INTERVIEWESTAFETTE (afl. 9) - Sigrid Richardson: 'It's The Show That I Like'
08 Mei 2015 - Categorie INTERVIEWESTAFETTEfoto: Sigrid Richardson is al lang lid bij Dé Nederlandse Debatclub. Voor Sigrid is debatteren ook toneelspelen: “In het debat vertolk ik een rol, visies, emoties en ideeën die niet per definitie door mij persoonlijk gedragen worden.”
In de Interviewestafette spreken wij elke maand met een lid van onze club. Dat doen we kritisch en ongecensureerd! Natuurlijk! We zijn immers een debatclub.
In aflevering 9 spreken we met SIGRID RICHARDSON.
- Maurice Hagens werd in aflevering 8 van de Interviewestafette geïnterviewd.
Maurice stelt jou de volgende vraag: “Sigrid, je bent nu al een tijdje lid van de club en je bent een sterke debater. Wat verwacht je van de club in de toekomst en waar liggen daarbij de uitdagingen voor jou?”
"Maurice, bedankt voor het doorgeven van het stokje aan mij. Wat een interessante vraag trouwens. Ik ben nu ruim één jaar lid van de club en verwacht een clubcultuur waarin scherpte, theater en techniek ruimte krijgen. De uitdaging ligt voor mij erin om mijn eigenheid binnen deze drie vormen tot uiting te brengen."
- Waarom ben je ooit lid geworden van onze club?
"In 2014 las ik op Twitter een bericht over Dé Nederlandse Debatclub Amsterdam en leek het mij leuk om kennis te gaan maken. De reden is dat ik in verschillende fases van mijn ontwikkeling deel had genomen aan debatten, als eerste bij een debatclub van Roline Redmond in Amsterdam voor ZMV-vrouwen en later in Purmerend bij een debatclub van een oud journalist van Wereldomroep.
"Bij deze laatste club heb ik mijn eerste cup gewonnen in een één op één debat tegen een politicus uit de PvdA kring. Doordat ik veel plezier in het debatteren had was het zeer welkom voor om in 2014 weer de draad van het debatteren op te pakken."
- Heb jij de op de club geleerde technieken weleens in de praktijk toegepast? (Op je werk bijvoorbeeld.) Zo ja, wanneer en wat was het resultaat?
"De debattechnieken heb ik voor het laatst toegepast vorige week tegen een massagedocent van Leffelaar, door haar simpel een vraag te stellen om met motieven te onderbouwen waarom zij mij op die avond opdracht gaf om iemand anders dan waarvoor ik zelf koos te gaan masseren. Ik heb haar door dit te doen niet tot mijn grootste vriendin gemaakt maar wel in het openbaar gedwongen om transparant te worden."
- In welk deel van het debatteren vind je dat je nog kunt verbeteren? Hoe ga je dat doen?
"Ik heb niet een groot masterplan van verbeterpunten in het debat. Per debat bepaal ik op welke punten ik de volgende keer meer wil gaan letten. Hierbij leg ik mijn oor te luister bij collega debaters die vanuit zuivere motieven feedback geven. De reden waarom ik dit doe is dat ik zo natuurlijk mogelijk wil overkomen en niet als iemand die zuiver technisch wil debatteren. Het hart en gevoel wil ik erin houden."
"Presentatie en uitstraling vind ik erg belangrijk. Mensen die zuiver en alleen technisch debatteren vind ik over het algemeen saai en droog. Voor mij is debatteren ook toneelspelen, in het debat vertolk ik een rol, visies, emoties en ideeën die niet per definitie persoonlijk door mij gedragen worden. Voor mij zijn het spel en speelsheid daarin belangrijker dan een focus op waarheid. 'It’s the show that I like'."
- Welke mini-masterclass vond jij het meest leerzaam? Wat heb je van die mini-masterclass geleerd?
"De mini-masterclass die ging over mindmappen en vanuit verschillen hiërarchie in argumenten als een piramide met trefwoorden het betoog opbouwen, heeft zwaar wortel bij mij geschoten."
"De workshop 'Speechen als Obama' vond ik erg aansluiten bij mijn innerlijke wereld. Ik ben ervan overtuigd dat iemand die debatteert vanuit I Have A Dream meer resonantie vindt bij anderen dan iemand die vanuit het hoofd denkt, 'I Have A Technique And Plan'."
- Wie is jouw voorbeeld als het aankomt op debatteren en spreken in het openbaar? Waarom is dat zo?
"Als ik kijk naar films van Martin Luther King, dan zie ik een innerlijke bewogenheid waarbij woorden gebruikt worden om een droom en niet een plan of structuur over te brengen. Het is de synergie van de persoonlijkheid en een innerlijke boodschap die overgebracht wordt op een manier dat het mensen raakt en verbinding ontstaat. Het is het kruispunt waarin kwetsbaarheid en kracht samensmelten en mensen werkelijk raakt."
"Ook bij sommige interviews van Oprah Winfrey kan ik kippenvel krijgen."
- Wat is de meest nuttige kritiek of feedback die je ooit hebt gehad op een debattoernooi of trainingsavond?
"Afgelopen debatavond gaf een collega debater mij het advies om nog meer toneel te gaan spelen. In mijn debatronde had ik beeldtaal gebruikt: 'Ik sta hier te trillen'. Zijn advies was om dan ook daadwerkelijk het preekgestoelte vast te grijpen en daarmee te staan trillen."
"Het lijkt mij leuk om dit uit te gaan proberen."
- Welke van de debatvormen die wij spelen, vind je de leukste en waarom?
"Ik kom het meest tot mijn recht in een één op één debat en ik geniet het meest van de ballondebatten omdat er veel fantasie personen tussen zitten en de deelnemers bij deze laatste vorm van debatteren veel creativiteit en speelsheid laten zien."
- Aan wie geef jij het stokje door?
“Aan Niels Post!”
Welke vraag zou jij graag aan die persoon willen stellen?
“Beste Niels, jij bent een van de clubleden die al een tijdje lid is van de club. Je reist het land door voor deelname aan debatwedstrijden en bent hoog geëindigd op het toernooi in 2014 in de Brakke Grond, Amsterdam. Op welke manier verwacht jij door deze investering resultaten op andere leefgebieden te bereiken. Wat is jouw geheime batterij in het debatteren?”