BLOG: "Ik heb gelijk gekregen... (En, ik kan het nog nauwelijks geloven!)"
08 December 2016 - Categorie algemeen
Onderstaande tekst ontvingen wij deze week van één van onze leden. Te leuk om er niets mee te doen en daarom publiceren we het op onze site.
De bottomline?
Gelijk krijgen, kán!
“Eigenlijk is het te bizar voor woorden. Ik moet er echt een beetje aan wennen....
Ik heb namelijk gelijk gekregen.
Al maandenlang ben ik op mijn werk druk bezig om collega’s er van te overtuigen dat het anders moet. Om een lang verhaal kort te maken: we kunnen efficiënter werken. We zullen het op een andere manier moeten doen om winstgevender te worden.
Maar ja; hoe krijg je collega’s zo ver dat ze ‘moeten’ veranderen. Het zijn net mensen: veranderen vinden ze niet leuk. Dat is eng.
Ik herinner me nog een discussie een paar maanden geleden: bij een managementvergadering vond men mijn plannen te controversieel. Sterker nog: men was van mening dat ik ‘wel heel erg met een gestrekt been er in ging’.
Het interessante is dat ik deze week – na vele vergaderingen, bijeenkomsten en wat lobbywerk bij het koffieapparaat – uiteindelijk toch mijn gelijk heb gekregen. Het is officieel beklonken in een MT-sessie.
Ik ben ontzettend blij.
Boeiend dat een van de dames me zei dat ik de laatste maanden in mijn communicatie minder controversieel was geworden. Ze zei zelfs dat ik een goed plan had. En dát terwijl ze een klein jaar geleden nog strikt tegen al mijn ideeën was.
Grappig: ik ben helemaal niet van standpunt veranderd. Totaal niet zelfs. Ik wilde en wil nog steeds hetzelfde als wat ik een jaar geleden als plan lanceerde.
Mijn collega’s zijn echter van standpunt veranderd!
Ze zijn in opinie mijn kant opgedraaid zonder dat ze zich daarvan heel bewust zijn.
OVERTUIGINGSKRACHT
Blijkbaar heb ik mijn verhaal en mijn ideeën elke keer weer goed verteld en heeft dit mijn overtuigingskracht versterkt waardoor anderen nu zelfs het idee hadden dat juist ik degene ben die is bijgedraaid.
Maar dat is niet het geval want nogmaals: het zijn juist al mijn plannen die zijn goedgekeurd.
Te bizar voor woorden. Ik zei het al: ik moet er zelfs een beetje aan wennen; ik heb namelijk écht gelijk gekregen.
HOE KOMT HET DAT IK GELIJK KREEG?
Natuurlijk heb ik geduld gehad. Je overtuigt niemand van grote veranderingen door slechts één discussie of debat.
- Ik heb daarom keer op keer mijn argumenten herhaald. En, ik heb de waarde van mijn argumenten aangetoond door onderliggende bewijzen te leveren.
- Ik heb mijn verhaal in verschillende vormen verteld. Soms met een anekdote, soms heel feitelijk. Ik heb er soms ook bewust voor gekozen om het met een grote knipoog te vertellen en humor in te zetten als wapen. Soms louter de focus gehad op het ‘enorme probleem’ dat we moesten oplossen. Ik heb de toehoorders – mijn initiële tegenstanders – steeds benaderd vanuit verschillende perspectieven, waardoor het beeld bij hen completer werd.
- Ik heb altijd nagedacht over de volgorde van mijn argumenten. Afhankelijk van de sessie, de tijdspanne en de kennis hoe lang een bijeenkomst zou duren… De ene keer het belangrijkste argument als eerste. De andere keer ermee afsluiten.
- Ik heb geaccepteerd dat men mijn visie op de benodigde veranderingen controversieel vond. En ben stapje-voor-stapje gaan werken aan de overtuiging.
Want, zo controversieel waren mijn plannen helemaal niet. Iedereen is het immers nu met me eens. Ze moesten alleen overtuigd worden.
En dát is gelukt.
Met dank aan het bewustzijn dat er bij mij is ontstaan over de wijze waarop je anderen kunt overtuigen.”
ONZE VRAGEN AAN JOU....
- Wil je ook vaker gelijk krijgen?
- Wil je ook meer overtuigen?
- Wil je handiger omgaan met kritische vragen van anderen?
Kom dan eens langs bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam. We organiseren regelmatig trainingsavonden waar we op basis van allerlei debatvormen en –spelregels onze spreek- en luistervaardigheden oefenen.
We hebben het over het structureren van je argumenten waardoor je beter wordt begrepen.
- Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de trainingen die we geven!
Want, let maar eens op....
Als je de basis van de debatsport omarmt, dan zul je daar in het echte leven ineens veel profijt van ervaren. Of je nu een sollicitatiegesprek voert, een onderhandeling met een klant moet aangaan of dat je steun zoekt voor een plan dat je hebt.
Gelijk krijgen? Ja, het kan!