Het bewijs geleverd... Positieve mindset laat je inderdaad beter presteren!
08 December 2015 - Categorie algemeen
foto: Drs. Jan Sleijfer van KEIKO Health Company, sportpsycholoog, gaf een inspirerende Mini-Masterclass 'Beter Pres(en)teren'. Hoe beïnvloed je je prestaties? Simpelweg door positief te denken. Het bewijs werd geleverd!
De leden van Dé Nederlandse Debatclub hebben op maandagavond 7 december - gedurende de reguliere trainingsavond - een bijzondere Mini-Masterclass mogen ervaren.
Niemand minder dan de bekende sportpsycholoog Jan Sleijfer was bereid gevonden om een mentale training te geven. De centrale boodschap? "Als iets mislukt of je hebt een tegenslag (in het debat), focus dan niet op het winnen of verliezen maar keer terug naar je taak."
Jan Sleijfer liet de leden zien dat je mindset, dus ben je positief of negatief, wel degelijk in verbinding staat met je werkelijke prestatie.
Maar om in een positieve mindset te belanden én te blijven, dient de debater (of eigenlijk iedereen, want dit geldt vanzelfsprekend ook voor het echte leven!) wel aan een aantal randvoorwaarden te werken.
Jan Sleijfer doelde daarbij op de balans tussen:
- je denkkracht
- je gevoelskracht
- je lichaamskracht.
Dit staat bekend als de zgn. Drie-Batterijen-Methode. Elke batterij (elke kracht) dient opgeladen te zijn om optimaal te kunnen presteren in de beste mindset. Als één van de batterijen minder vol is, of leeg is, dan is de balans niet aanwezig en is de basis niet gelegd om met een positieve mindset een prestatie neer te leggen.
De vraag is uiteraard in hoeverre je de afzonderlijke batterijen kunt beïnvloeden.
Jan ging o.a. in op de denkkracht.
De deelnemers aan de Mini-Masterclass werd verzocht om een klein psychologisch testje te doen.
Zo hield iedereen in stilte een klein kettinkje vast, met één hand. Aan dat kettinkje hing een klein sieraad. Jan stimuleerde iedereen om hard te denken om het kettinkje een bepaalde kleine zwaaiende beweging te laten maken met daarbij de voorwaarde om de hand echt doodstil te houden. En wat gebeurde er? Bij iedereen - zelfs ook bij de critici en sceptici - bewoog het kettinkje heel lichtjes in de beweging die werd gedacht.
Ook toen Jan andere bewegingen voorstelde met daarbij het verzoek aan de deelnemers om zich intens te gaan focussen op die andere beweging (dus bijvoorbeeld, kleine cirkelbewegingen), zo bleek het kettinkje daadwerkelijk andere bewegingen te maken. En, de hand was nog steeds doodstil.
Tja.
Dat was een openbaring. Want, blijkbaar kun je toch iets beïnvloeden door op die wijze te denken.
Maar dat werkt uiteraard ook omgekeerd.
En zo had Jan nog een oefening. En daarbij werd in tweetallen gewerkt. Het ene lid werd verzocht om wederom zelf de focus te houden op het kettinkje en daarbij positief te denken aan het in beweging krijgen van het kettinkje. De ander mocht de advocaat van de duivel spelen door (negatief) in te spreken op het eerste lid. En daarbij andere bewegingen te suggereren.
En wat bleek hier!
Degene die negatief insprak, bleek in staat om degene die het kettinkje vasthield, dusdanig in de mindset te beïnvloeden dat het kettinkje niet de gewenste bewegingen maakte. Met andere woorden: de ander liet dus negatieve gedachten toe.
Volgens Jan Sleijfer is het de kunst om die negatieve invloeden of gedachten uit te bannen. Met andere woorden: hoe kom je daadwerkelijk terug in je eigen wereld?
"De ideale mindset is eigenlijk dat je niet moet gaan denken," zo stelt Jan. "Je dient al je zintuigen in het hier en nu te activeren en onbevangen worden. Eigenlijk zoals kleine kinderen dat doen. Die doen ook gewoon wat in ze opkomt, ze hebben geen angst en geen referentiekader van negativiteit. Maar wil je dat als volwassene voor elkaar krijgen, dan ligt dat ineens wat lastiger. Mijn tip is om niet aan 'winnen of verliezen' te denken maar terug te keren naar je taak."
