Hoe houd je de perfecte online nieuwjaarspeech?
Zorg dat online jouw boodschap ook wordt begrepen!
22 December 2020 - Categorie algemeenNatuurlijk wil jij jouw team van medewerkers, de leden van jouw sportclub (je bent bijvoorbeeld de voorzitter) of je ‘achterban’ een gelukkig én gezond nieuwjaar wensen. In ‘normale tijden’ doe je dat vanzelfsprekend tijdens een gezellige nieuwjaarsborrel met het glas champagne in de hand.
Maar ja… corona hè… Lockdown. Anderhalvemetersamenleving. En vooral geen onnodige bijeenkomsten. ("Vermijd onnodige reizen!")
Dus, jouw nieuwjaarspeech ‘moet’ online!
Jij hebt immers een prikkelende, motiverende en vooruitstrevende boodschap.
En, je kunt het je niet ‘veroorloven’ om helemaal géén nieuwjaarspeech te houden! Daarom in dit blog een aantal tips voor jouw online nieuwjaarspeech.
Natuurlijk gaat de tekst verder onder dit plaatje.
Het ultieme doel?
Je wilt een boodschap overbrengen en je wilt jouw overtuigkans vergroten. Ook online.
11 TIPS voor een supergoede online nieuwjaarspeech:
Tip 1
Houd je nieuwjaarspeech aan het begin van de werkdag!
(liefst zo vroeg mogelijk!)
Aan het begin van de dag is iedereen (jouw toehoorders!) nog fris en fruitig. Zorg dat je in de agenda komt te staan als de eerste Zoom of Teams-meeting van de dag. Want, als je medewerkers of toehoorders aan het einde van de werkdag al een stuk of vier online sessies achter de rug hebben, dan kun je er vergif op innemen dat de concentratiespanne bij de vijfde online sessie (de jouwe dus!) naar een minimum is gedaald.
Je toehoorders hebben al van de hele dag glazen ogen van het laptop-turen. En daar ben je niet bij gebaat.
Kortom, wees de eerste van de dag!
Tip 2
Kies een passende achtergrond
Uiteraard weet jij de kern van jouw boodschap. Je weet waarmee je jouw toehoorders wilt overtuigen. Wel, zoek daarbij dan een passende achtergrond. Misschien zit je in werkelijkheid wel in je eigen huiskamer. Of slaapkamer. Maar bij een nieuwjaarspeech heeft het geen pas als je op de achtergrond de niet-opgeruimde kledingkast ziet. Of, een huiskamer met wat kinderspeelgoed op de grond.
Plaats een neutrale achtergrond met in ieder geval het bedrijfslogo erbij. Dat geeft meteen ook een serieuze uitstraling.
De toehoorders weten dat het even een ‘officieel momentje’ is.
Natuurlijk gaat de tekst verder onder dit plaatje.
Tip 3
Jasje-dasje! Of, carrièrejurkje!
Kies bewust de kleding die je aantrekt. Een nieuwjaarspeech is een formeel en belangrijk momentje. Elk woord dat je zegt wordt op een weegschaal gelegd.
Dus, ondanks het feit dat je thuiszit, laat die slobbertrui en het ongestreken topje even voor wat het is.
Verzorg jezelf! Kleding (én wat leuke oorbellen, een parelketting én gekamde haren) maken de mens! Je overtuigingskracht groeit. Neem jezelf én je toehoorders serieus!
Tip 4
Maximaal 7 minuten
Speechen is een kunst apart. Niet alleen live in een zaal maar zéker tijdens een online sessie. Maar maak het online niet te lang. Heeft ook te maken met de concentratiespanne van de toehoorders. In een live zaaltje is het voor de luisteraars wat makkelijker vol te houden (er zijn bovendien daar geen echte afleidingen) maar wees je er van bewust dat al je toehoorders die thuis achter de laptop zitten, wél die afleidingsmogelijkheden hebben.
Het valt minder op als mensen - tijdens jouw speech - thuis gaan spelen met de Smartphone, om maar een voorbeeld te noemen.
Deze tip 4 heeft overigens nóg een voordeel: zie de bonustip onderaan dit lijstje!
