BLOG: Er is één argument in een discussie of een debat, dat altijd fout is...
15 September 2016 - Categorie algemeen
Iedereen debatteert elke dag. U ook. Over wat dan ook.
Of het nu over de asielzoekers gaat, het reltuig bij een willekeurig Zaandams winkelcentrum, het businessplan dat voorgelegd moet worden aan het management-team of over de opstelling van het voetbalelftal van de junioren D8 van welk klein dorpsclubje dan ook.
- Debatteren is niets meer of minder dan discussiëren met spelregels, met scherpte én met een strategie.
- En over dat laatste willen we het in dit blog kort hebben. De strategie dus.
- Want, u wilt toch eigenlijk ook gewoon gelijk krijgen?
Als u discussieert met een strategie, dan hebt u het automatisch over de inzet van steekhoudende argumenten. En, dat u die argumenten inzet om de ander te overtuigen. (Wie wil er niet gelijk krijgen?)
Er is echter één argument, dat vaak wordt gebruikt maar feitelijk en inhoudelijk fout is. Het argument is namelijk geen argument.
U hebt onderstaand argument misschien ook wel eens gebruikt.
- Dit argument is:
"Het kan niet want het mag niet van de grondwet."
- Of:
"Het staat wel in de grondwet."
VALSE ARGUMENTEN
Nu weten wij ook wel dat een discussie over de opstelling van de D8-junioren of het businessplan voor het managementteam, waarschijnlijk weinig relatie heeft met de bepalingen van de grondwet, maar andere discussies hebben daar wel vaak een link mee.
Zo speelt er in Nederland op dit moment een discussie of we de vrijheid van meningsuiting of de vrijheid van Godsdienst wel of niet zouden moeten inperken. U hebt er misschien ook wel eens over gediscussieerd.
Nee, in dit blog gaan we inhoudelijk niet in op de vraag of we de genoemde vrijheden wel of niet zouden moeten inperken, maar wat we wel zien is dat tegenstanders van deze inperking vaak één argument gebruiken.
En, dat argument is: 'Je kunt de vrijheid van meningsuiting of de vrijheid van Godsdienst niet inperken. Want, die vrijheden zijn verankerd in onze Grondwet."
Dat allerlaatste klopt overigens. Die vrijheden zijn inderdaad verankerd in onze Grondwet.
Maar..... vergeten de tegenstanders dan dat we de Grondwet kunnen veranderen?
Goed, zo'n wijziging kost enige tijd. Want, dat is een stevige procedure.
Wel, als die stevige procedure is doorlopen, dan kunnen we de Grondwet wel degelijk veranderen. En zó zouden we dus uiteindelijk - op termijn - bepaalde vrijheden, die nu nog wel zijn verankerd in de Grondwet, kunnen inperken.
Dit betekent in concreto dat het argument over de Grondwet ("Het kan niet, want het staat in de Grondwet") een vals argument is en dat iedereen, die deelneemt aan een discussie, met andere inhoudelijke argumenten moet komen om de ander te kunnen overtuigen.
Want... nogmaals... de Grondwet kunnen we veranderen.
- Zowel voor- als tegenstanders zullen inhoudelijk een verdiepingsslag moeten maken!
TRAIN JE VAARDIGHEDEN
Tijdens de trainingsavonden én de workshops van Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam, besteden we altijd aandacht aan de kwaliteit en inhoudelijkheid van de argumenten.
In een goed en zuiver debat of een stevige discussie is het namelijk de uitdaging om de gestelde argumenten te bewijzen.
Dat vereist o.a. kritische luistervaardigheden. Als u die vaardigheden regelmatig traint, dan zult u ervaren dat u in 'Het Echte Léven' plots veel scherper bent en dat uw overtuigingskracht is vergroot.
- En... dat daardoor de kans op 'gelijk krijgen' groter is geworden.
Zelfs ook als het gaat om de presentatie van het businessplan aan het managementteam. Of de opstelling van de D8-junioren van het plaatselijke voetbalelftal!
Zin om een keer een training te volgen?
Meldt u zich aan voor onze nieuwsbrief en u ontvangt die inspiratie en ons programma op gezette tijden in uw inbox!
Bekijk tevens het overzicht van vele Tips en Tricks om uw kans op 'gelijk krijgen' te vergroten!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Voorzitter