Hoe win je een debat van iemand die beter kan debatteren?
Is er een geheim recept dat werkt?
16 Mei 2022 - Categorie algemeenWaren we allemaal maar zo getalenteerd in het debat als – ik noem maar wat – de wereldkampioen debatteren. Of, minstens net zo goed zoals sommige politici en bekende Nederlanders, die bijvoorbeeld in talkshows (ogenschijnlijk) met het grootste gemak argumenten pareren en nieuwe argumenten inbrengen.
Het maakt helemaal niet uit wat je ze vraagt, wat ze je voorlegt of hoe je ze het vuur aan de schenen legt… ze lijken in een discussie of debat gewoon onverslaanbaar. En op de een of andere manier krijgen ze dan ook nog eens vaker gelijk dan jij.
Het is ongetwijfeld herkenbaar.
Want ook bij jou op je werk, bijvoorbeeld tijdens vergaderingen, heb je altijd collega’s er tussen zitten die verbaal nét even wat vaardiger zijn dan jij en daardoor ook hun plek aan tafel of in de Board Room beter claimen dan jij. Soms voel jij je misschien zelfs wat ‘onzichtbaar’ hierdoor.
Zeker weten dat jij jezelf op zo’n moment dus ook wel eens hebt afgevraagd: hoe win je een debat van iemand die beter kan debatteren?
En met ‘winnen’ doelen wij op ‘gelijk krijgen’ of ervoor zorgen dat anderen toch kiezen voor jouw visie of verhaal.
Of, dat zelfs je debatopponent moet erkennen dat jij op z’n minst een punt hebt.
Wat het antwoord dan is op die essentiële vraag?
Wel, het is allemaal niet zo heel ingewikkeld.
Dit is namelijk waar het om gaat: heb altijd oprecht en onvoorwaardelijk respect voor de debatkwaliteiten van een ander. Alleen als je dat hebt, vind je juist de kwetsbaarheden in het debatspel van de ander.
Als je weet waarom iemand goed is in een debat, dan weet je ook wat bij die ander niet optimaal is.
Immers… Nobody Is Perfect.
Vergelijk het eens met tennis.
Ze zeggen dat de Zwitser Roger Federer de beste (en meest complete) tennisser is alle tijden. Maar dat betekent niet dat hij in tenniswedstrijden nooit fouten maakte. Er zijn altijd aspecten in zijn spel, die toch nét niet zo volmaakt zijn als ze misschien hadden moeten of kunnen zijn. Maar respect is er volop voor Federer.
Hij is echter geen God.
Reken er maar op dat alle andere proftennissers - als ze tegen hem moesten spelen - wel degelijk wisten wáár hun mogelijke kans lag om voor een verrassing te zorgen!
En zo werkt het ook in het debat.
Als je de verbale strijd begint, respecteer daarom je opponent vanuit je hart. Je wéét dat hij goed is. Je weet ook waarom hij goed is en waarom het hem lukt om een discussie naar zich toe te trekken. Maar als je weet waarom iemand goed is, dan weet je dus automatisch ook zijn iets mindere punten.
-
Wat doet hij daar wel of niet mee?
-
Hoe lost hij dat op? (En, lost hij dat op of zijn er andere slimme truukjes die hij toepast?)
-
En, op welke momenten?
Zit daar misschien een patroon in?
Door te analyseren (én te leren!) vergroot je je eigen kansen. Je weet dan waar de gaatjes zitten. Je wéét dan waar toch de mogelijke hiaten in andermans defensie zitten. Je wéét dan dat je daar op moet focussen.
Een ketting is immers net zo sterk als z’n zwakste schakel.
En als je die zwakste schakel vindt, dan vergroot je jouw kans om ook gelijk te kunnen krijgen.
Persoonlijke vaardigheden
Maar oefening baart wel kunst.
En dát is precies wat we doen bij Dé Nederlandse Debatclub. We komen regelmatig in de zaal én online bijeen om te oefenen aan belangrijke persoonlijke vaardigheden zoals spreken in het openbaar, pitchen, speechen, argumenteren, debatteren en jezelf presenteren.
Dat doen we in talloze verschillende formats (je kunt het zo gek niet bedenken!) die allemaal een link hebben met een simulering van het echte leven.
En ja, tijdens al die oefendebatten, -speeches en -pitches zul ook jij wel eens flink verbaal de hoek worden ingedrukt. Maar door meters te maken weet je met opgeheven hoofd weer uit die hoek te ontsnappen want net als in het tennis geldt ook voor een goed debat de gouden regel: de aanval is de beste verdediging!
Een keertje proberen?
Je bent van harte welkom om een keer te komen kennismaken bij de leukste (én grootste!) debatclub van Nederland. Je ontmoet dan ook onze superleuke leden die één grote gemeenschappelijk kenmerk bezitten: ambitie!
Wanneer zien we je?
Ja, ik meld me graag aan voor een clubavond of workshop bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam
Lees hier ons privacy statement.