Assertief zijn is (uiteindelijk) een keuze
Inspireer jezelf! Want ook jij kunt jouw plek leren claimen!
09 Maart 2020 - Categorie algemeenHoe word ik assertiever? Hoe zorg ik er voor dat ik niet over me heen laat lopen? Hoe claim ik mijn plek in een serieuze discussie, bijvoorbeeld op het werk?
Of, misschien wel bij de sportvereniging waar ik actief ben als vrijwilliger en waar ik vind dat ik het recht heb dat ook mijn ideeën gehoord worden?
Het zijn allemaal logische vragen waarin veel mensen zich zullen herkennen. Het is ook soms best lastig.
Er is altijd wel iemand die verbaal vaardiger is, die nét even wat ad remmer is of die er op de een of andere manier in is geslaagd om de ‘natuurlijke leider’ te worden, die je bijna niet durft tegen te spreken.
Dat gevoel van een zekere onmacht (frustratie?) is helemaal niet erg.
Maar je kunt er wel wat aan doen.
Vooral als je er last van hebt. Dat je bijvoorbeeld ’s avonds in je bed ligt en bijvoorbeeld terugdenkt aan een discussie eerder op de dag. Maar dat – al liggende in bed – de argumenten je dán pas te binnen schieten! Veel te laat natuurlijk. Had je ze overdag maar geweten!
Kortom… het is fijn om assertief te kunnen zijn en daar je voordeel mee te halen.
De vraag is alleen: hóe word je assertiever?
Wel, eenvoudig is dat niet. Het is absoluut niet zo dat je van de een op de andere dag kunt veranderen van een bescheiden persoonlijkheid in een extreem verbaal vaardige extravert mens.
Overigens, hoef je ook helemaal niet zo ‘extreem verbaal vaardig’ te worden. Iets minder bescheidenheid en je plek durven claimen is al een hele grote winst.
Door te leren debatteren en jezelf te trainen op belangrijke persoonlijke vaardigheden zoals het spreken in het openbaar, pitchen, speechen, argumenteren, overtuigen, presenteren en het omgaan met kritische vragen, kom je al een heel eind! Door te debatteren weet je beter waarvoor je staat.
En, ook waar je niet voor staat.
Bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam hebben we tal van oefeningen op het gebied van verbale vaardigheid waarmee je ongemerkt ook gezonde en positieve assertiviteit ontwikkelt.
Een voorbeeld:
Zo heb je in een debatspel ‘het recht’ om elkaar conform een aantal spelregels te interrumperen. Als spreker heb je het recht om een interruptie te weigeren. Maar je kunt ook een interruptie toestaan, ook als het je eigenlijk helemaal niet uitkomt. Want, een interruptie kan best een hele lastige vraag zijn die je dan ter plekke moet beantwoorden.
We geven het toe; het geven van een goed en inhoudelijk sterk antwoord lukt niet altijd maar wat zo ongekend interessant is, is dat je op dat moment ‘voelt’ hoe het is om fikse tegenspraak te krijgen. Maar… in dat debatspel ‘voel’ je ook hoe het is als je zelf ook die fikse tegenspraak gaat organiseren. Dus, dat je zelf interrumpeert.
Simulatie
Natuurlijk is een debat in een veilige leeromgeving niet Het Echte Leven maar… bij alle oefeningen die we doen bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam, simuleren we feitelijk wel dat echte leven.
-
Zo ‘moet’ je jouw speech, pitch of debat afronden binnen de afgesproken tijd. De klok is onverbiddelijk. Het leert je keuzes te maken wat wel en wat niet te zeggen. Dat overkomt je ook in het Echte Leven als je even bij de baas mag binnenstappen om jouw ideeën te delen. Maar je hebt maar 3 minuten de tijd, want de volgende afspraak van de baas staat al te wachten!
-
Zo is het voor het vergroten van jouw overtuigingskracht van belang om jouw verhaal goed te kunnen onderbouwen met bewijsbare argumenten. Als je voelt dat jouw verhaal steviger in elkaar zit, dan zul je ervaren dat het veel makkelijker wordt om jouw plek te claimen. Je bent immers minder snel van de wijs omdat je wat tegenspraak krijgt. Sterker nog: je zult ontdekken dat 80% van de tegenspraak die je ook in het dagelijkse leven krijgt, helemaal niet zo sterk is onderbouwd!
-
Zo krijg je in een debat per definitie te maken met lastige kritische vragen van je opponenten. Ja, daar moet je mee zien te dealen. Nét het echte leven! Want, je kunt van te voren een strategie bedenken hóe om te gaan met lastige kritische vragen.
-
Maar bovenal weet je dat in het ‘spel van het debat’ jouw opponenten het per definitie met jou oneens zullen zijn en er alles aan zullen doen om hún gelijk te halen. Tot vervelens toe!
Inderdaad... nét het Echte Leven!
Don’t worry.
