Je hebt gelijk. En tóch ben je ongeloofwaardig. Hoe kan dat?
Met nuttige TIPS!
20 Juli 2021 - Categorie algemeenDit blog – zeg ik maar meteen aan het begin – gaat NIET over de vraag of de mens verantwoordelijk is voor de klimaatopwarming. En of die klimaatopwarming überhaupt een feit is.
Nee, dit blog gaat over de vraag of je ongeloofwaardig kunt zijn terwijl je tegelijkertijd misschien wel hartstikke gelijk hebt!
Spoiler Alert: Ja, dat kan!
Er vond afgelopen week namelijk een interessante discussie plaats op Twitter.
Voormalig OP1-presentatrice Talitha Muusse twitterde dat de overstromingen in Limburg het bewijs zijn dat de klimaatopwarming bestaat. Muusse, die ook zich regelmatig publiekelijk profileert als klimaatactiviste, pleit al lange tijd voor een aanpassing van ons gedrag én ze ziet het liefst stevige klimaatmaatregelen doorgevoerd.
Maar dezelfde Talitha Muusse vloog wel – enkele weken voorafgaand aan de Limburgse waterellende – naar Italië voor haar zomervakantie.
Ook daar was ze begin juli open over op Twitter.
Foto (screenshots van Twitter): Talitha Muusse creëerde haar eigen geloofwaardigheidsprobleem. Je ziet rechtsonder in bovenstaand plaatje ook de 'frustratietweet' van Marieke Derksen, de bekende uitgever van sportboeken, die helder haar punt maakt: Practice What You Preach!
Je begrijpt het al.
De kritieken waren niet mals.
Twitter ging weer een dag los.
En terecht!
GELOOFWAARDIGHEIDSPROBLEEM
Enerzijds voorspelt Talitha Muusse immers het nadere einde van de wereld als we ons gedrag niet aanpassen (daarom zijn klimaatmaatregelen nodig) terwijl – anderzijds – het voor haar geen probleem leek om met een milieuvervuilend vliegtuig op vakantie te gaan. En dus ook zélf medeverantwoordelijk te worden voor een stevige CO2-uitstoot.
Talitha Muusse had ineens een geloofwaardigheidsprobleem.
En dat is jammer, wat misschien heeft ze inhoudelijk wel gelijk ten aanzien van haar stellingname met betrekking tot de klimaatopwarming.
Flink wat Twitteraars verweten Muusse dan ook hypocriet gedrag. Dat verwijt klopt, maar… let op: een verwijt van hypocrisie betekent niet per definitie dat degene die hypocrisie wordt verweten ongelijk heeft. Een verwijt van hypocrisie is nooit een tegenargument!
Vergelijk het met een zware roker. Deze mag nog steeds tegen jou zeggen dat je niet moet roken omdat roken ongezond is en dat de kans op longkanker daardoor wordt vergroot. Of wat te denken van iemand die obesitas heeft. Tja, die mag nog steeds de snoeptrommel verstoppen omdat “veel snoepen kan leiden tot flink wat overgewicht”.
De roker en de persoon met obesitas hebben feitelijk geen ongelijk.
PRACTICE WHAT YOU PREACH
De bottomline is dus (en eigenlijk is dit een tip voor de voormalig OP1-presentatrice) dat ze het credo Practice What You Preach moet omarmen.
Dus – als je wilt overtuigen – geef dan het goede voorbeeld.
In dit geval: ga niet zélf met het vliegtuig op vakantie terwijl je tegen anderen zegt dat ze dat beter niet kunnen doen.
Immers, als je zelf niet het goede voorbeeld geeft, dan is dat munitie voor jouw gespreksopponenten, waarmee die het debat kunnen kapen, waardoor jij helaas jouw eigen punt niet meer ongehinderd kunt maken.
En, als jijzelf niet het goede voorbeeld geeft, dan creëer je ook ongewild een ongewenste hiërarchie. Want, waarom mag jij iets wel doen wat je anderen verbiedt. Dit is nooit goed voor een zuiver debat want mensen willen met elkaar in gesprek op basis van gelijkwaardigheid. Mensen kunnen over het algemeen best wel accepteren dat een ander een andere mening heeft, maar mensen accepteren niet de opgedrongen hiërarchie. Niemand wil zich minderwaardig voelen.
