Deze netwerktip las je nergens eerder!
Pas de tip toe en je hebt aanspraak!
10 Juni 2021 - Categorie algemeenWe weten het allemaal: netwerken is een must. Maar je moet het wel kunnen. En, durven!
In dit blog houden we het echter heel simpel.
We geven je hier slechts één (netwerk)tip die bijdraagt aan succesvol netwerken. Dit is bovendien een tip die we echt nergens anders op het internet konden terugvinden. We weten dus bijna zeker dat je deze slimme aanbeveling nog nooit eerder hebt gelezen. En daardoor is deze heel waardevol.
Want, als jij deze tip in de praktijk toepast, dan heb je meteen een voorsprong op al diegenen die deze tip niet toepassen.
Je staat 1-0 voor. Misschien zelfs wel 2-0.
DE TIP: wees Haantje de Voorste!
Het is feitelijk heel simpel.
Als je bijvoorbeeld op een congres of seminar bent, of misschien bij een lezing of cursus, vind dan altijd een plek in de zaal waar de dagvoorzitter jou het snelst kan bereiken.
Want, als de dagvoorzitter - met zijn microfoon - een rondje door de zaal maakt om bijvoorbeeld vragen te horen die aan de mensen op het podium gesteld kunnen worden, dan ben jij natuurlijk Haantje De Voorste. Of, als hij wil peilen wat de meningen in de zaal zijn... Wel, ook dán ventileer jij jouw mening. Dan werkt het natuurlijk wel in jouw voordeel als je goed bereikbaar bent voor de man of vrouw met de microfoon.
Zoek daarom altijd een plekje op de eerste rij.
Of, vind een stoel aan het gangpad.
Zo vergroot je aanzienlijk de kans dat de microfoon onder jouw neus wordt geduwd ("Zegt u het maar!") want de dagvoorzitter gaat natuurlijk niet elke keer - met z'n microfoon - naar stoel 34 in het midden van de zaal, klauterend en klimmend over de andere mensen heen.
Oh ja... nog een voorbeeld.
Dan ben je op een netwerk- of ondernemersbijeenkomst en dan vraagt de voorzitter van de businessclub of er bijvoorbeeld drie ondernemers zijn die een korte pitch willen houden zodat ze zichzelf kunnen voorstellen.
Wel... daar zeg je toch geen 'Nee' op.
Natuurlijk pak jij het podium!
Zeker als je ondernemer bent: bescheidenheid siert de mens, maar niet de ondernemer!
Want ook jouw pitch levert je na afloop op organische wijze verdere gespreksmomentjes op. En die had je niet gecreëerd als je de pitch had gelaten voor wat het was.
Tip: Succesvol netwerken betekent óók dat je een plekje aan het gangpad vindt op de bijeenkomst die jij bezoekt!
WAAROM IS DEZE STRATEGIE HANDIG?
Wel, als je publiekelijk iets hebt mogen zeggen (de hele zaal heeft jou dus gehoord), dan creëer je hele makkelijke gesprekshaakjes voor na afloop. Anderen in de zaal zullen je bij de netwerkborrel aanspreken op wat je publiekelijk stelde in de microfoon van de dagvoorzitter.
Misschien zijn anderen het zeer eens met je. Of oneens. Of, ze hebben nog wat aanvullende vragen die ze graag aan je willen voorleggen. Wat het ook is, het maakt allemaal niet uit. Je bent in gesprek. Je zult ervaren dat je zelf praktisch niets hoeft te doen. Je hoeft niet op de mensen af te stappen. Ze stappen op jou af.
Je verbreedt je netwerk hierdoor, want natuurlijk begrijp je dat je tijdens zo een na-gesprek makkelijke kansen voor jou ontstaan. (Vraag een visitekaartje, stel voor om een volgende keer koffie te gaan drinken, zullen we contact houden?).
Dit alles kun je natuurlijk ook in breder verband zien. Misschien bezoek je ooit een cursus of training. Wel, stel dan altijd veel vragen! Sowieso nuttig (want je bent naar een cursus om iets te leren) maar ook daar geldt: elk (publiek) communicatiemomentje van jou is steeds weer een haakje voor mensen om er later bij jou op terug te komen. Na afloop. Bij de lunch. Of bij de borrel.
WAT MOET JE DAN ZEGGEN?
Wel, dát verschilt vanzelfsprekend per evenement.
Het is echter wel heel belangrijk dat je goed weet WAT je gaat zeggen.
En, HOE je dat gaat zeggen.
En... dat je 100% zeker weet dat je jouw eigen argumenten goed op orde hebt. Je weet waar een goed argument aan moet voldoen.