Tip 5
Vertel meteen aan het begin wat je gaat behandelen in je speech
Gebruik de eerste 20 seconden van je speech om te verleiden. Of, noem het een slimme inhoudsopgave die je geeft zodat de luisteraars weten wat ze mogen verwachten. Adresseer je speech meteen, doe een Belofte en geef aan welke ‘Clash’ of ‘Confrontatie’ wilt aangaan. Met andere woorden: in de eerste 20 seconden pas je de ABC van het ABCDEF-format van een speech toe.
Subtip: behandel niet te veel onderwerpen. Focus je op de hoofdzaken! Elimineer de bijzaken.
Natuurlijk gaat de tekst verder onder dit plaatje.
Tip 6
Praat niet te snel
Je wilt overtuigen. Je wilt gehoord worden. Maar praat niet te snel. Als je live in een zaaltje spreekt, raden we je overigens ook aan goed na te denken over de snelheid van spreken, maar als je het online doet, dan kán er altijd sprake zijn van wat technische oneffenheden. Een lichte echo bijvoorbeeld. Of, de verbinding bij een toehoorder valt soms heel even weg. Of er is een korte bevriezing.
Nee, dat alles kun je niet altijd voorkomen maar pas daar wel jouw tempo van spreken op aan.
Tip 7
Kijk in de camera
Het lastige van een online speech is, is dat je in het oog van de camera van je laptop of webcam moet willen kijken. De verleiding is namelijk heel groot om naar de andere mensen op je scherm te kijken. Of naar jezelf.
Maar… dit heeft tot gevolg dat alle toehoorders voelen dat ze niet worden aangekeken. Zij zien namelijk op hun scherm dat je hen niet aankijkt.
Natuurlijk gaat de tekst verder onder dit plaatje.
Tip 8
Zit in een goede verhouding voor de webcam
Bekijk van te voren goed hoe je zit voor de cam. Er zijn 6 houdingen die we bij online sessies voor de webcam herkennen. Wees je ervan bewust dat elke houding iets zegt over jouw karakter.
Kortom: kies de juiste zithouding!
Tip 9
Maak je een grap? Pas op!
Er is uiteraard niets mis mee om wat functionele humor in een speech te verwerken. In een zaaltje voel je dan aan de reacties uit de zaal hoe er wordt gereageerd en dan weet je dat je niet meteen verder moet speechen als de zaal in lachend gebulder uitbarst. Hoe goed je grap echter ook is tijdens een online sessie… die live interactie mis je nu.
Heb dus – ondanks tip 7 uit dit lijstje – een goed overzicht van hoe mensen reageren. Scan de reacties en gezichtsuitdrukkingen op de beeldschermpjes.
Je hoort ze weliswaar niet lachen (zet alle mensen op ‘mute’) maar geef ze wel even de ruimte om hun lach in de eigen huis- of slaapkamer af te ronden.
Natuurlijk gaat de tekst verder onder dit plaatje.
Tip 10
Keep it simple: praat eenvoudig
Omdat de concentratiespanne volledig anders is bij online communicatie: praat eenvoudig. Gebruik geen overbodige ingewikkelde ‘dure’ woorden. Houd het concreet.
Spreek in korte zinnen. Voorkom dat je verzandt in vier aan elkaar gekoppelde bijzinnen.
Tip 11
Speel met je stem
Natuurlijk oefen je van te voren je speech. Want je wilt binnen de tijdspanne van maximaal 7 minuten blijven. Oefen daarbij ook je toonhoogte.
In een live zaaltje gaat dat vaak wel vanzelf (het voelt allemaal wat natuurlijker) maar online neigen veel mensen toch wat monotoner te worden. En dát is nu nét iets wat je niet wilt tijdens je online speech. Verlevendig!
Natuurlijk gaat de tekst verder onder dit plaatje.
Bonustip
Neem de speech op video op!
(Dat kan heel eenvoudig met software zoals die van Teams of Zoom).
Publiceer de speech dan op het intranet (of eventueel ook op het internet zodat 'heel Nederland' kan meekijken).
Daarmee vergroot je jouw overtuigkansen want door het online te zetten kan jouw speech worden teruggekeken.
