Is er een verband tussen leiderschap en een goede speech (en vice versa)?
Wat zijn de Lessons Learned voor de Gewone Nederlander?
24 April 2020 - Categorie algemeenVeel Nederlanders luisterden op 21 april 2020 naar de lang verwachte speech van premier Mark Rutte, waarin hij het land – op televisie en via internet - vertelde welke maatregelen wel en niet verlengd zouden worden ná 28 april m.b.t. de Coronacrisis.
Sterker nog: veel Nederlanders zien in hem een ware leider.
Na zijn speech lieten ze dat vooral op Social Media horen: “Dit is pas leiderschap!”
Natuurlijk gaat de tekst verder onder deze afbeelding
En dus vroeg ik me af: wat is het verband tussen leiderschap en een goede speech?
-
Ben je een goede leider als je goed kunt speechen?
-
Ben je een goede speecher als je een goede leider bent?
-
Als jouw speech inspireert of impact heeft, ben je dan (dus) een goede leider?
Natuurlijk gaat de tekst verder onder deze afbeelding
Deze drie bullets / vraagstukken zijn uiteraard ook ongekend interessant voor de ‘Gewone Nederlander’.
Want of je nu manager bent van een afdeling bij jouw bedrijf, directeur van een onderneming of misschien bestuurder bij jouw sportvereniging: er zal altijd een moment aanbreken dat je een intens serieuze (en overtuigende!) boodschap moet communiceren. Misschien ook wel vergezeld van slecht nieuws, terwijl je tegelijkertijd hoop wilt meegeven. En… je wilt een gedragsverandering bij jouw toehoorders tot stand brengen.
De vraag is dan of er gevolgen zijn voor jouw leiderschap.
Als eerste vertel ik in dit blog daarom over de speech van Rutte (A). Daarna zeg ik iets over leiderschap (B). En, ik trek een conclusie (C).
Natuurlijk gaat de tekst verder onder deze afbeelding
A
OVER DE SPEECH:
1
DE SPEECH WAS VOLGENS HET BOEKJE OPGEBOUWD:
-
Meteen bij aanvang heeft Mark Rutte het probleem en de context geschetst. Het is voor een speech of overtuigpitch een excellente en noodzakelijke start. Als je wilt overtuigen, dan ‘moet’ dat aspect ergens bij aanvang van je speech besproken worden.
Het maakt daardoor de waarde van zijn argumenten verderop in de speech groter en legitiemer. Hij weet daardoor bovendien de argumenten én de maatregelen te koppelen aan het probleem en de context. -
Hij benoemde zijn eigen persoonlijke worsteling op weg naar het nemen van besluiten.
-
En, hij benoemde de worsteling in de samenleving.
Hiermee zocht hij de 'connection' met al zijn toehoorders.
Natuurlijk gaat de tekst verder onder deze afbeelding
2
LABELING VAN ZIJN SPEECH
Rutte gaf bij aanvang van zijn speech uitstekend aan dat hij zou gaan bespreken WAT WEL verandert, WAT NIET verandert en WAAROM. (feitelijk 3 labels).
De toehoorders wisten dus meteen bij aanvang wat ze in de speech van de premier mochten en konden verwachten; een prima inhoudsopgave dus. Zeer leerzaam want zo 'behoor' je het ook in jouw speech te doen! In dit geval hebben we het over de B uit de ABC-formule van het begin van een speech. De Belofte dus.
Van te voren gaf hij tevens in zijn speech aan dat hij 5 punten zou gaan bespreken:
-
Onderwijs
-
Sport
-
Evenementen
-
Contactberoepen
-
Overigen
Deze 5 thema’s heeft hij in zijn speech puntsgewijs in de juiste volgorde behandeld en toegelicht. Hij gaf dus een inhoudsopgave aan. Die leidraad heeft hij vastgehouden. Dit gaf en geeft de toehoorder heel veel structuur. Hij heeft niet getornd aan de volgorde van het verhaal. Prima dus!
Natuurlijk gaat de tekst verder onder deze afbeelding
3
ELOQUENT... HEEL GOED!
De eloquentia (creatieve verbale vaardigheid, woordkeuze) was in zijn speech ook goed op orde met enkele sterke statements, waar de premier en zijn adviseur van te voren ongetwijfeld over hebben nagedacht. In enkele statements zaten krachtige tegenstrijdigheden, waarmee hij de toehoorder liet zien dat er twee opties zijn en dat je altijd voor de meest safe (= BESTE) optie moet kiezen.
-
"We staan voor DUIVELSE DILEMMA's"
-
"We willen VOORZICHTIGHEID NU, geen SPIJT ACHTERAF."
-
"We vragen BLIJVENDE ZELFBEHEERSING."
-
"We hebben MEER ONZEKERHEDEN dan ZEKERHEDEN."
-
"EERST de volksgezondheid, DAN de rest."
Rutte voldeed dus grotendeels aan de 10 kenmerken van de excellente crisisspeech.
Natuurlijk gaat de tekst verder onder deze afbeelding
B
OVER LEIDERSCHAP
Ik definieer leiderschap in de volgende 3 kenmerken:
-
Je hebt - als functioneel leider (manager) - vertrouwen van je collega’s, medestanders en ondergeschikten. En voor een premier geldt: je hebt het vertrouwen van de mensen in je land. Men luistert naar je, men steunt je min of meer, hoe moeilijk sommige keuzes ook kunnen zijn.
-
Daardoor zal een leider in staat zijn om een gedragsverandering tot stand te brengen. Impact dus. Dit gaat verder dan (slechts) inspiratie.
