"Alle werklozen zijn lui."
Voor sommigen een feit. Voor anderen een mening.
26 Maart 2019 - Categorie algemeenIngewikkeld hoor, al die discussies en debatten in de samenleving. Anno nu worden (vermeende) feiten volop bestreden en betwist. Maar ja, wat doe je in een discussie of debat als de ander de feiten gewoon ontkent?
En dan hebben we het niet alleen over de onenigheid die we hebben over allerlei maatschappelijke thema's zoals het klimaat, de massa-immigratie, de democratie of de vrijheid van meningsuiting.
Of, over de arbeidsmarkt.
Zijn alle werklozen lui? We komen hier later op terug.
(Wat vind jij? Laat het ons weten!)
We denken óók aan een discussie of debat op het werk. Ook daar 'blijken' feiten ineens meningen en meningen verworden tot feiten. Het kan je zelfs overkomen tijdens een managementvergadering. Zo ben je er van overtuigd een feit in handen te hebben (en dat te gebruiken als argument), maar dan ineens wordt het feit door je collega managers ter discussie gesteld.
De tekst gaat verder onder de afbeelding. Scroll of swipe verder!
Wel... als eerste komt de vraag op...
Wat is een feit?
Een feit is een gebeurtenis of omstandigheid waarvan de werkelijkheid onomstotelijk vaststaat, doordat het ofwel zintuiglijk is waargenomen ofwel instrumenteel gemeten kan worden. Het feit moet met objectieve waarnemingen kunnen worden vastgesteld.
Maar ja...
-
Wat is onomstotelijk?
-
Wat bedoelen we precies met zintuigelijke waarnemingen?
-
Wat verstaan we onder instrumenteel gemeten?
-
Wie heeft de meetmethode vastgesteld? Is het dan nog wel objectief?
Soms echt heel ingewikkeld. Maar, je hebt er wel mee te maken als anderen jouw feiten als 'ónwaar' bestempelen. Lastig hoor. Immers, je wilt toch op weg naar een oplossing?
De tekst gaat verder onder de afbeelding. Scroll of swipe verder!
Wat dan te doen?
Om nog 'een beetje' nader tot elkaar te komen, is het van groot belang om in ieder geval goed te onderzoeken of jullie - als tegenpolen van elkaar - dezelfde interpretatie van de gebruikte begrippen hebben.
We noemen dat het concretiseren van de stelling.
Bekijk voor de aardigheid eens de volgende stellingname:
'Alle werklozen zijn lui!'
Als je deze stelling leest dan kun je het daar eens of oneens mee zijn. Maar de voorstander van deze stelling kan deze stelling ook als een FEIT presenteren. Hij zegt dan: "Het is gewoon een feit. Alle werklozen zijn lui!"
In dit geval is het belangrijk om te bepalen wat de voorstander precies bedoelt met het begrip 'werklozen'. Want geloof ons... je kunt wel 100 of meer interpretaties van het begrip 'werkloze' bedenken. Als er 18 mensen aan een willekeurige workshop debatteren meedoen, dan krijg je met zekerheid 18 verschillende interpretaties van het begrip werkloze.
De tekst gaat verder onder de afbeelding. Scroll of swipe verder!
Van de laatste workshop debatteren die ik gaf, en waarbij ik deze vraag ( 'Wat is een werkloze?') voorlegde aan de deelnemers, heb ik een aantal verschillende interpretaties hieronder genoteerd. Dus, de deelnemers schreven onafhankelijk van elkaar op een papier wat zij verstonden onder het begrip 'werkloze'.
Daar komen ze....
-
"Een werkloze is iemand die niet werkt."
-
"Een werkloze is iemand die het vertikt om te werken."
-
"Een werkloze is iemand die in de bijstand zit."
-
"Een werkloze is iemand die geen betaald werk heeft."
-
"Een werkloze is iemand die al meer dan een jaar lang geen betaald werk heeft."
-
"Een werkloze is iemand die is ontslagen."
-
"Een werkloze is iemand die een WW-uitkering ontvangt."
