De 5 persoonlijkheidskenmerken van Twitteraars die hun volgers blokkeren
Een block is een teken van zwakte!
16 Augustus 2020 - Categorie algemeenHoe krijg je gelijk? Hoe win je een debat of discussie? Hoe overtuig je de ander?
Hoe claim je je plek in een gesprek?
Ook op Twitter zijn we volop met elkaar ‘in gesprek’ (…).
Maar ja, het blijft lastig om je punt te maken in slechts 280 tekens. Draadjes werken immers ook niet altijd.
En dan ben je (eindelijk!) in discussie en dan word je toch ineens geblokkeerd door je debatopponent die in zijn laatste tweet aan jou nog een 'gemene sneer' uitdeelt. En die je dus door de plotselinge 'block' niet meer kunt beantwoorden. Ja, het is soms érrrrrrug gezellig op Twitter.
Het ‘blocken’ is aldaar aan de orde van de dag.
Het leek ons interessant om eens te bekijken wat nu de ware (persoonlijkheids-)kenmerken zijn van Twitteraars (Tweeps) die hun volgers blokkeren en daarmee ‘het gesprek’ doodverklaren.
Als jij blockt.…
(5 bewezen persoonlijkheidskenmerken)
1/5
JE HEBT ZELF GEEN ZINNIGE ARGUMENTEN MEER
Het is eigenlijk heel simpel: je bent helemaal de hoek in gekletst. Je hebt geen goede argumenten meer om in de strijd te gooien.
Sterker nog: je hebt de waarde van je eigen argumenten niet kunnen bewijzen en dus is het de meest veilige optie om de tegenargumenten ook dan maar niet meer te willen horen.
Blocken dus!
(Tip: weet waar een goed argument aan moet voldoen!)
Een voorbeeld:
Afbeelding: Journalist Sander Schimmelpenninck (o.a. Volkskrant, Quote Magazine en het TV-programma Op1) wordt op Twitter wel de 'Nederlands Kampioen Blocken' genoemd. Zo'n beetje iedereen die het met hem oneens is of hem inhoudelijk flink aanpakt, wordt door hem geblockt. Dat moet hij uiteraard helemaal zelf weten maar... tegelijkertijd kun je je afvragen of hem dat past in zijn rol als journalist. Zou juist een journalist niet méér dan gemiddeld geïnteresseerd moeten zijn in wat zich in de samenleving afspeelt, wat de meningen zijn en hoe deze meningen ontstaan? Daar kom je niet achter als je mensen blockt. Verontrustend dus.
2/5
JE BENT EMOTIONEEL NIET WEERBAAR GENOEG!
De in een (Twitter-)discussie aangevoerde tegenargumenten raken je zo ontzettend (de ander heeft dus een punt!) waardoor je je compleet onweerbaar voelt.
Je wordt er zelfs emotioneel van.
Dan neem je jezelf maar in bescherming door de ander te blocken: je wordt niet meer geconfronteerd met de enorm goede en sterk onderbouwde argumenten van de ander!
Tip: assertief zijn is een keuze!
3/5
JE ZIT VERSTRIKT IN JOUW EIGEN VOOROORDELEN
Mensen hebben ontzettend veel vooroordelen. Dus, de mening is al gevormd over een persoon of ding of gebeurtenis, zonder dat er nadere informatie is ingewonnen. Vooroordelen zijn vaak negatief en ze kloppen ook regelmatig niet met de werkelijkheid.
Mensen baseren hun besluiten vaak op die vooroordelen en het is dan ook per definitie schrikken als er dan plots (debat)opponenten zijn die met visie én met inhoudelijkheid vanuit een ander perspectief de argumenten jouw kant op sturen.
Dat kunnen veel mensen niet aan. Het is een aanslag op de eigen Status Quo dat mensen niet of nauwelijks kunnen verwerken. Hun eigen werkelijkheid loopt letterlijk gevaar. En gevaar vermijden we. Of, we ontkennen het. En dus wordt er geblockt. Wel jammer.
Tip: Stel eerst een vraag om te begrijpen, dan een vraag om te beoordelen.
Een voorbeeld:
Afbeelding: Universitair docent Nadia Bouras doet zelf soms stevige uitspraken op Twitter. Maar tegengas wordt niet gewaardeerd door Bouras. Sterker nog: je wordt meteen geblockt. En ook dit is verontrustend: Bouras geeft les op een Universiteit. Juist zij zou - vanuit die rol beredeneerd - een voorbeeld moeten zijn voor een open en kritisch debat in Nederland. Op de Universiteit is het nl. ook gewenst dat er vrij kan worden gesproken en dat alle geluiden worden toegelaten. Critici noemen Bouras op Twitter 'Mrs. Her Own Bubble' waarmee men refereert aan het feit dat zijn volstrekt niet openstaat voor andere meningen. Veronrustend dat een universitair docente zich zo opstelt.
4/5
JE KUNT NIET KORT EN BONDIG FORMULEREN
Je bent eigenlijk te langdradig; je kunt hoofdzaken niet van bijzaken onderscheiden. Je wijdt te veel uit waardoor je je punt niet kunt maken en waardoor je dus niet overtuigt.
Ergo: de ander overtuigt jou.
Dat was niet de bedoeling: en dus blocken maar!
5/5
JOUW DEBATOPPONENT GENEREERT TE VEEL LIKES EN SHARES
Mensen kunnen over het algemeen slecht tegen hun verlies, zeker in het heetst van de strijd.
En als dan de ander in de Twitterdebatjes veel steun krijgt (al dan niet ingegeven door het voor jou ongunstige algoritme), dan is voor jou de conclusie helder: je wilt niet geconfronteerd worden met je verlies en je geeft de pijp aan Maarten.