-
De (volgens de leider) benodigde gedragsverandering of -aanpassing wordt zelfs gevolgd door (politieke) tegenstanders of mensen (medewerkers) die er fundamenteel anders over denken. Want, je mag het natuurlijk wel oneens zijn met een leider. Een leider zal het ook accepteren dat mensen het met hem/haar oneens kunnen zijn. Maar de toehoorders, ondergeschikten, de mensen in het land, conformeren zich toch aan de door de leider gemaakte keuzes.
Natuurlijk gaat de tekst verder onder deze afbeelding
In deze specifieke casus – de Coronacrisis – mogen we zeker concluderen dat het te begrijpen is dat premier Mark Rutte als leider wordt gezien. Want, het gros van de Nederlanders houdt zich keurig aan de adviezen, verboden en geboden die zijn opgelegd om deze Coronacrisis te beteugelen en te bevechten. Sterker nog: we zien dat mensen elkaar er ook op wijzen als verboden en geboden niet worden nageleefd.
De kritieken zijn er uiteraard ook. En, de kritieken zijn soms fors. Dat tegengeluid zal er altijd zijn. Prima! Hoort er ook allemaal bij. Maar in dit geval gaat het om een flinke meerderheid van de Nederlanders die zich gedraagt zoals de premier dit wil.
Rutte realiseerde zich bij het uitspreken van zijn speech iets heel belangrijks: Inspiratie is niet voldoende. Impact is het criterium!
Natuurlijk gaat de tekst verder onder deze afbeelding
Meteen alhier de voetnoot:
In de huidige vluchtige (Social Media) wereld is het ook wel weer zo dat je zo goed bent als je laatst gemaakte doelpunt. Stel nu eens dat een volgende speech van Rutte kwalitatief veel minder is, dan zal déze prima speech van 21 april 2020 snel vergeten zijn. Rutte zal dit dus moeten vasthouden.
C
VERBAND TUSSEN LEIDERSCHAP EN EEN GOEDE SPEECH
Natuurlijk gaat de tekst verder onder deze afbeelding
Natuurlijk is leiderschap méér dan slechts een goede speech. Leiderschap gaat vanzelfsprekend ook over het nemen van de juiste beslissingen, het tonen van daadkracht en het etaleren van visie en perspectief.
Nu we midden in de Coronacrisis zitten, lijkt Rutte het op deze vlakken heel aardig op te doen, hoewel er toch veel critici zijn, die ook goed onderbouwd een tegenverhaal hebben. Want het nemen van de juiste beslissingen, het tonen van daadkracht en het etaleren van visie en perspectief wordt door hen zeer betwist.
Hoewel die aspecten feitelijk niets te maken hebben met de kracht van een goede speech, mogen we toch concluderen dat het in het menselijk brein wél zo werkt; een speech die goed en helder is gestructureerd, die qua interpretatie niets te wensen overlaat en die geen overbodige informatie bevat, wordt door toehoorders als een moment van impact gezien.
Precies daar zit dus het verband.
Conclusie voor jouw uitdagingen:
Je bent beslist geen geboren leider als je een goede speech houdt. Daar komt meer bij kijken. Maar… je kunt jouw speech wel altijd inzetten als middel om jouw (beoogde en vermeende) leiderschap te bevestigen.
Onderschat dus nooit de waarde van een goede speech of toespraak.
Een speech is namelijk een kans!
Natuurlijk gaat de tekst verder onder deze afbeelding
Wil je een keer jouw speechimpact toetsen?
Doe dan een keer mee met een gratis kennismakingsdeelname bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam!
Als je nu nog niet zou weten wanneer het je past in jouw agenda, dan kun je altijd een gratis Try Out Ticket downloaden en je later aanmelden voor een specifieke avond. Dan heb je die alvast! Je wordt automatisch op de hoogte gehouden van de avonden die we organiseren! Ook ná de Coronacrisis vanzelfsprekend!
Verder geven we regelmatig professionele, inspirerende en prikkelende trainingen en workshops voor het bedrijfsleven, het onderwijs, de overheid en politieke partijen. Hoewel vanzelfsprekend alles ‘op maat’ is, is de rode draad bij al deze sessies identiek: deelnemers willen beter leren overtuigen, hun (verkoop)verhaal beter op orde hebben en daardoor hun plek aan de (onderhandelings)tafel durven claimen.
Kortom...
Wanneer zien we jou of jouw medewerkers?
Je bent van harte welkom!
Met vriendelijke groeten!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Chief Debating Officer
Founder / Brutale dagvoorzitter / Prikkelende debatleider / Chairman Round Tables / Originele debattrainer
3e op het NK Debatteren Eloquentia 2019
Ondernemer bij Crown Media, Bureau voor Communicatie en Strategie, columnist Financiële Telegraaf en opiniemaker/debater bij BNR Nieuwsradio.
GEWELDIGE LEESTIPS:
- Eens of oneens?
Als een speech inspireert, dan is dat NIET voldoende!
- Waar moet een goede crisisspeech precies aan voldoen?
Je hebt maar één kans om vertrouwen te winnen!
- Hoe houd je de toehoorders vast in de eerste 20 seconden van je speech?
Pas de ABC toe uit de ABCDEF-formule van een speech!
- Waarom elke organisatie eigenlijk een CDO (Chief Debating Officer) zou moeten aanstellen!
- Wil je assertiever worden?
Wel, dat kan. Wij laten je het ervaren!
- Wat moet je precies doen zodat anderen je (eindelijk!) begrijpen! (4 basisprincipes)
- Subtiele tips om beter te manipuleren!
Indoctrinatie is een kunst!
Ja, ik ben best wel nieuwsgierig geworden naar een training of workshop van Dé Nederlandse Debatclub. Neem svp contact met mij op.
Lees hier ons privacy statement.