INTERVIEWESTAFETTE (afl. 10) - Niels Post: Ik heb mijn vrienden- en kennissenkring enorm uitgebreid!”
08 Juni 2015 - Categorie INTERVIEWESTAFETTEFoto: Niels Post in actie tijdens de Club Challenge.
In de Interviewestafette spreken wij elke maand met een lid van onze club. Dat doen we natuurlijk kritisch en ongecensureerd. We zijn immers een debatclub!
Sigrid Richardson werd in aflevering 9 geïnterviewd.
Zij stelt de volgende vraag aan Niels Post:
- “Beste Niels, jij bent een van de clubleden die al een tijdje lid is van de club. Je reist het land door voor deelname aan debatwedstrijden en bent hoog geëindigd op het NK Sneldebatteren 2014. Op welke manier verwacht jij door deze investering resultaten op andere leefgebieden te bereiken. Wat is jouw geheime batterij in het debatteren?”
“In mijn commerciële werkzaamheden is overtuigingskracht van essentieel belang. In korte tijd goed onderbouwd je punt overbrengen is een absolute must. Het debatteren biedt me de unieke kans om deze vaardigheid te oefenen en verder te ontwikkelen. Dit brengt me direct op mijn geheime batterij in het debatteren. Na ieder debat weet ik wat er goed is gegaan en wat mijn verbeterpunten zijn. De continue ontwikkeling is voor mij een belangrijke drive om te debatteren.”
- Waarom ben je ooit lid geworden van onze club?
“In mijn werk waren er momenten dat ik goed mijn punt kon maken tijdens vergaderingen, maar het gebeurde ook weleens dat ik niet goed uit de verf kwam. Omdat ik meer wilde leren over overtuigend spreken, argumenteren en presenteren besloot ik een keer mee te doen met een debatavond bij Dé Nederlandse Debatclub. Na de eerste keer merkte ik meteen de waarde van deze vaardigheid en besloot ik me direct in te schrijven. Daarnaast wil ik benadrukken dat de leden van de club ontzettend leuk zijn, waardoor ik mijn vrienden- en kennissenkring enorm heb uitgebreid.”
- Wat is er zo leuk aan debatteren?
“Tijdens het debatteren wordt er een beroep gedaan op een breed palet aan vaardigheden. Er wordt een hoop gevraagd van je analytische en creatieve vermogens. Daarnaast maak je volop gebruik van timemanagement en je improvisatie skills. Omdat deze competentie ook van pas komen in het dagelijks leven, is debatteren voor mij de ideale vorm om deze waardevolle aspecten verder te ontwikkelen."
- Wat is jouw grootste valkuil op het gebied van debatteren?
“Mijn grootste valkuil is dat ik zoveel in mijn rol in het debat op ga, dat ik mijn tegenstanders probeer te overtuigen in plaats van de jury. Het gevolg is dat ik soms mijn rust verlies, mijn adem hoog in mijn borstkas zit en ik af en toe niet goed uit mijn woorden kom. De komende sessies zal ik meer aandacht besteden aan het overtuigen van het publiek. Ik zal proberen rustiger te spreken en goed te blijven ademhalen.”
- Vergelijk je allereerste debat op de club met je meest recente debat op de club. Op welk vlak ben je het meest gegroeid?
“Tijdens het eerste debat op de club sprong ik van de hak op de tak zonder een heldere lijn neer te zetten. Sindsdien ben ik vooral gegroeid op het gebied van structuur. Met behulp van het labellen van de argumenten ben ik veel beter in staat een gestructureerd verhaal te vertellen.”
- Pak jij discussies (op het werk/privé) anders aan sinds je debatteert? Zo ja, wat doe je nu anders?
“In discussies ben ik veel beter gaan kijken naar de argumentatie. Ik herken drogredeneringen waardoor ik me minder snel klem laat zetten. Daarnaast heb ik ervaring opgedaan met het verdedigen van stellingen waar ik in het echt eigenlijk tegen ben. Dit is erg handig in discussies omdat je je beter in de ander kan verplaatsen.”
- Op de laatste clubavond heb je tevens andere debaters gejureerd. Vond je dat leerzaam om te doen?
“Het jureren is heel leerzaam en waardevol, omdat je op die manier zeer kritisch kijkt naar de verschillende onderdelen van een overtuigend betoog. Niet alleen de argumentatie moet onder de loep worden genomen, maar ook de aantrekkelijkheid van de speech en hoe er wordt omgegaan met interrupties. Deze zaken maken ook dat ik debatten op televisie anders beoordeel en kritischer bekijk.”
- Welke debatvorm vind je de leukste en waarom?
“De leukste debatvorm vind ik Nederlands-Amerikaans Parlementair met een scherpe (politieke) stelling. Omdat de debaters op de club het meest bekend zijn met deze debatvorm en gewend zijn aan de regels, vinden in deze vorm ook de mooiste debatten plaats. De combinatie van argumentatie en presentatie komt hier het best tot zijn recht komt.”
- Aan wie geef jij het stokje door?
“Aan Hennie Mouton.”
- Welke vraag stel je aan hem?
“Hennie, je bent een trouwe bezoeker van de debatavonden en je maakt een mooie ontwikkeling door. Wat wil je over twee jaar hebben bereikt op het gebied van debatteren?”