Of beter gezegd: blocken maar.
Dan hoef je jouw verlies ook letterlijk niet meer te zien!
Een voorbeeld:
Afbeelding: De 22-jarige Bowi Dean uit Alkmaar is een bekende homo-activist. Hij slaagde er eind 2018 in om een interessante discussie in Nederland op de agenda te krijgen over (vermeende?) homofobie en -haat in voetbalstadions. Hij kreeg daar veel steun voor. Maar er was ook nogal wat tegengas, zelfs ook vanuit de gay-community die van mening was dat Bowi Dean de problematieken nogal overdreef. Je raadt het al: Bowi Dean die nationwide een (interessante) discussie initieerde, had niet gerekend op tegengas. Iedereen die het met hem oneens is, wordt meteen geblokkeerd. Jammer, want in een discussie is een inhoudelijk antwoord juist zéér gewenst. Hoezo discussie? Als een activist de poorten sluit, dan lijkt vaak een andere agenda aan de orde.
EMOTIES ZIJN FEITEN
Natuurlijk zullen de fervente Blockers nu meteen beweren dat je ook blockt als anderen schelden of ‘discrimineren’.
Nou, ik zeg dan: laat lekker schelden. Maak je niet zo druk. Hoe zeiden we dat vroeger op school ook al weer? Schelden doet geen pijn, toch? En als je er niet op reageert, dan is er voor degene die jou allerlei verwensingen toestuurt, toch ook geen lol meer aan?
Maar bovenal… als jijzelf anderen blokkeert, dan mis je ook iets. Je doet jezelf namelijk tekort!
Zelfs als andere mensen schelden of zich jegens jou onfatsoenlijk gedragen.
Want emoties zijn feiten!
En… als jij met jouw bijdrage aan alle discussies en debatten écht van betekenis wilt zijn en de samenleving een beetje beter wilt maken, dan zet het geen zoden aan de dijk als je het andere geluid uitschakelt of dood verklaart.
Alles wat je hoort – maar dan ook alles, hoe onfatsoenlijk en schreeuwerig het ook is – geeft jou de kennis om jouw debatvaardigheden en werkelijke kennis van de samenleving een impuls te geven.
Het resultaat?
Je zult vaker overtuigen.
Hoe zit het met jouw inhoudelijke overtuigingskracht?
Als jij in Het Echte Leven ook wilt overtuigen, dan wensen we je uiteraard veel succes toe! We hopen tevens dat je je bewust bent van het feit dat het belangrijk is hoe je jouw argumenten opbouwt en vooral ook hoe je ze bewijst.
Wij trainen deze belangrijke persoonlijke vaardigheden bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam.
Van spreken in het openbaar, pitchen, speechen, debatteren, argumenteren, verkopen, presenteren tot aan alles wat te maken heeft met jezelf presenteren. We doen het allemaal.
Enerzijds bij onze club; we komen regelmatig bijeen tijdens de vele clubavonden die we organiseren. Je kunt sowieso een gratis TRY-OUT Ticket downloaden dan later eens bepalen wanneer je geheel kosteloos deelneemt.
Maar we organiseren anderzijds ook talloze workshops en trainingen voor het bedrijfsleven, overheid en andere organisaties. Steeds meer van onze opdrachtgevers zien een debattraining ook als een inspirerend en prikkelend bedrijfsuitje waarmee ze een appèl doen op het verbeteren van allerlei competenties die mensen (medewerkers dus) nodig hebben om goed te kunnen functioneren.
Al onze superleuke leden en klanten willen sowieso maar één ding: ze willen hun overtuigings- en saleskracht en verbale vaardigheden vergroten! En... als je dat uiteindelijk kunt, dan is dat best handig voor Het Gewone Leven! Je staat zelfverzekerder én assertiever in het leven!
Dus...
Wanneer zien we jou bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam?
(FYI - In 2019 zijn wij gekozen tot CLUB VAN HET JAAR!)
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Met vriendelijke groeten!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Chief Debating Officer
Founder / Brutale dagvoorzitter / Prikkelende debatleider / Chairman Round Tables / Originele debattrainer
3e op het NK Debatteren Eloquentia 2019
Ondernemer bij Crown Media, Bureau voor Communicatie en Strategie, columnist Financiële Telegraaf en opiniemaker/debater bij BNR Nieuwsradio.
Altijd leuk om op Twitter in gesprek te gaan: Jerry Helmers
Of, volg Dé Nederlandse Debatclub.
GEWELDIGE LEESTIPS:
- Als jij een goede verkoper wilt worden...
Dit zijn de 5 vaardigheden die jij moet bezitten!
- Naar verwachting 500.000 werklozen na de Coronacrisis?
Wat moet je doen als jij werkloos wordt?
- Eens of oneens?
Als een speech inspireert, dan is dat NIET voldoende!
- Waar moet een goede crisisspeech precies aan voldoen?
Je hebt maar één kans om vertrouwen te winnen!
- Hoe houd je de toehoorders vast in de eerste 20 seconden van je speech?
Pas de ABC toe uit de ABCDEF-formule van een speech!
- Waarom elke organisatie eigenlijk een CDO (Chief Debating Officer) zou moeten aanstellen!
- Wil je assertiever worden?
Wel, dat kan. Wij laten je het ervaren!
- Wat moet je precies doen zodat anderen je (eindelijk!) begrijpen! (4 basisprincipes)
- Subtiele tips om beter te manipuleren!
Indoctrinatie is een kunst!
Ja, ik meld me graag aan voor een clubavond of workshop bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam
Lees hier ons privacy statement.