Franciske van Vugt (Dordrecht) is nieuwe Nederlands Kampioen Online Debatteren
Het gewonnen 350 euro prijzengeld gaat naar de Stichting Broodnodig.
18 December 2021 - Categorie algemeenOnderaan dit verslag zie je de gehele top 10 van het 2e NK Online Debatteren |
Het 2e Nederlands Kampioenschap ONLINE debatteren 2021 is een prooi geworden voor Franciske van Vugt uit Dordrecht.
De 50-jarige docente Nederlands/Muziek uit Dordrecht en kandidaat-gemeenteraadslid voor het CDA in Dordrecht, versloeg vrijdagavond 17 december in de finale opponente Barbara Ulfman (45) uit Posterenk. Barbara is in het dagelijks leven zelfstandig beleidsadviseur en procesregisseur voor gemeenten.
In de ‘kleine finale’ - om de derde en vierde plaats - werd de Amsterdamse student Bestuurskunde William Clairbois de verrassende winnaar.
Hij debatteerde net iets beter dan opponent Stephanie Onclin, gemeenteraadslid voor de VVD in Zaanstad en in het dagelijks leven Assetmanager bij Rijkswaterstaat.
Close Calls
Beide debatten van vrijdagavond kunnen sowieso in de categorie ‘Close Calls’ of ‘FotoFinishes’ want de 12 juryleden waren niet geheel unaniem over de vraag wie de debatten moesten winnen. De 12 juryleden waren van Dé Nederlandse Debatclub.
“Enerzijds blijft de debatsport natuurlijk altijd wat subjectiefs hebben. Wat hoor je – als jurylid – wel of niet? Anderzijds ligt dáár uiteraard wel de uitdaging voor de deelnemers. Men weet de criteria waar op gelet wordt en dan is het vanzelfsprekend wel de bedoeling om langs die lijntjes je debat te voeren,” zegt organisator Jerry Helmers van Dé Nederlandse Debatclub, die dit jaar – bij deze tweede editie – maar liefst 72 deelnemers uit alle delen van het land verwelkomde.
“We mogen dan ook best veel waarde aan de prestaties van de top 4 hangen,” zegt Jerry.
“Veel debattoppers uit het hele land deden immers mee, zoals o.a. debattrainers van bijvoorbeeld de Debatunie en het Nederlands Debatinstituut. Opvallend was het hoge aantal inschrijvingen van politici. Ook voormalig Benelux-kampioen Joris Bouman was er bij. Vorig jaar werd hij de eerste Nederlands Kampioen Online Debatteren. Dit jaar kwam hij niet verder dan de 7e plaats.”
De voorrondes, die al op maandagavond 6 december waren begonnen, bestonden in totaal uit 36 debatten.
De vier debaters van de finale-avond hadden in die voorrondes de hoogste gemiddelde scores gehaald. Binnen elk timeslot moesten de debaters overigens niet alleen een debat voeren. Maar ook werd hen een pitch met een stelling voorgelegd, waar meteen op moest worden gereageerd!
Roddels verbieden?
Franciske en Barbara debatteerden in de finale over de vraag of mensen met een bruto jaarinkomen van 50.000 euro nog wel rood mochten staan op hun dagelijkse betaalrekeningen. William en Stephanie gingen de verbale strijd aan over de stelling of het ongenuanceerde geroddel in TV-programma’s zoals RTL-Boulevard (bij wet) verboden moest worden.
Een overzicht van de finale-avond-stellingen:
Pitches voor de finalisten om de derde en vierde plaats:
Hieronder: debatstelling voor de finale.
Hieronder: pitches voor de finalisten om de eerste en tweede plaats.
Beide debatten waren rustig en beheerst.
En, alle vier de debaters deden veel pogingen tot interrupties. Dat is altijd goed voor de kwaliteit van het debat.
Bovendien werd er goed horizontaal geargumenteerd, waarmee wordt getoetst of de ene debater wel reageert op alle argumenten die door de ander is ingebracht, en vice versa.
Het was dan ook niet verwonderlijk dat de beide debatten in een ‘foto-finish’ eindigden.
Hieronder: De 12 juryleden gaven elk 5 cijfers voor diverse criteria. In totaal dus 60 cijfers. Hieronder zie je het gemiddelde eindcijfer voor resp. Franciske van Vugt (1e plaats) en Barbara Ulfman (2e plaats). Zoals je ziet: een Close Call!
Hieronder: De 9 juryleden gaven elk 5 cijfers voor diverse criteria. In totaal dus 45 cijfers. Hieronder zie je het gemiddelde eindcijfer voor resp. William Clairbois (3e plaats) en Stephanie Onclin (4e plaats). Zoals je ziet... ook hier geldt een ware FotoFinish!
VERDIEPEN IN DE ANDERE ARGUMENTEN
Franciske van Vugt was vanzelfsprekend méér dan tevreden over haar naar eigen zeggen verrassende zege: “Ik kan hier dus wel mee terugkomen in de klas, bij mijn leerlingen!” zo grapte ze tijdens de prijsuitreiking.
