwoord op hebt.
Zo kun je jezelf er op trainen door bijvoorbeeld een zeer lastige en moeilijke vraag te beantwoorden met: “Dank je wel voor deze vraag. Ik vind echter de vraag niet goed geformuleerd. Ik zou liever deze vraag horen……” - En dan ga je verder.
Of je herformuleert de vraag waar je bij de vragensteller dan toetst of je de vraag goed hebt begrepen. Je koopt dan wat tijd om tegelijkertijd inhoudelijk te kunnen nadenken over wat jouw ware antwoord moet zijn.
Ook kun je er een heuristische vraag van maken.
Natuurlijk geldt hier: oefening baart kunst. Het zogenoemde Ruttiaans debatteren is namelijk een vak apart!
7/9
DURF STIL TE ZIJN
Twee seconden even een pas op de plaats in jouw speech voelt voor jou misschien als een eeuwigheid. Maar voor de toehoorder niet. Die is immers nog bezig met het verwerken van al hetgeen je net daarvoor hebt gezegd. Die vindt zo’n stilte best wel lekker.
En jij voorkomt daarmee een ‘ehm’ of een ‘uhm’.
8/9
SPREEK KORTE ZINNEN
Maak het jezelf niet al te moeilijk.
Doe niet gewichtig. Spreek – bij wijze van spreken – Jip en Janneketaal. De toehoorders willen je gewoon begrijpen.
Het credo?
Spreek in korte zinnen: je raakt namelijk zélf de weg kwijt als je tijdens jouw speech in je vierde bijzin belandt en daardoor niet meer weet of je op dat moment de eerste of derde persoon enkelvoud moet gebruiken. De 'ehm's en 'uhm's liggen op de loer!
9/9
DIT IS MISSCHIEN WEL DE MEEST LOGISCHE TIP
Spreken in het openbaar, pitchen, speechen, debatteen, presenteren… Het zijn allemaal persoonlijke vaardigheden die je in Het Echte Leven veel kunnen opleveren.
Het zijn echter wel van die typische persoonlijke vaardigheden die je moet blijven oefenen.
Roger Federer is met afstand de beste tennisser van de wereld, al jarenlang, maar reken er maar op dat hij nog steeds elke dag zijn backhand traint.
Onze tip is dan ook méér dan vanzelfsprekend: word lid bij Dé Nederlandse Debatclub!
;-)
Dus.....
Wanneer zien we jou bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam?
(FYI - In 2019 zijn wij gekozen tot CLUB VAN HET JAAR!)
Met vriendelijke groeten!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Chief Debating Officer
Founder / Brutale dagvoorzitter / Prikkelende debatleider / Chairman Round Tables / Originele debattrainer
3e op het NK Debatteren Eloquentia 2019
Ondernemer bij Crown Media, Bureau voor Communicatie en Strategie, columnist Financiële Telegraaf en opiniemaker/debater bij BNR Nieuwsradio.
Altijd leuk om op Twitter in gesprek te gaan: Jerry Helmers
Of, volg Dé Nederlandse Debatclub.
GEWELDIGE LEESTIPS:
- Als jij een goede verkoper wilt worden...
Dit zijn de 5 vaardigheden die jij moet bezitten!
- Naar verwachting 500.000 werklozen na de Coronacrisis?
Wat moet je doen als jij werkloos wordt?
- Eens of oneens?
Als een speech inspireert, dan is dat NIET voldoende!
- Waar moet een goede crisisspeech precies aan voldoen?
Je hebt maar één kans om vertrouwen te winnen!
- Hoe houd je de toehoorders vast in de eerste 20 seconden van je speech?
Pas de ABC toe uit de ABCDEF-formule van een speech!
- Waarom elke organisatie eigenlijk een CDO (Chief Debating Officer) zou moeten aanstellen!
- Wil je assertiever worden?
Wel, dat kan. Wij laten je het ervaren!
- Wat moet je precies doen zodat anderen je (eindelijk!) begrijpen! (4 basisprincipes)
- Subtiele tips om beter te manipuleren!
Indoctrinatie is een kunst!
Ja, ik ben best wel nieuwsgierig geworden naar een training of workshop van Dé Nederlandse Debatclub. Neem svp contact met mij op.
Lees hier ons privacy statement.