Als je tijdens een gesprek het belangrijkste vergeet te zeggen.
Hoe voorkom je dat?
21 Mei 2019 - Categorie algemeenHeb je ooit wel eens gehoord van het zgn. 'ScherpteGat'? Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad namelijk. Jij vast ook.
De vraag is alleen: hoe voorkom je dat je er opnieuw in valt?
Je valt in Het ScherpteGat als je op Het Moment Suprême vergeet wat je moet zeggen. Of, dat je niet meer volledig bent met je argumenten terwijl je ze voorafgaand aan het gesprek allemaal nog zo goed wist.
Je kennisniveau is ingezakt. Het ontbrekende puzzelstukje om je verhaal te vervolmaken is even weg.
Je herkent het volgende dan ook vast wel: dan lig je 's avonds in bed en dan denk je nog even terug aan alles wat je eerder die dag hebt meegemaakt. En, dat je ook denkt aan die discussie die je met je baas hebt gevoerd. Of, het sollicitatiegesprek dat je had.
Je baalt als een stekker dat je bepaalde dingen (toch) niet hebt gezegd.
Je had het je namelijk nog zó voorgenomen om bepaalde dingen juist wél te zeggen. Omdat je er van overtuigd was dat het goede argumenten waren. En, omdat het slim was om het te zeggen.
Ja, nu je in bed ligt, weet je het allemaal wel weer. Kon je de tijd maar terugdraaien!
Zonde! Wat een gemiste kans!
Je zat even in het ScherpteGat! Je miste de benodigde scherpte om het gesprek naar een hoger niveau te tillen of méér in jouw voordeel te laten zijn.
Het ScherpteGat is gevisualiseerd in onderstaand plaatje.
Uiteraard is het jouw ambitie om jouw ScherpteGat zo klein mogelijk maken.
Dus, dat je scherper wordt, je argumenten niet meer zo snel vergeet en dat je na afloop altijd kunt concluderen dat je hebt gezegd wat je wilde zeggen.
Dat alles kan nét het verschil maken. Bijvoorbeeld als je solliciteert. Of, onderhandelt met een klant. Of misschien zelfs tijdens een presentatie waarbij je onverwachte vragen krijgt uit de zaal. Het ScherpteGat is van toepassing op talloze situaties in Het Echte Leven.
3 TIPS EN TRICKS
Om altijd inhoudelijk op scherp te staan
-
Doe aan 'Practice Under Pressure'.
Met andere woorden: simuleer de situatie een aantal keren van te voren. Je zult dan tijdens het moment suprême ervaren dat de situatie waarin je op dat moment zit (bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek of een onderhandeling) minder uniek is. Je herkent facetten waardoor je beter weet hoe je moet handelen en wat je moet zeggen. -
Geen haast!
Beantwoord vragen niet meteen tijdens het gesprek. Denk even na. De kwaliteit van je antwoorden wordt beter. Bovendien kom je daardoor intelligenter over. Het is helemaal geen probleem om 3 tot 5 seconden te wachten. Ook kun je de vraag, die aan jou gesteld wordt, hardop herhalen. Je gaat dan als het ware met jezelf in gesprek. Precies zoals je dat deed tijdens het oefenen vooraf. -
Labelen van argumenten
Als je van te voren je argumenten op een rijtje zet, cluster deze dan in bijvoorbeeld 3 groepjes van argumenten die onder dezelfde noemer zouden kunnen vallen. We noemen dat het labelen van argumenten. Als je deze labels dan een naam geeft en die namen goed onthoudt, dan zul je makkelijker al die daaronder hangende argumenten kunnen terughalen tijdens dat belangrijke gesprek. Je zult minder vergeten.
Deze bovenstaande 3 tips kun je heel makkelijk zelf eens gaan toepassen. We zijn er van overtuigd dat dit ook voor jou gaat werken.
Door dit regelmatig te oefenen, zul je jouw ScherpteGat verkleinen.
Zie de illustratie hieronder.
Natuurlijk streef ook jij de meest ideale situatie na. Ook jij wilt een gesprek voeren zónder ScherpteGat. Wow!
(zie hieronder)
Vaker oefenen. En, verfijnen
Maar je kunt deze persoonlijke vaardigheden ook gaan trainen, verfijnen en vervolmaken bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam. Onze superleuke leden heten je van harte welkom om een keer geheel kosteloos op een van onze clubavonden deel te nemen.
Met name het labelen van argumenten trainen we heel veel tijdens allerlei debat-, pitch- en speechoefeningen die we doen. Je zult ervaren dat al onze unieke en in eigen beheer ontwikkelde debatformats een leerzame simulatie zijn van Het Echte Leven.
Misschien een keer tot ziens bij de leukste debatclub van Nederland?
We hopen van wel!
Zou leuk zijn!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Founder / Dagvoorzitter / Debatleider / Chairman Round Tables / Trainer
Ondernemer bij Crown Media, Bureau voor Communicatie en Strategie, columnist Financiële Telegraaf en opiniemaker/debater bij BNR Nieuwsradio.
Ja, ik ben best wel nieuwsgierig geworden naar een training of workshop van Dé Nederlandse Debatclub. Neem svp contact met mij op.
Lees hier ons privacy statement.