“Belangrijk is altijd dat je je vooraf goed verdiept in de argumenten die je opponent zal hebben. Denk na over een korte boodschap waardoor de kern van wat je te zeggen hebt, goed blijft hangen. En, verwerk daar ook een stijlfiguur in.”
Volgens Franciske is het belangrijk om retorische dooddoeners te vermijden die een echt debat in de weg zitten. “Ik vond online debatteren tegelijkertijd ook erg lastig. By een fysiek debat kun je ook de lichaamstaal aflezen. Dat lukt online vrijwel niet. Daar zit overigens ook meteen een voordeel in: het gaat daardoor meer over de inhoud!”
Inschatten en bijsturen
Barbara Ulfman sluit zich daarbij aan: “Je kunt bij een online debat niet goed voelen hoe het publiek reageert. Daardoor is het resultaat ook moeilijk in te schatten en kun je niet altijd bijsturen. Maar het voordeel is dan wel dat je je niet kunt laten afleiden. Dit NK is bovendien een hele goede motivatie om weer door te ontwikkelen in deze tak van sport!”
Volgens William Clairbois – de nummer 3 van dit NK – is de debatsport ‘uitdagend en leuk’.
“Het levert je bovendien inzicht op in redeneringen van jezelf én van anderen.”
Non-verbale communicatie?
Stephanie Onclin, die vorig jaar nog de derde plek pakte, erkende achteraf dat het toch even pijnlijk was dat dit jaar de derde plek aan haar neus was voorbij gegaan. “Ondanks mijn ervaring van vorig jaar op dit NK, vond ik nu toch weer spannender dan ik had gedacht. Wat moeilijk is: je mist veel non-verbale communicatie. Zowel bij je tegenstander, als bij jezelf. Best lastig voor iemand zoals ik, die veel met handen praat.”
Juryrapport
Alle 72 deelnemers ontvangen komende week het uitgebreide juryrapport van de door hen gevoerde debatten. Daarin staan allemaal Tips en Tops waar de debaters dan in Het Echte Leven weer hun profijt uit kunnen halen. Ook zien alle deelnemers dan welke cijfers ze hebben gehaald voor de verschillende criteria zoals o.a. ‘eloquentia’, ‘inhoudelijkheid van het eigen verhaal’ en ‘het pareren van de argumenten van de ander’.
De bekers worden binnenkort persoonlijk bij de deelnemers gebracht.
“Hoewel, we nu toch ook even moeten kijken hoe we dat praktisch kunnen inkleden omdat er een nieuwe Zware Lockdown is afgekondigd,” zegt Jerry Helmers.
Prijzengeld / Goede doelen!
De top 3 van dit NK ontvangt náást de bekers overigens ook prijzengeld. Maar dat prijzengeld zal worden overgemaakt door Dé Nederlandse Debatclub aan de door de deelnemers gekozen lokale goede doelen.
De 350 euro die Franciske van Vugt bij elkaar debatteerde zal worden geschonken aan de Stichting Broodnodig in Dordrecht. Dit is een groep van vrijwilligers die kleine voedselpakketjes maken die dan op een vaste plek in de binnenstad van Dordrecht worden uitgedeeld aan dak- en thuislozen.
In december 2022 zal het 3e NK Online Debatteren worden georganiseerd.
Franciske van Vugt heeft al toegezegd om volgend jaar haar titel te komen verdedigen!
TOP 10 NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP ONLINE DEBATTEREN 2021:
-
Franciske van Vugt (kandidaat-raadslid CDA, Dordrecht)
-
Barbara Ulfman (actief bij PvdA/GroenLinks, Voorst)
-
William Clairbois (student Bestuurskunde, Amsterdam)
-
Stephanie Onclin (fractievoorzitter VVD, Zaanstad)
-
Cynthia Maan (kandidaat-raadslid GroenLinks, Noordwijk)
-
Ilse van Oosterhout (lijsttrekker VVD, Asten)
-
Joris Bouman (student International Business, Groningen)
-
Jan Sikking (fractievoorzitter Onafhankelijk Diemen, Diemen)
-
Davy Kooij (debattrainer bij het NL-Debatinstituut, Arnhem)
-
Paul van Galen (ondernemer, ICT-recruiter, Amsterdam)
Er waren in totaal 72 deelnemers.
ZIN OM OOK TE LEREN DEBATTEREN?
Je bent van harte welkom bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam. We zijn de grootste debatclub van Nederland met meer dan 170 leden, die regelmatig online én offline bijeenkomen om samen - in een veilige omgeving - te werken aan belangrijke persoonlijke vaardigheden zoals spreken in het openbaar, pitchen, speechen, argumenteren, debatteren, overtuigen en jezelf presenteren. Kortom, de Kunst van het Gelijk Krijgen.
Keertje kennismaken?
Wanneer zien we je?
Ja, ik meld me graag aan voor een clubavond of workshop bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam
Lees hier ons privacy statement.