Interviewestafette (afl 7) - Anna Stunova: 'Debatteren is niet alleen sport maar ook kunst!'
06 Maart 2015 - Categorie INTERVIEWESTAFETTE
foto: Anna Stunova is op bijna elke clubavond aanwezig. In deze maand (maart 2015) was zij bovendien het eerste lid in de geschiedenis van Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam, die het certificaat 25 deelnames ontving!
In de Interviewestafette spreken wij elke maand met een lid van onze club. Dat doen we kritisch en ongecensureerd! Natuurlijk! We zijn immers een debatclub.
In aflevering 7 spreken we met ANNA STUNOVA.
- Pieter van der Bent, die in aflevering 6 werd geïnterviewd, stelt jou de volgende vraag.....
"Anna, je komt altijd met argumenten waar ik zelf niet aan zou denken. Hoe bedenk jij je argumenten?"
“Gelukkig dat we allemaal verschillende argumenten hebben, dat maakt het juist interessant. In mijn argumentatie probeer ik zowel logica als mijn creativiteit te gebruiken. Ik vind het leuk om ongewone argumenten naar voren te brengen.”
-
Waarom ben je ooit lid geworden van onze club?
“Twee jaar geleden had ik een debattraining gevolgd, gegeven door Daniël Schut, Nederlands kampioen debatteren. Het was mijn kennismaking met debatteren als sport. Ik vond het geweldig en wilde daarin doorgaan. Hij heeft mij geattendeerd op deze club die in oprichting was. Ik ben lid geworden omdat ik mezelf wilde uitdagen, ik wilde in de ring gaan staan.”
-
Je bent – met alle respect uiteraard – één van de ‘oudste’ leden van onze club, in leeftijd. Hoe ervaar je de omgang met leden die veel jonger zijn en eigenlijk uit een andere generatie komen. Wat leer je van hen? En wat kun je hen leren? Zie je de combi tussen jong en oud ook als een enorme kracht?
“Ongeacht de leeftijd leer ik van iedereen als hij of zij iets interessants te vertellen heeft. Als taaldocent werk ik voornamelijk met jonge mensen.Een wedervraag: Welke correlatie zie jij tussen leeftijd en de kwaliteit van het debat?”
-
Waar vind je dat je je zelf nog kunt verbeteren in het debat?
“Veel natuurlijk door zo veel mogelijk te trainen. Er zijn veel aspecten in het debat en de proef op de som is overtuigingskracht. Daar zou ik meer van willen hebben. Debatteren is niet alleen sport maar ook kunst. En zoals het gezegde luidt: ‘Oefening baart kunst."
-
Welke debatvorm vind jij het leukst en waarom?
“In teams van drie tegen drie, daar leren we veel van elkaar. We hebben support van elkaar en dat is prettig. Een op een is een challenge, dan moet je het helemaal zelf doen. Deze zouden we wat vaker kunnen doen. Beide vormen vind ik leuk.”
-
Van alles wat je hebt geleerd bij de debatclub…. Wát heb je in de praktijk – in het dagelijkse leven – al kunnen toepassen? Waar heb je profijt van gehad?
“Ik leer heel veel van het debatteren in de club, oefenen voor het echte leven is het, zoals de oprichters van de club zeggen. Onlangs moest ik drie gesprekken voeren en mensen overtuigen van zaken die voor mij belangrijk zijn. Dat is mij gelukt. Ik was heel blij met mijn overtuigingskracht op dat moment. Het is net of je op het kritieke moment een la opentrekt en het rolt er vanzelf uit. Ik weet zeker dat de debattraining daaraan bijgedragen heeft.”
-
Wat is op dit moment jouw grootste debatuitdaging?
“Toch de overtuigingskracht bereiken als proef op de som van alle aspecten van het debat.”
-
Veel mensen vinden ‘spreken in het openbaar’ en ‘debatteren’ behoorlijk eng. Wat zeg jij tegen die mensen om ze te ‘overtuigen’ toch eens naar een avond bij onze club te komen?
“Er is een verschil tussen ‘spreken in het openbaar’ en ‘debatteren’. Ik heb beide gedaan. Bij het eerste leer je vooral spechen voor publiek, al of niet voorbereid en feedback geven in evaluaties. Bij het debatteren is het heel anders. Daar heb je veel meer interactie. Je staat in de ring, als het ware en moet in no time je argumenten bedenken, structureren, verdedigen, overtuigen, ad rem reageren op de opponent etc. Het vereist enorme soepelheid van geest en overtuigingskracht. Het zijn dus twee diverse takken van sport. Gelukkig kun je dat trainen.
Afhankelijk van wat je zoekt. Wil je ‘spreken in het openbaar’ doe het eerste. Wil je daarentegen jezelf uitdagen en in de ring gaan staan tijdens een spetterende debat dat jij gaat winnen? Kom naar De Nederlandse Debatclub!”
-
Wie volgt jou op in deze interviewestafette? Wie mogen wij namens jou gaan interviewen?
"Ik geef het stokje graag door aan Maurice Hagens! Ons jongste lid!"
En welke vraag mogen wij hem stellen?
"Maurice, van jou heb ik een paar keer positief feedback in aanmoedigende woorden gekregen. Wat vind je zelf aanmoedigend tijdens of na het debat? Vind je feedback belangrijk om je debatvaardigheden te verbeteren?"