En dit moet een politicus tegenwoordig écht kunnen!
Slimmer werken aan betrouwbaarheid en geloofwaardigheid d.m.v. de ABCD-competenties
01 September 2017 - Categorie algemeenHet bedrijven van politiek is tegenwoordig volstrekt anders dan - pak 'm beet - een jaar of zes, zeven geleden. Politici, aanstaande politici - van gemeenteraadslid tot aan parlementariër in Den Haag - moeten zich dat realiseren.
We hebben de vier belangrijkste competenties op een rijtje gezet.
Het zijn de zgn. ABCD-competenties...
ANALYTISCH KUNNEN DENKEN
De wereld waarin we leven draait sneller dan ooit. De samenleving zit zéér gecompliceerd in elkaar. Iedereen, dus ook de burger, heeft toegang tot veel informatie. Maar ja, hoe gaan we om met deze informatie?
Van de politicus wordt meer dan ooit verwacht dat deze in staat is om maatschappelijke dwarsverbanden te leggen, die ogenschijnlijk in eerste instantie niets met elkaar te maken hebben. Politici dienen in staat te zijn om oorzaak en gevolg aan elkaar te kunnen koppelen waardoor ze met betere oplossingen komen. Een politicus kan het zich niet meer permitteren om zich te gedragen als een inhoudelijk opportunist. Mensen pikken dat niet meer.
Mensen die analytisch kunnen denken (of het talent hebben om deze te ontwikkelen), zijn aantoonbaar succesvoller en betrouwbaarder.
Als we het in percentages zouden kunnen uitdrukken: Het belang van analytisch kunnen denken door politici is ten opzichte van een aantal jaren geleden met minstens 50% toegenomen. |
BETROKKENHEID
Uiteraard... een politicus móet betrokken zijn. Deze moet vanuit zijn hart iets voor de samenleving willen betekenen. Noem het passie. Maar... die passie moet wel aantoonbaar al langere tijd aanwezig zijn. Al vér voordat de politicus besloot om politicus te worden.
Betrokkenheid start dus niet op het moment dat de sollicitatieprocedures beginnen voor een plek op de kieslijst of in de fractie. Die begint eerder. Veel eerder.
Als we het in percentages zouden kunnen uitdrukken: Het belang van zichtbare betrokkenheid door politici is ten opzichte van een aantal jaren geleden met minstens 30% toegenomen. Vroeger moesten politici uiteraard óók betrokken zijn; echter nu is door de informatietoegankelijkheid een trackrecord beter na te speuren. |
tekst gaat verder onder de afbeelding
COMPASSIE
Een excellent politicus begrijpt niet alleen wat er in de samenleving speelt (analytisch denken), is niet alleen vanuit zijn ideologie betrokken, maar toont ook vanuit zijn hart oprechte belangstelling voor de zorgen die mensen hebben.
|
De politicus begrijpt de emoties en de onderliggende belangen die deze emoties veroorzaken. Kortom, de politicus heeft compassie. Die compassie hoeft uiteraard geen afbreuk te doen aan de visie die de politicus zélf heeft op de samenleving maar als politicus ben je er niet alleen voor je eigen aanhang; je bent er voor iedereen!
Bovendien: als je compassie hebt, dan kun je veel beter samenwerken!
Als we het in percentages zouden kunnen uitdrukken: Het belang van het hebben van compassie door politici is ten opzichte van een aantal jaren geleden met minstens 40% toegenomen. Juist omdat de communicatiemogelijkheden zo breed zijn geworden. |
DEBAT- EN PRESENTATIEVAARDIGHEDEN
Deze competentie is - hopen we - een open deur. Logisch toch, dat politici hun verhaal en hun visie goed en overtuigend over de bühne moeten kunnen brengen?
Maar in deze tijden van veel online communicatie, zelfs ook met video, is het méér dan ooit van belang, dat een politicus zich ook DURFT te presenteren. Bijvoorbeeld met de juiste mix van scherpe en begrijpelijke inhoud. Er is gepaste humor nodig mét een stoute knipoog. En, heeft de politicus de capaciteit om kritische vragen te kunnen stellen.
Is de politicus bovendien in staat om te framen? Is hij goed met woorden?
Kort gezegd: als de debat- en presentatievaardigheden op orde zijn, dan is de politicus niet alleen overtuigender, geloofwaardiger en betrouwbaarder; deze is daardoor ook van meer toegevoegde waarde voor zijn partij en dús ook interessanter ten aanzien van de kwaliteit van de besluitvorming.
Helaas zien we - tot onze spijt - dat veel (aanstaande) politici nog te weinig bezig zijn met deze competenties of het ontwikkelen van deze presentatiecompetenties.
Maar let op: het voeren van een goed gesprek, vereist oefening. Meters maken dus. En wij zeggen: dit kan (dus) beter in Nederland!
Als we het in percentages zouden kunnen uitdrukken: Het belang van debat- en presentatievaardigheden is ten opzichte van een aantal jaren geleden met minstens 80% toegenomen. Het succes van een politicus valt of staat met deze competentie. |
Waarom zijn de bovengenoemde percentages gestegen?
Het antwoord is niet zo heel ingewikkeld: een aantal jaren geleden kon je er als politicus nog mee wegkomen.
Nu niet meer.
Sterker nog: de politicus wordt genadeloos afgestraft.
VEEL SUCCES!
We wensen alle politieke partijen van Nederland ongekend veel succes met de sollicitatieprocedures in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018.
Als u vragen hebt of als u meer wilt weten hoe wij onze debattrainingen voor politici vormgeven, aarzelt u dan niet: neem contact met ons op!
Met vriendelijke groet,
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Co-Founder / Partner / Debattrainer
Ja, ik wil meer weten over de trainingen voor politici of voor onze partij! Neem contact met mij op.
Lees hier ons privacy statement.