Jan koppelde dit uiteraard aan de debatsport.
"Het kan je uiteraard overkomen dat je tegen hele sterke debaters aan de bak moet. En dat je tijdens dat debat voelt dat je verbaal onderuit gehaald wordt. Logisch dat dit invloed heeft op je mindset. Je gaat aan jezelf twijfelen. En daardoor maak je het jezelf steeds moeilijker."
"Als eerste dien je te accepteren dat je verbaal de hoek in bent gedrukt. Ja, zo simpel is het. Je kunt immers toch niets meer aan het gebeurde veranderen. Maar, als je je wilt herpakken dan dien je niet aan die nederlaag te denken. Je keert terug naar je taak. Je gaat opnieuw de focus richten op waar het feitelijk om gaat. Een goed debat leveren. Je sluit je dus als het ware af voor de sterke debaters die aan de andere kant van de tafel staan."
Volgens Jan moet je dat mantra continu naar jezelf herhalen. "Je ziet het soms bij topspelers, vooral ook bij toptennissers. Als die slecht spelen of op een nederlaag afstevenen, dan zie je ze soms flink mopperen. Er is echter een aantal spelers dat er toch in slaagt om het tij te keren. Ze lezen soms letterlijk een briefje dat ze in hun tas of zak hebben zitten met het mantra dat voor hen belangrijk is. Of simpelweg een omschrijving van de taak die ze hadden willen uitvoeren en dus ook weer gaan uitvoeren."
Jan noemt dit de techniek van de SELF TALK. "Letterlijk dus iets positiefs tegen jezelf zeggen!"
De Mini-Masterclass werd ongekend goed ontvangen door de debaters van Dé Nederlandse Debatclub. Overduidelijk was dat er vele nieuwe handvatten zijn gegeven om net even dat stapje te maken in presenteren of speechen in het openbaar, het omgaan met pittig tegengas van je debatopponenten en/of het beter uit je woorden komen ten aanzien van je eigen standpunten.
Jan Sleijfer had overigens nog een prachtige boodschap: ''Houd het hoofd koel!".
En om dat verder te kunnen bewerkstelligen bij de leden, had hij voor iedereen nog een kleine verrassing. Een mini-ventilator die de letters 'Houd het hoofd koel!' laat zien zodra deze wordt aangezet.
Oververhitting is bij Dé Nederlandse Debatclub dus nooit meer aan de orde!
Natuurlijk werd er ook nog gedebatteerd tijdens deze avond. Er werden in de twee verschillende zalen NL/Amerikaans Parlementaire debatten gespeeld. Tijdens de slotborrel was het lid Petra Meijssen die door vicevoorzitter Dennis Bemelmans nog even in het bloemetje werd gezet.
Petra Meijssen is het vierde lid in de geschiedenis van de club dat het certificaat 25 deelnames ontving. Van harte gefeliciteerd!
En natuurlijk werd er nog flink nageborreld waarbij niet alleen nog uitgebreid werd gesproken over de Mini-Masterclass van Jan Sleijfer, maar waar ook nog vol waardering werd teruggekeken op de opening van de avond, die werd verzorgd door lid Albert Both met een inspirerende 90-Seconds-Of-Fame.
De stemming zat er sowieso goed in omdat alle leden ook nog eens naar huis gingen met een kleine attentie (een zeer smakelijke chocoladeletter) die was aangeboden door niemand minder dan Sinterklaas!
Jawel.
We hebben in december 2015 nog één trainingsavond (15 december) en dan sluiten we dit jaar weer af om in 2016 weer met volle kracht vooruit te gaan!
WIL JIJ OOK EEN KEER DEBATTEREN?
Bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam komen we regelmatig bijeen om elkaar te trainen op onze spreek- en luistervaardigheden. We debatteren over allerlei onderwerpen en thema's waarbij het er niet toe doet of je voor- of tegenstander bent. Welke rol je ook toebedeeld krijgt.... dé grote vraag is of je in staat bent je kansen op gelijk krijgen te vergroten.
Kom een keer langs of meld je aan voor de nieuwsbrief.
Je ontvangt dan t.z.t. een uitnodiging om geheel kosteloos een keer deel te nemen en te ontdekken of de debatsport iets voor jouw is én te zien welk profijt je van alle opgedane kennis in het echte leven trekt!