Het is tijdens onze maandelijkse clubavonden, workshops en trainingen altijd een spel, dat in een veilige leeromgeving wordt beoefend.
Maar... je voelt wat het is om verbaal 'aangevallen' te worden. Tegelijkertijd train je jezelf ook op een actief en inhoudelijk weerwoord. Immers.... ook jij hebt het 'recht' om de ander het verbaal moeilijk te maken!
1-Minute-Piches
Zo hebben we bij onze debatclub in Amsterdam vele debat-pitch-speech improvisatieoefeningen. We noemen deze de 1-Minute-Pitches. Je wordt dan bijvoorbeeld naar voren gehaald en je wordt verzocht bij het spreekgestoelte plaats te nemen.
Op het moment dat je daar staat verschijnt op het grote scherm een stelling.
Bijvoorbeeld:
“Er moet een vettaks in Nederland worden ingevoerd.”
En meteen gaat de tijd lopen!
Want… in 1 minuut tijd is het aan jou om een overtuigende speech te houden waarin je de toehoorders duidelijk maakt – met onderbouwde argumenten – of je het eens of oneens bent met de stelling. Meteen dus die minuut volpraten. Nee, je hebt geen voorbereidingstijd.
Het is een ongelooflijk populaire oefening (waar we inmiddels al meer dan 15 varianten op hebben bedacht!) waar je gezonde bluf combineert met een strategie die je toch van te voren kunt hebben. Ondanks het feit dat je niet weet met welke stelling je wordt verrast. Je weet dus letterlijk niet van te voren waar je over moet speechen. Maar de zaal zit wel klaar voor jouw speech!
En wow… als je dan na een paar keer oefenen merkt dat het je steeds makkelijker afgaat om die ene minuut inhoudelijk goed vol te praten, dan weet je dat je bent gegroeid en dat jouw assertiviteit daarmee ook een impuls heeft gekregen. Natuurlijk zijn er vele Tips en Tricks om uit zo’n 1 minute-pitch echt het allerbeste te halen. En daar besteden we dan vanzelfsprekend ook veel aandacht aan.
Persoonlijke groei
Veel leden van onze debatclub ervaren met alle oefeningen die we doen veel persoonlijke groei. Ze slagen er in het echte leven in om die gewilde plek in een discussie veel meer te claimen en meer te staan waar ze voor willen staan.
Door bewust te werken aan deze persoonlijke vaardigheden en heel veel debatvarianten te oefenen, overtuigen ze én ze gelóven hun eigen verhaal beter waardoor ze indruk maken.
En daardoor… krijgen ze vaker gelijk.
Nee, na één deelname aan een clubavond of training/workshop ben je beslist niet meteen veel assertiever!
Het is uiteindelijk een kwestie van meters maken, vallen en opstaan, een kleine terugval beleven, naar elkaar kijken, elkaar feedback geven, ook om én met elkaar lachen en dan uiteindelijk na een jaar weten: wow… ik kán dit!
Assertief zijn is (uiteindelijk) een keuze!
Doe je een keer mee met een gratis kennismakingsdeelname bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam?
Als je nu nog niet zou weten wanneer het je past in jouw agenda, dan kun je altijd een gratis Try Out Ticket downloaden en je later aanmelden voor een specifieke avond. Je wordt automatisch op de hoogte gehouden van de avonden die we organiseren!
Verder geven we regelmatig professionele, inspirerende en prikkelende trainingen en workshops voor het bedrijfsleven, het onderwijs, de overheid en politieke partijen. Hoewel vanzelfsprekend alles ‘op maat’ is, is de rode draad bij al deze sessie identiek: deelnemers willen beter leren overtuigen, hun (verkoop)verhaal beter op orde hebben en daardoor hun plek aan de (onderhandelings)tafel durven claimen.
Kortom...
Wanneer zien we jou?
Je bent van harte welkom!
Met vriendelijke groeten!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Chief Debating Officer
Founder / Brutale dagvoorzitter / Prikkelende debatleider / Chairman Round Tables / Originele debattrainer
3e op het NK Debatteren Eloquentia 2019
Ondernemer bij Crown Media, Bureau voor Communicatie en Strategie, columnist Financiële Telegraaf en opiniemaker/debater bij BNR Nieuwsradio.
LEESTIPS:
- Eens of oneens?
Als een speech inspireert, dan is dat NIET voldoende!
- Waarom elke organisatie eigenlijk een CDO (Chief Debating Officer) zou moeten aanstellen!
- Wil je assertiever worden?
Wel, dat kan. Wij laten je het ervaren!
- Wat moet je precies doen zodat anderen je (eindelijk!) begrijpen! (4 basisprincipes)
- Subtiele tips om beter te manipuleren!
Indoctrinatie is een kunst!
Ja, ik ben best wel nieuwsgierig geworden naar een training of workshop van Dé Nederlandse Debatclub. Neem svp contact met mij op.
Lees hier ons privacy statement.