De 10 gegarandeerde succesfactoren die van jou een excellente debater maken
Hoe vergroot je je dagelijkse overtuigingskracht?
30 December 2017 - Categorie algemeenDebatteren is tegenwoordig helemaal Hip & Hot. Mensen die verbaal vaardig zijn, hebben bovendien de gunfactor. Want, zijn we allemaal toch niet stiekem een beetje jaloers op mensen die soms zo lekker scherp en ad rem zijn?
Uiteindelijk blijken we gewoon bewondering te hebben voor mensen die inhoudelijk sterk kunnen argumenteren zonder boos of opstandig te worden. Vinden we het niet fantastisch als functionele humor dan ook nog als effectief en vrolijk wapen kan worden ingezet? En, hoe gaaf is het als deze mensen fantastische creatieve frames inzetten in een verhitte discussie?
Leuk, leuk, leuk!
Ja, zelfs als je het inhoudelijk niet eens bent met die mensen, dan nog kun je ongekend veel waardering voor hun stijl van debatteren hebben.
Want, of je het nu inhoudelijk met hem eens was of niet... Jij vindt toch ook dat bijvoorbeeld iemand als Barack Obama, de vorige president van de Verenigde Staten, verbaal zeer vaardig was?
(**** Belangrijke disclaimer over deze foto staat onderaan dit artikel)
HET GEHEIM?
Hun geheim is in ieder geval niet dat ze slechts één debat-workshop hebben gevolgd. Je ziet soms wel eens debat-bootcamps voorbijkomen. Alsof je in één bootcamp meteen een excellente debater wordt! Nee hoor. Zo word je toch ook geen Wimbledonkampioen na je eerste tennisles?
Het geheim van excellente debaters is dat ze bewust een keuze hebben gemaakt om hun eigen persoonlijke vaardigheden op het gebied van spreken in het openbaar, speechen, pitchen en debatteren, te ontwikkelen.
En nu komt ie....
Ook jij kunt verbaal vaardig(er) worden en daarmee je overtuigingskracht vergroten. Je gaat in Het Echte Leven méér voor elkaar krijgen!
Als jij ook in het echte leven (werk, studie, school) op dit vlak beslagener ten ijs wilt komen, denk dan eens na over de onderstaande 10 gegarandeerde succesfactoren waaraan je een excellente debater herkent.
De 10 gegarandeerde succesfactoren om een excellente debater te worden:
1. NIET METEEN PERFECT
Een excellente debater weet dat zijn eigen debat nooit 'perfect' is. Een excellente debater is altijd op zoek naar verbetering en kritische feedback. Onvoorwaardelijk. En, continu.
2. METERS MAKEN
Een excellente debater weet dat hij meters moet maken. Oefenen. Oefenen. Oefenen. Net als een marathonloper; pas na heel lang, consistent en structureel trainen slaagt hij er in om de 42 km te volbrengen in een acceptabele tijd. Op dag één van de training was de finish nog niet eens in zicht.
3. BEREIDHEID OM EIGEN STIJL TE ONTDEKKEN
Als je nog nooit (structureel) hebt gedebatteerd, dan weet je niet wat je eigen (beste) stijl is. Wat past het beste bij jou om anderen van jouw geljik, jouw idee, jouw plan of jouw visie te overtuigen? Probeer het uit. Heb de bereidheid om in een veilige omgeving verschillende praat- en presentatiestijlen te ontdekken.
4. TERUGKIJKEN OP VIDEO
Een excellente debater is bereid om zichzelf op video terug te zien. Ja, dat is (soms) zéér confronterend. We vinden onszelf immers altijd maar 'raar' als we onszelf terugzien of als we naar onze eigen stem luisteren. En, hoe irritant is het als je ontdekt dat je elke keer maar weer die storende stopwoordjes gebruikt, waar je je eigenlijk niet eens zo bewust van was.
5. OPEN STAAN VOOR FEEDBACK
Een beetje debater staat open voor kritische feedback. Ook dát is soms confronterend. En best lastig, want ineens blijkt dan toch dat derden anders tegen jouw presentatie, pitch of debat aankijken. Misschien is niet alle feedback direct even waardevol maar er zit altijd wel iets in waar je iets mee kunt. Je kunt er in ieder geval over nadenken.
