Je vindt speechen doodeng? Hoe doorbreek je de angst?
Meer zelfverzekerdheid door kennis en gedrag!
23 Juni 2022 - Categorie algemeenSoms ontkom je er niet aan. Je ‘moet’ het woord nemen. Je ‘moet’ even dat podium op om je collega’s of de leden van de tennisclub toe te spreken.
Maar ook als er geen podium in de buurt is: dan ‘moet’ je het ook kunnen én durven doen: bijvoorbeeld tijdens een vergadering op het werk waar je het woord krijgt én ook jij gewoon je punt wilt maken. (En, gelijk wilt krijgen).
Maar ja, je vindt het doodeng. Hoe doorbreek je die angst?
Wel, er zijn twee factoren die bepalen hoeveel angst je wel of niet hebt als je een speech of pitch moet houden.
Werk aan…
-
Kennis én
-
Gedrag
Lees snel verder hieronder...
1/2
KENNIS
Een speech (of pitch) heeft altijd een aantal vaste formats. Als je die formats in de smiezen hebt of daar enige kennis over hebt opgedaan, dan heb je voor jezelf veel duidelijkere kaders om je speech vorm te geven of op te bouwen.
Je hoeft nooit meer lukraak je verhaal te gaan vertellen.
Je kunt die formats het beste vergelijken met algemene verkeersregels. Die heb je ook ooit geleerd. Daardoor weet je dat het verstandig is om niet over te steken als het voetgangerslicht op rood staat. Het maakt je minder nerveus als je naar de andere kant van de straat wilt.
Natuurlijk moet je nog wel opletten. Maar je voelt je veel meer oké omdat je de regels kent!
Beschouw de vele verschillende formats (spelregels) van een speech dus als een leidraad waarlangs je loopt als je jouw speech of pitch houdt.
Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de ABCDEF-formule.
Ook is De BetoogLadder een goed handvat.
Deze bestaat uit tien stappen voor de opbouw van je speech.
Als je in de voorbereiding werkt met deze BetoogLadder, dan zul je merken dat je al met meer vertrouwen het podium opgaat of je plek claimt bij een discussie aan tafel, tijdens een vergadering op je werk. Deze BetoogLadder wordt overigens hartstikke goed uitgelegd in het boekje ‘Speechen voor Gewone Mensen’.
Leestip dus!
Overigens is het ook geweldig om veel meer aan StoryShowing te gaan doen.
Immers, StoryTelling is zóóóó jaren ’80!
2/2
GEDRAG
Goed, het hebben van theoretische kennis over de formats en opbouw van een speech is één aspect.
Maar het gaat er ook om dat je het meer gaat ‘voelen’.
Dus, wat doet het met je als die formats gaat toepassen in de praktijk? En, zul je ook gaan ervaren dat je het minder lastig vindt om kritische vragen te beantwoorden die tijdens of na afloop van jouw speech of pitch aan jou worden gesteld?
Ja, wij zijn er van overtuigd dat je daar ook minder tegenop zult zien, vooral als je het spreken in het openbaar, speechen, pitchen en zelfs debatteren regelmatig oefent.
Bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam ben je voor het triggeren én optimaliseren van deze belangrijke persoonlijke vaardigheden overigens aan het juiste adres. We komen namelijk zeer regelmatig bijeen – zowel in de zaal als online – om in talloze verschillende settings dit alles met elkaar te oefenen.
Daarbij simuleren we vaak situaties uit het echte leven. Je gaat meters maken. Je gaat het dan ook beslist een keer ‘voelen’ als je flink verbaal tegengas krijgt. Je fronst zeker je wenkbrauwen als anderen onverwachte kritische vragen op je afvuren.
Maar weet je… door deze meters te maken en die ‘verbale confrontatie’ toe te laten, ga je je gedrag in het echte leven aanpassen. Je weet veel beter hoe je op al die situaties moet gaan reageren omdat je het al een keer bij onze debatclub hebt ervaren.
Het mooie is overigens dat we al die oefeningen doen in een veilige omgeving. Wij geloven er namelijk heilig in dat mensen pas kunnen excelleren als de omgeving – waar die groei wordt ontwikkeld – helemaal oké is.
GEEN ANGST MEER
Kortom, het ontwikkelen van kennis over de opbouw van een goede speech gecombineerd met het aanpassen en optimaliseren van je gedrag tijdens een speech, leidt tot iets heel moois: uiteindelijk vind je speechen niet meer doodeng.
Je hebt de angst doorbroken.
Gefeliciteerd daarmee!
De geweldige bijvangst?
Je krijgt vaker gelijk!
En je hebt een boost gegeven aan je eigen assertiviteit en zelfverzekerdheid.
Bovenal: je hebt ook lol gehad want de clubavonden, workshops en trainingen bij Dé Nederlandse Debatclub zijn ook gewoon bijeenkomsten die sprankelen van de ambitie, creativiteit én… superleuke mensen die allemaal net als jij een slag willen maken in het echte leven!
Zin om een keer deel te nemen en met ons kennis te maken?
Ja, ik meld me graag aan voor een clubavond of workshop bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam
Lees hier ons privacy statement.