Maar dat je ook weet wat te doen als er meteen - en public - een kritische wedervraag op jou wordt afgevuurd. Dus, dat je dán ook jouw mannetje / vrouwtje staat. Wat ook belangrijk is: kun je kort en bondig je punt maken. Weet je dat heleboel mensen niet in staat zijn om snel to-the-point te komen?
Wel... dat zijn juist de mensen waar dagvoorzitters of debatleiders niet op zitten te wachten. Voordat ze hun punt écht hebben kunnen maken, is de microfoon al bij iemand anders.
Tja. Spreken in het openbaar is dus best wel een vaardigheid, die zeker niet als overbodige luxe hoeft te worden gezien.
En goed gestructureerd argumenteren is minstens ook net zo belangrijk.
Gelukkig kun je deze persoonlijke vaardigheden trainen.
Bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam (de grootste debatclub van Nederland en in 2019 gekozen tot Club van het Jaar) komen we regelmatig bijeen op onze eigen trainingslocatie in Amsterdam. En dan oefenen we in allerlei settings deze belangrijke persoonlijke vaardigheden. We debatteren veel met elkaar, maar we pitchen en speechen ook. We hebben een ongekend brede variëteit aan oefeningen die we doen én prikkels die we uitdelen.
Dé Nederlandse Debatclub gaat uit van het T.O.P.-principe: Theorie Ontmoet Praktijk.
Veel van onze oefeningen zijn een leuke simulering van Het Echte Leven.
Dat alles geldt overigens ook voor online bijeenkomsten. Daar geldt zeker een andere dynamiek, maar ook in TEAMS of in ZOOM is en blijft het een uitdaging om op een positief assertieve wijze jouw plek te durven claimen in een discussie of debat.
Maar ja, hoe doe je dat?
Wist je trouwens dat jouw houding voor de webcam ook daarbij van groot belang is!
We hebben in 2021 zelfs een aparte online debatclub opgericht.
Kennismakingsdeelname!
Nu ja, lang verhaal kort: je begrijpt het al. Je bent van harte welkom om een keer langs te komen voor een gratis kennismakingsdeelname, zowel online als offline.
En wie weet word jij zó enthousiast, dat je er vaker wilt bij zijn.
We zeggen het je nu al: dat zal een goede keuze zijn!
Bovendien: Dé Nederlandse Debatclub biedt netwerkpotentie. Want onze leden zijn zo ontzettend divers en daardoor ongekend interessant dat jij de netwerkborrel na afloop van de trainingen en clubavonden ook meteen als een extra gezellige kans zult zien!
Wanneer zien we je?
Met vriendelijke groeten!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Chief Debating Officer
Founder / Brutale dagvoorzitter / Chief Debating Officer / Prikkelende debatleider / Chairman Round Tables / Originele debattrainer
3e op het NK Debatteren Eloquentia 2019, de eerste vertegenwoordiger voor NL bij World Speech Day!
Ondernemer bij Crown Media, Bureau voor Communicatie en Strategie, columnist Financiële Telegraaf.
GEWELDIGE LEESTIPS:
- Het verschil tussen dialoog, discussie en debat
Weet jij het verschil?
- De PERSOONLIJKE AANVAL in een debat of discussie...
Herken de 3 verschillende typen persoonlijke aanvallen. En, weet wat je dan moet doen als dit jou overkomt.
- Dit is HET BEWIJS dat jouw speech niet inspireerde!
Lees HIER het blog. (Doe dit ook als je wel eens wordt gevraagd als keynote speaker!)
- Alles mag misgaan in een speech. Maar dit niet...
Lees HIER het blog.
- MEEST GELEZEN BLOG
Wist je dat jouw speech eigenlijk een acquisitiegesprek is?
Lees HIER het blog.
- "Als mijn speech heeft geïnspireerd, dan weet ik dat het fout heb gedaan."
Huh, hoe zit dat?
Lees HIER het blog.
- Vermijd de EHM of UHM in een speech!
Lees HIER het blog.
- Waar moet een goede crisisspeech precies aan voldoen?
Je hebt maar één kans om vertrouwen te winnen!
- Hoe houd je de toehoorders vast in de eerste 20 seconden van je speech?
Pas de ABC toe uit de ABCDEF-formule van een speech!
- Waarom elke organisatie eigenlijk een CDO (Chief Debating Officer) zou moeten aanstellen!
- Wil je assertiever worden?
Wel, dat kan. Wij laten je het ervaren!
- Wat moet je precies doen zodat anderen je (eindelijk!) begrijpen! (4 basisprincipes)
- Subtiele tips om beter te manipuleren!
Indoctrinatie is een kunst!
Ja, ik ben best wel nieuwsgierig geworden naar een training of workshop van Dé Nederlandse Debatclub. Neem svp contact met mij op.
Lees hier ons privacy statement.