Hoe creëer je draagvlak? [Alles over de drie essentiële D's van het debatteren]
19 Februari 2016 - Categorie Tips
Bij elke discussie die je hebt (bijvoorbeeld op je werk), bij elk meningsverschil dat je verbaal wilt uitvechten of bij elk debat dat je voert, ben je uiteindelijk in de basis op zoek naar het vergroten van draagvlak voor jouw idee, jouw visie, jouw product of dienst of jouw eigen overtuiging.
Juist; je wilt de ander jouw kant laten opschuiven.
Niets meer. En zeker niets minder.
Als je dit wilt bereiken, bijvoorbeeld tijdens een speech, of op een moment dat je spreekt in het openbaar, of tijdens een vergadering.... dan is het in eerste instantie belangrijk om te weten wat het begrip 'draagvlak' eigenlijk betekent. Dat zal ik als eerste in dit blogje uitleggen.
Daarna bespreek ik de drie essentiële D's van Excellent Debatteren. Om te kunnen en willen overtuigen is enige kennis van deze drie essentiële D's van het debatteren van belang; je legt daarmee namelijk de basis voor het ontwikkelen van de juiste strategie.
Als eerste het begrip draagvlak.
Als je op zoek bent naar draagvlak (of het vergroten daarvan), dan ben je op zoek naar concrete en inhoudelijke steun voor jouw plan, je idee, jouw visie etc. etc. Het gaat er om dat je mensen, of een groep mensen, of toehoorders, warm maakt voor jouw verhaal waardoor ze je zullen steunen.
En met 'steunen' bedoelen we dat ze letterlijk voor jouw plan, je idee of jouw visie zullen stemmen.
Op basis van jouw verhaal zullen ze worden overtuigd.
Maar ja...
Hoe bereik je dat in de praktijk?
Natuurlijk is het beheersen van een aantal debatvaardigheden onontbeerlijk. [Voor diegenen die nog nooit eerder op onze site zijn geweest: debatteren is eigenlijk niets meer of minder dan 'discussiëren met spelregels' - Kom eens langs en probeer het uit!]
Je vergroot je kans op het creëeren van draagvlak door je zeer bewust te zijn van de drie essentiële D's:
- De eerste D
DESKUNDIGHEID
Jouw verhaal valt of staat met het niveau van jouw deskundigheid over het onderwerp, dat wordt besproken. Lijkt een open deur, maar is het niet. Want veel 'deskundigen' vallen toch nog veel te vaak door de mand simpelweg omdat anderen hele kritische vragen zullen stellen. Als dan het verhaal niet goed onderbouwd blijkt te zijn, dan doet dit afbreuk aan de vermeende deskundigheid. En, je begrijpt het al: zonder deskundigheid - en ook zonder de onderliggende argumenten waaruit die deskundigheid bewezen wordt - zal draagvlak niet groeien.
- De tweede D
DUIDING
Nu kun je nog zo deskundig zijn...... Een stevige goed onderbouwde duiding van de maatschappelijke context waarin de betreffende discussie of het te voeren debat zich afspeelt, is echter ook van levensbelang. Je kunt weliswaar proberen om elke stelling of voorliggend probleem op te lossen met zuivere argumenten, maar als je deze niet plaatst in een bredere context - de maatschappelijke relevantie - dan is je deskundigheid ineens ook niet relevant. Werk in je overtuiging dus aan een wijd perspectief, een herkenbare invalshoek.
Maar bovenal is belangrijk dat je de hardcore critici jouw kant op weet te laten schuiven. Duiding betekent dus ook dat je in begrijpelijke taal de leek in het publiek verwarmt en met hem de overeenkomst zoekt. Wat is voor deze toehoorder zijn relevantie ten aanzien van het probleem dat opgelost moet worden en aldus bediscussieerd wordt?
- De derde D
DUURZAAMHEID
Ook al zijn de eerste twee D's, jouw deskundigheid en jouw duiding, tip top op orde, dan nog ben je er niet. Met een goede discussie wil je namelijk verbinden. Met debatteren maak je vrienden in plaats van vijanden en dus is het van levensbelang (!) om te werken aan een duurzame relatie met je opponenten. De tone-of-voice, je gepaste charme, een beetje flair, vriendelijke bluf, ijzersterke luistervaardigheden, oprecht begrip voor andere standpunten..... Het zijn nog maar een paar aspecten die de basis zijn voor het opbouwen van een duurzame relatie.
Die duurzame relatie is belangrijk. Want, als we maatschappelijke of persoonlijke problemen en uitdagingen willen oplossen, dan hebben we altijd elkaars hulp nodig. Je moet het samen doen! Juist ja, je kunt pas verbinden als je de verschillen durft te benoemen! Maar, ga altijd uit van een constructieve en duurzame insteek!
Bij De Nederlandse Debatclub in Amsterdam organiseren we twee keer per maand een trainingsavond.
En dan hebben we het vanzelfsprekend over 'draagvlak'!
We oefenen dan allerlei debatvormen, maar ook leggen we regelmatig de focus op je presentatietechnieken en meten we de overtuigingskracht in de zaal, naar aanleiding van jouw speech of debatbeurt.
Jouw bonus als je een keer meedoet?
Je profiteert meteen van de bruisende en unieke netwerkpotentie. En, je zult ervaren dat je - als je vaker komt - je in 'Het Echte Leven' jouw kans op 'gelijk krijgen' aanzienlijk hebt vergroot. We laten door alle verschillende debatvormen die we spelen, de drie essentiële D's van de debatsport - om draagvlak bij je toehoorders te vinden - op een inspirerende wijze samenkomen.
Wij zeggen: #ZeerLeerzaam!
Zin om kosteloos deel te nemen?
Je bent van harte welkom. Meld je aan voor de nieuwsbrief en je zult regelmatig van ons een uitnodiging ontvangen om een keer mee te doen en te ontdekken of de debatsport iets voor jou is.
Tot snel ziens!
Jerry Helmers (over Jerry)
De Nederlandse Debatclub / Amsterdam
Voorzitter