ALS JE WILT OVERTUIGEN: BE THE ARGUMENT!
Talitha Muusse schoot met haar onhandige tweets (en haar onhandige gedrag) volop in haar eigen voet. Er was voor haar letterlijk geen ruimte meer om critici te overtuigen.
En dát wil jij ook voorkomen bij jouw eerstvolgende discussie of debat. Ook jij wilt niet in jouw eigen voet schieten. Wees je daarvan bewust bij elk gesprek dat je voert en waarbij je iemand wilt overtuigen van jouw gelijk. BE THE ARGUMENT!
Overigens blijft wel staan dat jij uiteraard weet aan welke 3 voorwaarden een argument moet voldoen waardoor je overtuigingskracht een stevigere basis krijgt.
Conclusie: als je gelijk hebt, wees dan ook geloofwaardig.
Geloofwaardigheid en gelijkwaardigheid gaan uiteindelijk hand-in-hand.
Goed voorbeeldgedrag inspireert. Hypocriet gedrag demotiveert.
OVERIGENS…
Het goed kunnen argumenteren, het aanbrengen van een logische structuur in jouw speech of pitch en het kunnen stellen van scherpe inhoudelijke vragen zijn allemaal belangrijke persoonlijke vaardigheden die je kunt trainen en waar je in Het Echte Leven uiteindelijk veel profijt van trekt.
Trouwens, in een debat waarin men elkaar hypocrisie verwijt, zie je vaak dat debaters dan een Ad Hominem doen, m.a.w., ze doen een persoonlijke aanval op de debatopponent. Ook dáár kun je strategisch mee leren omgaan.
Je bent hoe dan ook van harte welkom om een keer bij onze debatclub langs te komen!
Of, zullen we naar jou komen? We organiseren graag bij jou een leuke workshop of training, misschien als onderdeel van een bedrijfsuitje of als onderdeel om deze Soft Skills binnen de organisatie naar een hoger niveau te brengen.
Hoe dan ook… hopelijk een keer tot ziens!
Met vriendelijke groeten!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Chief Debating Officer
Founder / Brutale dagvoorzitter / Chief Debating Officer / Prikkelende debatleider / Chairman Round Tables / Originele debattrainer
3e op het NK Debatteren Eloquentia 2019, de eerste vertegenwoordiger voor NL bij World Speech Day!
Ondernemer bij Crown Media, Bureau voor Communicatie en Strategie, schreef 270 columns voor de Telegraaf.
GEWELDIGE LEESTIPS:
- Het verschil tussen dialoog, discussie en debat
Weet jij het verschil?
- De PERSOONLIJKE AANVAL in een debat of discussie...
Herken de 3 verschillende typen persoonlijke aanvallen. En, weet wat je dan moet doen als dit jou overkomt.
- Dit is HET BEWIJS dat jouw speech niet inspireerde!
Lees HIER het blog. (Doe dit ook als je wel eens wordt gevraagd als keynote speaker!)
- Alles mag misgaan in een speech. Maar dit niet...
Lees HIER het blog.
- MEEST GELEZEN BLOG
Wist je dat jouw speech eigenlijk een acquisitiegesprek is?
Lees HIER het blog.
- "Als mijn speech heeft geïnspireerd, dan weet ik dat het fout heb gedaan."
Huh, hoe zit dat?
Lees HIER het blog.
- Vermijd de EHM of UHM in een speech!
Lees HIER het blog.
- Waar moet een goede crisisspeech precies aan voldoen?
Je hebt maar één kans om vertrouwen te winnen!
- Hoe houd je de toehoorders vast in de eerste 20 seconden van je speech?
Pas de ABC toe uit de ABCDEF-formule van een speech!
- Waarom elke organisatie eigenlijk een CDO (Chief Debating Officer) zou moeten aanstellen!
- Wil je assertiever worden?
Wel, dat kan. Wij laten je het ervaren!
- Wat moet je precies doen zodat anderen je (eindelijk!) begrijpen! (4 basisprincipes)
- Subtiele tips om beter te manipuleren!
Indoctrinatie is een kunst!
Graag ontvang ik een gratis TRY OUT ticket. Later kies ik op welke clubavond ik wil meedoen.
Lees hier ons privacy statement.