Want, misschien was er tóch nog iets niet duidelijk overgekomen. En dat lukt dan wel als mensen voor de tweede keer je speech zien. Eigenlijk is het cirkeltje dan rond ten opzichte van tip 4 uit dit lijstje: maak de speech niet te lang.
Mensen zijn immers nog best wel bereid om een video van een paar minuten te bekijken. Maar niet een video van 30 minuten! Vééééél te lang!
Oefening (voor een goede speech) baart overigens kunst.
Kom eens langs bij onze debatclub in Amsterdam. We houden ons daar – met inmiddels al meer dan 150 leden – bezig met belangrijke persoonlijke vaardigheden zoals spreken in het openbaar, pitchen, speechen, debatteren, argumenteren, overtuigen, gelijk krijgen, presenteren, assertiever worden en het omgaan met kritische vragen.
Natuurlijk gaat de tekst verder onder dit plaatje.
Dat doen we in heleboel verschillende debatformats met prikkelende oefeningen waarbij we elkaar regelmatig – maar wel in een veilige leeromgeving - in het diepe gooien. Ook hebben we talloze pitch- en speechvormen ontwikkeld waarbij je wordt uitgedaagd een excellente combinatie te leggen tussen een gezonde dosis bluf, legitieme overtuigingskracht en natuurlijke zelfverzekerdheid.
Dat doen we offline in ons eigen zalencomplex in Amsterdam.
Maar we doen dat uiteraard ook online met allerlei korte en krachtige sessies in kleine groepjes waarbij we dus ook aandacht besteden aan de online dynamiek van overtuigen.
Natuurlijk gaat de tekst verder onder dit plaatje.
Je kunt geheel kosteloos een keer deelnemen aan een clubavond bij Dé Nederlandse Debatclub.
Voor het bedrijfsleven en de overheid hebben we heerlijke workshops en trainingen (die we uiteraard ook op-maat kunnen maken) waarbij de bottomline altijd is: groei van persoonlijke vaardigheden.
Misschien een keer tot ziens?
Zou leuk zijn als we jou ook een keer bij de leukste debatclub van Nederland kunnen ontmoeten.
Met vriendelijke groeten!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Chief Debating Officer
Founder / Brutale dagvoorzitter / Chief Debating Officer / Prikkelende debatleider / Chairman Round Tables / Originele debattrainer
3e op het NK Debatteren Eloquentia 2019
Ondernemer bij Crown Media, Bureau voor Communicatie en Strategie, columnist Financiële Telegraaf.
Altijd leuk om op Twitter in gesprek te gaan: Jerry Helmers
Of, volg Dé Nederlandse Debatclub.
GEWELDIGE LEESTIPS:
- Dit is HET BEWIJS dat jouw speech niet inspireerde!
Lees HIER het blog. (Doe dit ook als je wel eens wordt gevraagd als keynote speaker!)
- Alles mag misgaan in een speech. Maar dit niet...
Lees HIER het blog.
- MEEST GELEZEN BLOG
Wist je dat jouw speech eigenlijk een acquisitiegesprek is?
Lees HIER het blog.
- "Als mijn speech heeft geïnspireerd, dan weet ik dat het fout heb gedaan."
Huh, hoe zit dat?
Lees HIER het blog.
- Vermijd de EHM of UHM in een speech!
Lees HIER het blog.
- Waar moet een goede crisisspeech precies aan voldoen?
Je hebt maar één kans om vertrouwen te winnen!
- Hoe houd je de toehoorders vast in de eerste 20 seconden van je speech?
Pas de ABC toe uit de ABCDEF-formule van een speech!
- Waarom elke organisatie eigenlijk een CDO (Chief Debating Officer) zou moeten aanstellen!
- Wil je assertiever worden?
Wel, dat kan. Wij laten je het ervaren!
- Wat moet je precies doen zodat anderen je (eindelijk!) begrijpen! (4 basisprincipes)
- Subtiele tips om beter te manipuleren!
Indoctrinatie is een kunst!
Ja, ik ben best wel nieuwsgierig geworden naar een training of workshop van Dé Nederlandse Debatclub. Neem svp contact met mij op.
Lees hier ons privacy statement.