INTERVIEWESTAFETTE (afl. 16). Huib Vaessen: "Ik voel mij het meest thuis in een inhoudelijk debat."
16 Februari 2016 - Categorie INTERVIEWESTAFETTEFoto: Huib Vaessen (links) in actie tijdens een Lagerhuisdebat op Dé Nederlandse Debatclub.
In de Interviewestafette spreken wij elke maand met een lid van onze club. In deze aflevering spreken wij met Huib Vaessen.
- Edward van der Zwaag stelt jou in de Interviewestafette aflevering 15 de volgende vraag: “Beste Huib, ben jij het eens met de volgende stelling: 'Luister in een debat naar degene met wie je het oneens bent'?”
“Dat klinkt als een interessante stelling waar ik het absoluut mee eens ben. De kans dat deze persoon argumenten noemt die je nog niet eerder hebt gehoord, lijkt mij groter. Je kan dus meer leren door te luisteren naar de persoon met wie je het oneens bent.”
-
Zou jij de lezer in het kort iets over jezelf willen vertellen? Wie ben je en wat doe je zoal in het dagelijkse leven?
“Ik woon in Amsterdam samen met mijn vrouw Margarita. Het meerendeel van mijn tijd spendeer ik graag aan het op- en uitbouwen van GeoPhy. Dit is een onderneming die kwaliteitsscores maakt van vastgoed in Europa op basis van big data sets. Denk aan: hoe bereikbaar is het gebouw, wat is de technische kwaliteit, etc. Deze scores verkopen we aan beleggers en financiers.”
-
Wat motiveerde jou om te gaan debatteren?
“Ik vind het bijzonder interessant om te zien hoe je behalve met logica ook kan overtuigen met je houding, uitstraling en andere non verbale communicatie. Voor mijn werk kom ik meer en meer in Londen en voor mij wordt het steeds belangrijker mijn gesprekspartners te leren lezen en te overtuigen in een korte tijd.”
-
Hebben de debattechnieken jou in de praktijk wat opgeleverd?
“Absoluut, het leert me meer afstand te nemen en beter te observeren wat er nu gebeurt in een gesprek. Waarom krijg je bepaalde mensen wel of niet mee in je overtuiging?”
-
Ieder persoon heeft een eigen, unieke debatstijl. Hoe zou jij jouw debatstijl omschrijven? Waar ligt jouw kracht?
“Ik voel mij het meest thuis in een inhoudelijk debat, dat op een rustige manier wordt gevoerd.”
-
Stel: op de club moet je een stelling verdedigen waar jij het persoonlijk absoluut mee oneens bent. Hoe bereid jij je voor op dat debat?
“Ik zou beginnen met zoeken naar redenen waarom je het eens zou kunnen zijn met de stelling. Vervolgens zou ik deze redenen labellen en een tijdsindeling maken en bepalen wanneer je deze argumenten naar voren wilt brengen.”
-
Je hebt eerder dit seizoen meegedaan aan de 3e Club Challenge, ons interne clubkampioenschap. Je slaagde erin om als relatief nieuwe debater op de club de vierde plaats te bemachtigen! Hoe kijk je terug op jouw deelname?
"Ik was erg blij en verrast. Achteraf gezien zag ik wel nog verbeterpunten, uiteraard. De organisatie was overigens top!”
-
Eerder deze maand reikte Pieter Broertjes, de burgemeester van Hilversum, namens Dé Nederlandse Debatclub de CICERO | JAARPRIJS uit aan Stichting Nederlands Debat Instituut. Deze organisatie laat scholieren kennismaken met de debatsport en de retorica.
Wat vind jij, moeten scholieren worden gestimuleerd om zo vroeg mogelijk te gaan debatteren of is het beter om te wachten tot ze wat ouder zijn? Waarom vind je dat?
“Als kinderen op jonge leeftijd leren debatteren dan bespaart ze dat later veel frustratie met gelijk hebben, maar het niet krijgen. En frustratie is nergens goed voor!”
-
Aan wie geef jij het stokje door?
"Aan Rachel Gerads!"
-
Welke vraag zou jij aan Rachel willen voorleggen?
“Hi Rachel, welk moment vond je het meest bijzonder/grappig/interessant bij De Nederlandse Debatclub?”