Moet je een suggestieve vraag willen stellen? En, moet je die beantwoorden?
De luxe van handige debattrucjes!
04 Oktober 2019 - Categorie algemeenVeel mensen zijn er niet van gediend. En precies dát aspect is interessant. Vooral in een discussie of een debat.
Ik heb het over de suggestieve vraag. Waarom zou je deze wel of niet moeten stellen?
En, als je een suggestieve vraag voorgelegd krijgt, moet je deze dan wel beantwoorden?
Een suggestieve vraag is een vraag waarbij in de formulering van de vraag het door de vragensteller gewenste antwoord al besloten zit. De vragensteller wil de ander namelijk een zekere richting op duwen.
Bijvoorbeeld:
-
U vindt dus ook dat Nederland minder immigranten moet toelaten?
-
Het is overduidelijk dat jij de verkoopafdeling wilt saneren, toch?
-
U wilt nu dit belangrijke besluit nemen?
-
U bent het met mij eens dat premier Mark Rutte dus moet aftreden?
-
Dus, we verhogen de tarieven dit jaar al voor de tweede keer?
De tekst gaat uiteraard verder onder deze afbeelding
Redenen om een suggestieve vraag te stellen:
-
Je wilt dat de ander zijn standpunt duidelijker inneemt.
Je maakt het ongetwijfeld wel eens mee dat mensen (misschien wel je collega’s, of wellicht je baas?) om de hete brij heen draaien. Niet handig. Niet leuk. Een suggestieve vraag kan hen dwingen om positie in te nemen. -
Als er toehoorders zijn, dan kun je hun meningsvorming beïnvloeden.
Dus, jij bent in de kantine in discussie met je baas. Er zitten ook collega’s bij. Die collega’s heb je nodig voor draagvlak en dus kun je jouw collega’s laten zien dat de argumenten van jouw baas wankel zijn. Vooral als hij de suggestieve vraag niet met overtuiging kan beantwoorden. Of, het zelfs nalaat om te antwoorden.
-
Het stellen van een suggestieve vraag is een teken van assertiviteit.
Assertievere mensen krijgen vaker gelijk. Ze zijn succesvoller in het beïnvloeden van de beeldvorming rondom een bepaalde discussie of debat. Want, met een suggestieve vraag verwoord je eigenlijk het standpunt van je gespreksopponent in jouw eigen woorden.
-
Een suggestieve vraag is jouw conclusie van het debat
Door het stellen van een suggestieve vraag neem je een voorschot op de afloop van het verbale onderonsje. Je vertelt je gespreksopponent maar vooral ook de toehoorders al bij voorbaat - door het stellen van de vraag - wat de conclusie zal zijn! En die is voor jouw gesprekspartner niet gunstig!
De tekst gaat uiteraard verder onder deze afbeelding
Waarom vinden mensen het niet leuk om een suggestieve vraag te krijgen?
-
Ze voelen zich voor het blok gezet.
Ze moeten een standpunt innemen op basis van wat ze eerder in een discussie of debat hebben gezegd. Ze worden ineens geconfronteerd met de (mogelijke) wankele basis van hun eigen argumenten. Want, een suggestieve vraag suggereert een (verkeerde) bewijsvoering van de argumenten. Als ontvanger van de vraag moet je die dan dus mét tegenargumenten gaan tegenspreken. -
Mensen ervaren een suggestieve vraag ook vaak als kritiek.
En, niemand vindt het leuk om kritiek te krijgen.
De tekst gaat uiteraard verder onder deze afbeelding
Een kort praktijkvoorbeeld (waar gebeurd):
Ik was in discussie met een HR-manager van een groot technisch bedrijf. Hij vertelde me – in het bijzijn van flink wat collega’s – dat hij zeker wel een nieuwe monteur zou aannemen, ook al zou deze nieuwe monteur vanuit religieuze overwegingen geen hand willen geven aan vrouwen. Een van zijn argumenten was dat "er in de werkplaats toch geen vrouwen werken".
Wel, hij mág dat uiteraard vinden.
Ik vind er echter iets anders van.
Ik stelde hem daarom twee suggestieve vragen:
-
Waarom heb jij een hekel aan vrouwen?