6. ANALYSEER JE EIGEN ARGUMENTEN
Als je een (oefen)debat terugkijkt (op video), dan zie je ook ineens waar het op het inhoudelijke vlak misging in het debat. Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken dat je (toch) niet goed luisterde naar de opponent of dat je verzaakte in het stellen van kritische vragen. Ook zie je misschien dat je eigen onderbouwing (toch) wel rammelt. Deze analyse zet een denkproces in gang waardoor jouw eigen debat - en dus je overtuigingskracht - beter wordt!
7. OEFEN IN VERTROUWDE OMGEVING
Het Echte Leven is soms 'keihard'. Tja. Zo werkt het eenmaal. Het kunnen oefenen van je spreek- en luistervaardigheden leidt tot het beste resultaat als dit gebeurt in een veilige omgeving. Bijvoorbeeld met mensen die je (goed) kent en die een identieke ambitie hebben. Je moet kunnen oefenen op een plek waar je weet dat het ook mis mag gaan. Je kunt pas excelleren als je vertrouwen voelt. Zoek dus een vertrouwde omgeving om dit te doen.
8. GEEF HET DE TIJD
Een avondje debatteren - als oefening - is soms best intensief. Je wordt niet alleen uit je Comfort Zone getrokken (dat kost energie!), maar je zult ook de kritische feedback even moeten laten indalen. Daar gaat soms wat tijd overheen. Een week. Een maand misschien? Je hebt er zelf dan ook weer even over nagedacht. En dan ga je het opnieuw proberen.
9. KIJKEN NAAR ANDEREN
Excellente debaters weten als geen ander dat de leermomenten ook zitten in het kijken naar andere debaters. Hoe doen zij het? Hoe gaan zij om met kritische vragen? Hoe zetten zij functionele humor in? Wat werkt bij hen wel en wat werkt niet? Ook al zit je in de zaal te kijken naar een debat van anderen en ben je zelf niet actief als debater: dan nog komt er veel inspiratie op je af!
10. GEEF FEEDBACK AAN ANDEREN
Het geven van feedback aan anderen is ongemerkt ook een training van jezelf. Vooral als je anderen op het inhoudelijke vlak van een debat moet beoordelen. Het scherpt sowieso je eigen luistervaardigheden aan, maar het zet je ook aan het denken: hoe zou ik het hebben gedaan?
+ BONUSTIP (!)
Excellente debaters onderschatten NOOIT hun debatopponent. Excellente debaters denken nooit dat ze het debat wel 'eventjes' zullen doen. Excellente debaters begrijpen ook dat ze in Het Echte Leven elke keer weer opnieuw moeten zien te overtuigen. Vergelijk het met ondernemers die een fantastisch jaar achter de rug hebben gehad. Op 1 januari beginnen ze echter weer op 0 euro.
Denken dat je een excellente debater bent, is de grootste valkuil die er is.
EN NU JIJ?
Doe kosteloos een keer met ons mee!
We nodigen je uit om eens een keer geheel kosteloos (ja, écht voor nop!) met een van onze clubavonden mee te doen. We organiseren deze twee keer per maand in Amsterdam.
Je kunt dan niet alleen geheel vrijblijvend kennismaken met onze debatclub, maar je ontmoet ook onze superleuke en ambitieuze leden, die jou ook graag wegwijs willen maken in alles wat we doen op onze club. Uiteraard doe je gewoon mee op deze avond.
En, wie weet... vind je het na afloop wel zó leuk dat je misschien wel lid wilt worden.
Meld je sowieso aan voor onze Tips & Tricks.
Minstens 1x per maand vind je in je inbox dan inspirerende inspiratie!
Enfin, tot ziens, zeggen we dan maar?
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Co-Founder
P.S.
****** Barack Obama heeft géén debattrainingen gevolgd bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam. Hij heeft met zekerheid in zijn eigen omgeving in de USA gewerkt aan het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden als spreken in het openbaar, speechen en debatteren. Goed dat Obama aan deze vaardigheden werkte! Het heeft hem geen windeieren gelegd.
Ja, ik meld me graag aan voor een clubavond of workshop bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam
Lees hier ons privacy statement.