(BLOG + VIDEO) Tjonge....! Wat een slechte presentatie!
22 April 2016 - Categorie TipsGeschreven door: Jerry Helmers
Dit blog eindigt met een videopresentatie
In de afgelopen week had ik twee bijeenkomsten waar anderen vanaf het podium de zaal moesten overtuigen. En dat lukte niet.
Want… wát een slechte presentaties.
Goed, ik weet ook wel dat spreken in het openbaar niet altijd éven eenvoudig is. Een vlammende speech is niet zomaar gegeven. De zenuwen kunnen je soms door de keel gieren.
Maar toch….
De eerste presentatie betrof een kandidaat-bestuurslid.
Deze heer kreeg 2 minuten de tijd om de zaal te overtuigen. Want, er zou gestemd gaan worden door de zaal over de vraag: wordt het een ‘Ja’ of wordt het een ‘Nee’ ten aanzien van zijn kandidatuur. Natuurlijk weet ik ook wel dat dit soort ‘stemrondes’ eigenlijk niet meer dan een beleefde formaliteit zijn.
Toch gebeurde er iets opvallends: deze heer ontving uit de zaal – met 48 stemgerechtigden – toch 7 ‘Nee’-stemmers. Daardoor is bij voorbaat dit kandidaat-bestuurslid enigszins beschadigd.
De reden?
Zijn onwaarschijnlijk slechte presentatie. Twee minuten had hij. Dat wist hij.
Maar waarom redde hij het niet?
Hij vertelde vooral wie hij was en wat hij in zijn leven had gedaan, maar hij vergat één belangrijk aspect: hij vertelde niet wat hij wilde gaan betekenen voor het bestuur en de vereniging. De zeven ‘Nee’-stemmers hadden dat goed ingezien.
Zonde. Want normaal betekent dit soort stemrondes een unaniem besluit. Nooit een tegenstem.
foto: What's In It For Me? De zaal wil het weten. En jij - als spreker - hebt het antwoord.
De tweede bijeenkomst betrof een presentatie van een nieuw innovatief product.
In de zaal ongeveer 300 man. Ik zat er ook. Ik vraag me nog steeds af wát nu precies het nieuwe product was. De betreffende CEO stond op het podium, liet talloze sheets zien, vertelde wat over de economische situatie en liet een aantal nieuwe producten zien.
Maar… wát was er nu zo bijzonder aan die nieuwe producten?
De sheets waren too much. Onleesbaar. Te technisch.
Ik sprak na afloop wat journalisten die vertwijfeld rondliepen omdat ze eigenlijk niet wisten wat nu de nieuwswaarde van het hele verhaal was. En, het applaus na afloop van de presentatie was niet meer dan beleefd. Passieloos dus.
Wat ging er nu bij deze twee presentaties mis? (scroll verder)
foto's boven en onder: En zó richt je je sheets dus niet in.... Het is too much. Onleesbaar. En, de boodschap komt niet over.
Wat ging er bij deze twee presentaties mis...?
We hebben 5 tips en tricks om het beter te doen...
- WAT IS JE BOODSCHAP?
Bepaal van te voren precies wat de boodschap is, die je wilt overbrengen! Bepaal waarmee het publiek getriggerd en geïnspireerd moet worden! Als je gaat voorbereiden: begin dus eigenlijk met je conclusie!
- VOOR WIE IS JE BOODSCHAP?
Verdiep je in de doelgroep. Wat is het belang van je toehoorders? Waarom zitten zij eigenlijk in de zaal?
- HOE LANG IS JE BOODSCHAP?
Weet hoe lang je presentatie of spreektijd mag duren. Richt je daar op!
- OEFEN JE BOODSCHAP!
Oefen, oefen, oefen, oefen, oefen en oefen nog eens je presentatie! Je kunt maar één keer vlammen! Laat niets aan het toeval over.
- GEEN TEKST IN JE SHEETS
Als je al Power Point of Prezi gebruikt. Zo min mogelijk tekst. En zo veel mogelijk visualisering. Al die uitgeschreven bullets worden echt niet onthouden. Plaatjes die als metafoor kunnen worden gebruikt, wel. Je presentatiemateriaal moet versterkend en ondersteunend zijn. Niet leidend.
Om nog even op tip 4 terug te komen…
Bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam oefenen, oefenen, oefenen, oefenen en oefenen we al deze aspecten. Om uiteindelijk beter te kunnen presenteren en overtuigender te kunnen zijn. Maar ook om beter voorbereid te zijn op verbaal tegengas van de toehoorders. Ja, dan ben je op dat moment in discussie. Of in debat.
Wij zijn er van overtuigd dat het géén overbodige luxe is om aandacht te besteden aan je spreek-, luister-, presentatie, debat- en discussievaardigheden. Je hebt daar in Het Echte Leven veel profijt van.
Of het nu gaat om een sollicitatiegesprek, een verkoopgesprek, het leiden van een vergadering of het pitchen van een product. Of zelfs een discussie met je echtgenoot/partner. Of met je kinderen.
Heb je zin om het een keer uit te proberen?
Je bent van harte welkom om in een tijdbestek van twee maanden twee keer geheel kosteloos aan onze oefen- en trainingsavonden mee te doen.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Je ontvangt dan automatisch in je inbox de uitnodigingen voor deze kosteloze kennismakingsavonden.
Want... één ding wilt u absoluut voorkomen.
U wilt nooit en te nimmer dat de toehoorders concluderen: 'Tjonge! Wat een slechte presentatie!'
Jerry Helmers
Dé Nederlandse Debatclub
Voorzitter
(wie ben ik eigenlijk?)