-
Waarom wil jij van dit bedrijf een vrouwonvriendelijke organisatie maken?
Hij weigerde deze vragen te beantwoorden. En ja, hij werd boos om mijn vraagstelling. De collega’s die de discussie volgden, hebben in ieder geval geconstateerd dat de HR-manager zijn initiële onderbouwing dus niet goed op orde had. Dat beïnvloedt de beeldvorming en uiteraard de opinie van die collega’s over de materie.
Want... als hij zijn eigen argumenten wel goed op orde had, dan was het voor hem geen probleem geweest om deze vraag te beantwoorden.
De tekst gaat uiteraard verder onder deze afbeelding
Moet je een suggestieve vraag altijd beantwoorden?
Ja, het niet beantwoorden van een vraag is immers altijd een zwaktebod. De vragensteller bewijst in zekere zin zijn gelijk.
Echter, als jij 100% zeker bent van jouw onderbouwing en als je ook kunt aantonen dat jouw argumenten daadwerkelijk bewijsbaar zijn, dan zul je overigens geen enkel probleem hebben met het beantwoorden van een suggestieve vraag. Je weet dan of het voor jou een heldere ‘Ja’ of ‘Nee’ is.
Maar pas op: als het (onverwacht?) stellig antwoord van de vragen-ontvanger niet de richting van de vragensteller opgaat, dan ligt de verdere bewijsvoering in het debat wel bij die vragensteller.
Wees dus op je hoede. Het stellen van suggestieve vragen kan alleen als je een duidelijke strategie hebt.
Twee andere trucs die je kunt toepassen:
- Antwoord het volgende als aan jou een suggestieve vraag wordt voorgelegd:
“De enige relevante vraag die in deze discussie van toepassing is, is de volgende vraag…<en dan stel je je eigen vraag>…”
Daarmee koop je wat tijd en kun je hopen dat de vragensteller niet meer terugkomt op de door hem gestelde lastige suggestieve vraag.
- Ook kun je de aan jou gestelde suggestieve vraag vertalen naar een heuristische vraag.
De tekst gaat uiteraard verder onder deze afbeelding
Hoe overtuig jij?
Hoe ga jij om met persoonlijke vaardigheden zoals spreken in het openbaar, pitchen, speechen, debatteren, overtuigen en presenteren? En, hoe optimaliseer je die vaardigheden om uiteindelijk draagvlak te vinden voor jouw ideeën en plannen!
Kom een keer langs bij onze debatclub in Amsterdam en doe geheel kosteloos mee aan een clubavond bij Dé Nederlandse Debatclub. Onze superleuke leden kijken er naar uit om kennis met jou te maken. Of informeer eens naar een van de vele workshops die we aanbieden. Want ook in je professionele leven is een stukje bewustzijn over jouw overtuigingskracht een absoluut voordeel.
En reken maar dat we tijdens de vele (soms ook hilarische!) oefendebatten met jou, je zeker ook zullen bestoken met suggestieve vragen!
Leuk om te oefenen! En, leerzaam. Voor Het Echte Leven uiteraard.
Tot snel ziens!
Met vriendelijke groeten!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Founder / Brutale dagvoorzitter / Prikkelende debatleider / Chairman Round Tables / Originele debattrainer
3e op het NK Debatteren Eloquentia 2019
Ondernemer bij Crown Media, Bureau voor Communicatie en Strategie, columnist Financiële Telegraaf en opiniemaker/debater bij BNR Nieuwsradio.
(*) Als je geïnteresseerd in een boek over debatteren, spreken in het openbaar, pitchen, speechen en overtuigen en de wijze waarop je draagvlak genereert voor jouw ideeën. Wel... ons eigen boek komt naar verwachting uit in het voorjaar van 2020. Meld je aan voor de nieuwsbrief om sowieso één keer per maand superleuke overtuigtips te ontvangen. Maar tegen die tijd ontvang je dan ook de previews van ons boek!
Graag ontvang ik een gratis TRY OUT ticket. Later kies ik op welke clubavond ik wil meedoen.
Lees hier ons privacy statement.