-
etc
-
etc
-
etc
Zie je dat verschillende mensen een eigen inhoudelijke waarde of definitie toekennen aan het begrip 'werkloze'?
De tekst gaat verder onder de afbeelding. Scroll of swipe verder!
Nu kun je het uiteraard zelfs ook oneens zijn over de interpretaties maar dát is uiteindelijk niet de discussie.
Het gaat om de toets van de begrippen.
Als je die toets niet doet, dan praat je sowieso langs elkaar heen.
Bijvoorbeeld bij de stelling:
'Alle werklozen moeten naar het buitenland om ontwikkelingswerk te doen'
Voorstanders van deze stelling zullen hoe dan ook - in verdiepende laagjes - duidelijk moeten maken wat zij verstaan onder de verschillende begrippen in deze stelling, zoals...
-
Wat is een 'werkloze'?
-
Wat is 'buitenland'?
-
Wat is 'ontwikkelingswerk'?
-
Misschien zelfs ook: wat is 'moeten'?
Door dit te concretiseren wordt het debat zuiverder. De kans is kleiner dat je langs elkaar heen praat en totaal verschillende ideeën blijft behouden over de begrippen die worden gebezigd. Op deze wijze vergroot je de kans dat je feiten en meningen door elkaar haalt.
En dát is best prettig in een discussie!
Want, wat óns betreft mag, kan en moet er over alles gediscussieerd worden! Er zijn zelfs mensen die beweren dat de aarde plat is. Wel... ga er maar aan staan!
Natuurlijk lees je verder onder dit plaatje!
Bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam komen we regelmatig bijeen. We houden ons met onze superleuke leden bezig met het trainen van onze persoonlijke vaardigheden zoals het spreken in het openbaar, pitchen, speechen, debatteren, argumenteren en de Kunst van het Overtuigen.
Best nuttig als je daar iets van weet. Zodat je op de momenten dat het ertoe doet, je kans vergroot om gelijk te krijgen. Of dat je letterlijk overtuigt. Met structuur en strategie.
Gegarandeerd succes in Het Echte Leven.
Natuurlijk lees je verder onder dit plaatje!
Doe een keer kosteloos mee!
We nodigen je van harte uit om een keer langs te komen bij onze debatclub in Amsterdam. Je doet dan gewoon mee aan een clubavond. Helemaal voor nop. Natuurlijk 'gooien' we je meteen in het diepe want... komen = meedoen.
Je gaat een debat voeren op basis van een stelling, die wij aan je geven. Overigens bepalen wij of je vóór- of tegenstander bent. Wat je écht denkt, doet er dan even niet toe. Zo leer je ook omdenken. Zo hebben we bij onze club bijvoorbeeld al hardcore VVD'ers met passie standpunten van de SP zien verdedigen. En, omgekeerd.
Soms doen we het in teamverband. Soms één-tegen-één. De opdracht is simpel: je probeert de zaal én de jury te overtuigen van jouw gelijk.
We houden ook pitches en speeches. En daar geven we feedback op. (Weet jij trouwens het verschil tussen een pitch en een speech?)
Natuurlijk lees je verder onder dit plaatje!
Vanzelfsprekend krijg je na afloop van jouw debat, pitch, speech of presentatie professionele feedback.
-
Waar ging het goed in jouw debat, speech of pitch?
-
Waar miste je een kans?
-
Hoe was de stijl van presenteren?
Kortom, of je nu wel of niet lid wordt; wij weten zeker dat je aan het einde van de avond naar huis gaat met inspirerende handvatten om al meteen te kunnen toepassen in het Echte Leven.
Bijvoorbeeld als je iemand moet overtuigen van het feit dat de aarde rond is...
Tot snel ziens!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Founder / Dagvoorzitter / Debatleider / Chairman Round Tables / Trainer
Ondernemer bij Crown Media, Bureau voor Communicatie en Strategie, columnist Financiële Telegraaf en opiniemaker/debater bij BNR Nieuwsradio.
Ja, ik meld me graag aan voor een clubavond of workshop bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam
Lees hier ons privacy statement.