Interviewestafette (afl 6) - Pieter van der Bent: 'Gelijk krijgen is best aardig, maar alleen als je geen ongelijk hebt.'
14 Februari 2015 - Categorie INTERVIEWESTAFETTEfoto: Pieter van der Bent in actie tijdens de 2e Club Challenge (november 2014)
In de Interviewestafette spreken wij elke maand met een lid van onze club. Dat doen we kritisch en ongecensureerd! Natuurlijk! We zijn immers een debatclub.
In aflevering 6 spreken we met PIETER VAN DER BENT.
- Bas van der Lans, die in aflevering 5 werd geïnterviewd, stelt jou de volgende vraag.....
"Pieter, Wauw! Wat kun jij snel en gestructureerd een goed verhaal neerzetten. Ongelooflijk interessant om juist iemand met jouw ervaring op gebied van taal en communicatie bij de club te hebben! Hoe zet jij - als docent - jouw talent in om onderwijs in Nederland beter te maken?"
"Ik werk als docent in het MBO en geef daar les aan alle niveaus. Wat je vaak ziet is dat jongeren weinig interesse hebben om te debatteren maar dat dit omslaat wanneer ze inzien wat ze eraan kunnen hebben! Mijn werkgever organiseert ieder jaar een debattoernooi waar klassen aan deelnemen uit allerlei richtingen."
"Mijn klas deed het heel goed en één van mijn studenten heeft een trip naar de Tweede Kamer gewonnen en is daar rondgeleid door een Kamerlid! Wat ook wel aardig is, is dat mijn studenten niet heel veel mogen tenzij ze daarvoor een goed argument hebben. Zo denken ze na over wat ‘mijn belang’ is en hoe ze daarbij aan kunnen sluiten om hun eigen wensen uit te laten komen."
-
Je bent docent Argumentatieleer – voor ons was het enigszins verrassend dat een docent Argumentatieleer lid werd bij onze club. Wat deed je besluiten om je bij ons aan te sluiten, want… je weet toch alles al op het gebied van debat?
"Ik heb ooit aan Gijs Weenink (directeur Debatacademie, red.) de vraag gesteld: ‘Hoe word ik beter in het debatteren’? Zijn antwoord: ‘Grijp elk podium dat je pakken kunt, maak meters’! Die raad breng ik in de praktijk, ik merk dat ik beter word door te oefenen en met het debatteren bezig te zijn. Maar daarnaast is de club ook een hele fijne omgeving en leer ik echt veel van de andere leden!"
-
Waar vind je dat je jezelf nog in moet verbeteren, in het debat?
"Ik moet meer leren stil te staan! Ik beweeg te veel!"
foto: Pieter van der Bent (links) eindigde op de 2e Club Challenge als tweede achter Dennis Bemelmans (midden) en vóór Marlies Mulders (rechts), die derde werd.
-
Je gaat binnenkort zelf bij onze club ook een workshop ‘Argumentatieleer’ geven. Kun je al een tipje van de sluiter oplichten?
"Je kunt soms echt uit het veld geslagen zijn door een geweldig tegenargument van je opponent. De handdoek in de ring gooien is geen optie, maar wat kun je wel doen?"
-
Hoe reageer je in het echte leven – bijvoorbeeld op je werk – als je geen gelijk krijgt?
"Mokkend!! Net als de meeste mensen krijg ik liever gewoon gelijk maar natuurlijk is dat niet altijd terecht! Goede ideeën van anderen zijn waardevol en wanneer iemand anders een goed standpunt heeft maar nog niet zulke goede argumenten ga ik samen met diegene op zoek naar die argumenten. Gelijk krijgen is best aardig, maar alleen als je geen ongelijk hebt."
-
Hoe bereid jij een debat voor? Welke stappen zet je?
"Voorheen was mijn verhaal soms warrig, ging het alle kanten op. Nu ben ik beter in het labelen en structureren van argumenten. Voor mij is de structuur heel belangrijk. Naast het duidelijk neerzetten van mijn eigen verhaal wil ik ook ruimte laten om te kunnen reageren op wat de tegenstander brengt."
-
Met wie heb je het laatst een felle discussie gehad? En waarom? Hoe verliep die discussie?
"Met een collega over het gebruik van een e-smoker. Het gebruik van dit apparaat is volgens die collega niet wenselijk. Omdat de collega niet veel verder kwam dan ‘het zit gewoon in mijn allergie’ ben ik samen met haar op zoek gegaan naar argumenten (die we overigens niet gevonden hebben). Over de uitkomst (‘we agree to disagree’) is voor mij het laatste woord nog niet gezegd!"
-
Vind je het lastig om tijdens de debatavonden te debatteren over stellingen waar je in het echte leven een andere mening over hebt?
"Nee, juist niet. Het kunnen beargumenteren van de ‘andere kant’ maakt dat je scherper naar je eigen standpunt kijkt: welke gaten vallen daarin te schieten?!"
-
Aan wie geef je het estafettestokje? Wie mogen we nu gaan interviewen?
"Dat is Anna Stunova!"
En, wat is de vraag die we haar - namens jou - mogen stellen?
"Anna, je komt altijd met argumenten waar ik zelf niet aan zou denken. Hoe bedenk jij je argumenten?"