BLOG: Je hebt drie niveaus van LEF nodig om je overtuigingskracht te vergroten!
01 November 2015 - Categorie algemeen
Als je gelijk wilt krijgen – én als je de kans daarop wilt vergroten – moet je dan LEF hebben?
Het antwoord is ‘JA’, zeggen wij bij onze debatclub in Amsterdam.
Zo simpel is het.
Want, niets in het leven gaat vanzelf.
Zeker niet als je dat leven een beetje (of een beetje meer) naar je hand wilt zetten. Door te debatteren train je je spreek- en luistervaardigheden, je leert slimmer om te gaan met argumenten van de mensen die anders over een bepaald thema denken én je leert zelf ook twistpunten op een andere en creatievere manier aan te vliegen.
Maar waarom moet je daar LEF voor hebben, zoals ik in de eerste regel in dit blogje vertelde.
Wel, als je gaat debatteren dan moet je je eigen bestaande patronen verlaten. Dus, de wijze waarop je voorheen altijd een discussie voerde, zou je wellicht moeten wijzigen om ooit wel dat ultieme doel te behalen; gelijk krijgen.
Je hebt drie niveaus van LEF te overwinnen!
1. CHANGE AVERSION
Mensen handelen niet alleen op basis van ratio. Emotie telt ook mee. Mensen vinden het namelijk van nature eng om rationeel met veranderingen om te gaan. We hebben een natuurlijke aversie tegen veranderingen. (Change Aversion). We zijn het liefst gewoontedieren.
Als we gewend zijn aan onze eigen wijze van communiceren, dan hoeven we niet te veel na te denken en verspillen we dus ook geen cognitieve energie. Ons brein staat op de makkelijke automatische piloot en we hoeven niets opnieuw te leren. Maar ja, gelijk krijgen, lukt niet.
En dus is lef nodig om dat patroon te doorbreken.
2. LOSS AVERSION
Verliezen doet meer pijn dan het hebben van een goed gevoel dat hoort bij het behalen van een overwinning. Dit fenomeen (Loss Aversion) zorgt er voor dat mensen meer hun best doen om verliezen te voorkomen dan om winsten te behalen.
Mensen zullen dus niet al te makkelijk overstappen naar een nieuwe (andere) manier van overtuigen. Want… misschien levert dit wel een confrontatie op met zichzelf. En die kunnen we niet aan.
En dus is lef nodig om dat patroon te doorbreken.
3. ENDOWMENT EFFECT
Mensen hebben de neiging om weer waarde toe te kennen aan hun eigen bestaande en bekende vaardigheden dan aan de vaardigheden die ze nog niet beheersen. Deze fout (deze aanname) in het menselijk brein zorgt ervoor dat mensen de voordelen van vaardigheden die ze bezitten méér waarderen dan iets wat ze nog niet kunnen.
Maar ja, is het per definitie bewezen dat bestaande eigen vaardigheden écht beter zijn dan onbekende nog te leren vaardigheden?
En dus is lef nodig om dat patroon te doorbreken.
Dat is precies wat we doen bij onze debattrainingen.
Populair gezegd motiveren we al die ambitieuze deelnemers om uit hun ‘Comfort Zone’ te treden.
En wat is het resultaat?
Er wordt een nieuw bewustzijn gecreëerd om in ‘Het Echte Leven’ anders om te gaan met verbale strijd. De kans op ‘Gelijk Krijgen’ en ‘Met Charme Overtuigen’ is vergroot.
Nieuwe vaardigheden zijn aangeleerd!
Kortom, heb jij drie keer lef?
Bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam komen we regelmatig bijeen om elkaar te trainen op onze spreek- en luistervaardigheden. We debatteren over allerlei onderwerpen en thema's waarbij het er niet toe doet of je voor- of tegenstander bent. Welke rol je ook toebedeeld krijgt.... dé grote vraag is of je in staat bent je kansen op gelijk krijgen te vergroten.
Kom een keer langs of meld je aan voor de nieuwsbrief.
Je ontvangt dan t.z.t. een uitnodiging om geheel kosteloos een keer deel te nemen en te ontdekken of de debatsport iets voor jouw is én te zien welk profijt je van alle opgedane kennis in het echte leven trekt!