BLOG: De 10 kenmerken van een zinloze discussie (en, hoe je de discussie zinVOL kunt maken!)
15 Augustus 2016 - Categorie Tips
U herkent het hiernavolgende vast wel; u bent ineens beland in een heftige discussie. Bijvoorbeeld op uw werk, met uw baas of met uw collega’s en/of medewerkers.
En, na een minuut of tien voelt u aan uw water dat er eigenlijk helemaal niks uitkomt.
Alsof u elke keer een roekeloze spookrijder moet ontwijken, die doodleuk blijft beweren dat juist u degene bent die aan de verkeerde kant van de weg rijdt.
En dús zit u midden in een zinloze discussie.
Helemaal niet leuk.
Maar we maken het u makkelijk.
We hebben voor u de 10 belangrijkste kenmerken van een zinloze discussie op een rijtje gezet.
Het doel?
We hopen uw bewustzijn te vergroten om van een zinloze discussie juist een hele ZINVOLLE discussie te maken!
Veel succes!
Veel discussieplezier!
DE TOP 10 KENMERKEN VAN EEN ZINLOZE DISCUSSIE:
1. Er wordt niet over de feiten gepraat
Want, is alles wat wordt beweerd wel waar? Of komt de gesprekspartner met een aanname die echter wordt gepresenteerd als een feit. Wees op uw hoede! Want, als aannames de overhand krijgen, dan wordt er niet inhoudelijk gedebatteerd!
Op onze site vindt u vele tips
om uw kansen op 'gelijk krijgen'
te vergroten
2. Argumenten worden niet bewezen
Veel voorkomend fenomeen. Gesprekspartner komt met een argument, maar kan uiteindelijk de onderliggende bewijzen van dat argument helemaal niet leveren. En u vergeet daar naar te vragen…. En u debatteert dan over iets waarvoor misschien wel helemaal geen feitelijke basis is gelegd!
3. Er zijn persoonlijke aanvallen
Iedereen vindt altijd politiek correct dat ‘we het over de inhoud moeten hebben’ maar… op de één of andere manier wordt de persoon-in-kwestie altijd een schijnbaar onderdeel van de inhoudelijkheid van het gesprek. Fout! Als het om de inhoud gaat, gaat het om de inhoud. Don’t Shoot The Messenger!
4. Emoties worden genegeerd
Ook zo’n dooddoener… “Laten we niet emotioneel worden!” Maar, emoties zijn ook feiten. En dus een onderdeel van de inhoudelijkheid. Want, als iemand emotioneel wordt, dan wordt een onderliggend belang geraakt. En dát is een feit!
5. We laten elkaar niet uitpraten
Het is o zo menselijk. We laten elkaar niet uitpraten. En als we elkaar niet laten uitpraten, dan vergeten we dus te luisteren. We zijn dan alleen maar met onszelf bezig en daardoor niet met het doel van de stevige discussie; we komen niet tot een oplossing!
6. We praten langs elkaar heen
Omdat heel vaak eigenlijk helemaal niet duidelijk is, wat de reden is van de discussie of het debat, praten we gewoon langs elkaar heen. We hebben het vaak niet eens over hetzelfde. We zijn voorafgaand aan het gesprek of de discussie simpelweg vergeten om even te toetsen waar we eigenlijk concreet over willen debatteren. En dús praten we langs elkaar heen. Of, we blijven in cirkeltjes praten.
7. We zijn bevooroordeeld
Ook dit fenomeen is heel menselijk. Maar het is de verkeerde angel als u de ambitie hebt om een echt inhoudelijk debat te voeren. We horen veel te vaak alleen wat we willen horen. Hierbij gaat het om kritisch denken. Bent u in staat om uw eigen kennis en ervaringen even te laten voor wat het is en elk mogelijk vooroordeel te negeren. Want, die vooroordelen belemmeren u om nieuwe inzichten te verwerven. En, als u geen nieuwe inzichten verwerft, kunt u ook nooit tot een oplossing komen. Want, dát is uiteindelijk toch het doel van een discussie?
Leestip:
Hoe je vooroordelen kunt elimineren!
Op onze site vindt u vele tips
om uw kansen op 'gelijk krijgen'
te vergroten
8. Uit onderzoek blijkt….
Als uw gesprekspartner zegt (om z’n gelijk te halen) dat ‘uit onderzoek blijkt’, dan moet u alert zijn. Want… weet de gesprekspartner ook dat specifieke onderzoek dan te duiden? Wat was het onderzoeksdoel? Wat was de onderzoeksvraag? Waarom werd het onderzoek gehouden? En, vormen onderzoeken werkelijk altijd het bewijs?
9. Valse dilemma’s
Is enerzijds een slim trucje, anderzijds ook behoorlijk vals. Letterlijk. Dus, dat je je gespreksopponent een keuze voorlegt in de vorm van een (schijnbaar) simpele vraag waar maar twee antwoorden op mogelijk zijn. Bijvoorbeeld een ‘Ja’ of een ‘Nee’. Euhm, de wereld is soms niet zo zwart/wit. Die is vaak heel grijs!
10. Biertje na afloop!
Een discussie is volstrekt zinloos geweest als je na afloop niet in staat bent om gewoon een biertje met elkaar te drinken. Want, het ging om de inhoud. Het ging niet om de persoon. (zie ook punt 3 uit deze bulletlijst!)
HOE NU VERDER?
Tja, de vraag is natuurlijk wel hoe u toch uiteindelijk in staat bent om van een zinloze discussie een zéér zinvol gesprek te maken.
Dat oefenen we regelmatig bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam. We spelen verschillende debatvormen, waarbij we bijvoorbeeld maximale spreektijden per persoon hanteren (hoe kom je écht effectief tot het punt dat je wilt maken?) en waarbij de debatten ook worden gejureerd. Dus, achteraf wordt er een analyse gemaakt en bekeken in welke valkuilen je toch bent getrapt.
- Zéér leerzaam.
- Zéér leuk.
- En, zéér inspirerend.
Maar bovenal; het geeft je nuttige handvatten voor Het Echte Leven. Uw overtuigingskracht vergroot en uw krijgt vaker gelijk!
Zien we u een keer op onze clubavond in Amsterdam?
- U kunt een keer geheel kosteloos deelnemen aan onze trainingen om te ervaren of de debatsport iets voor u is.
- Meldt u zich in ieder geval aan voor onze nieuwsbrief. U ontvangt dan automatisch per e-mail de uitnodigingen voor deze kosteloze deelnames.
Kritiek op dit artikel? Of hebt u een suggestie? Of wilt u reageren?
Meteen doen. Dat kan HIER!
- Wie is Jerry Helmers, de auteur van dit blog?
- Wat doen we bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam?
- Wil je geheel kosteloos onze trainingen meemaken?
- Meld je aan voor onze nieuwsbrief