Online vergaderen: aan deze dynamiek zijn we nog niet gewend.
Juryvoorzitter van het NK Online Debatteren 2020 spreekt zich uit: 'Online overtuigen is een vaardigheid waar je aan kunt werken'.
07 Oktober 2020 - Categorie algemeen
Marja Smits, een van de trainsters bij Dé Nederlandse Debatclub, houdt zich al jaren bezig met de Kunst van het Overtuigen. Ze staat ook wel eens voor de klas om lessen debatteren te geven.
En, ze is binnen Dé Nederlandse Debatclub een scherpe analytica die debatten goed weet te beoordelen, waardoor ze effectieve feedback geeft aan de debatende leden. Die daardoor op hun beurt goede leermomenten pakken om nóg beter te overtuigen.
Marja is ook voorzitter van de jury van het allereerste NK Online Debatteren 2020 dat van 26 t/m 30 oktober wordt georganiseerd.
We interviewden haar.
We stelden MARJA SMITS zes vragen over (online) overtuigen!
1)
Toen de Lockdown in NL van kracht was, toen moest jij ook uiteraard – voor je werk en met de hulp bij je kids voor school – ongetwijfeld ineens veel online gaan doen; hoe heb je dat ervaren?
"Dat was wennen, net als iedereen dat wel wennen vond. Gelukkig heb ik bij een internationaal bedrijf gewerkt, waar al vaker online vergaderd werd. Dat was overigens niet altijd prettig, omdat de snelheid en energie gemakkelijk wegliepen en het dus al snel een lange zit werd."
"Ik dacht dan ook wel eens: dat kan veel sneller en effectiever! Maar ondanks deze ervaring, heb ik me meteen bij de start van de Lockdown goed verdiept in de verschillende do’s and dont’s bij online en de diverse platformen."
2)
Hoe komt het dat de concentratiespanne van vergaderdeelnemers tijdens een onlinesessie veel korter is dan in real life?
"Communiceren doe je niet alleen met wat je zegt (juist niet zelfs) maar ook hoe je het zegt. Door online krijg je niet mee hoe iemand beweegt met de rest van het lichaam en dat maakt dat je veel intensiever moet luisteren. Daarnaast mis je de dynamiek en de energie van een bijeenkomst, dus blijft de inhoud over. Aan de ene kant mooi natuurlijk, want daar gaat het tenslotte om. Maar dat zijn we totaal niet gewend en vraagt om een andere vorm van inspanning om het gesprek te volgen."
3)
Hoe komt het – volgens jou – dat veel mensen de online sessies als effectiever beschouwen qua besluitvorming?
"Is dat zo? Ik kan me er zeker iets bij voorstellen, omdat het dus over de inhoud gaat. Bovendien zul je je nu eerder uit moeten spreken of je het ergens mee eens bent of niet, omdat niemand aan je lichaamstaal kan zien of je het oneens bent of twijfels hebt."
"Daarbij zul je assertief moeten zijn en je mening moeten geven voordat een besluit genomen wordt, want anders zou je wel eens te laat kunnen zijn en wordt er een besluit genomen waar je vraagtekens bij zet. Dit vraagt natuurlijk ook van de leider van de vergadering de competentie om goed door te vragen naar eventuele bezwaren en aandachtspunten, omdat anders het draagvlak en de uitvoering van het besluit in de praktijk wel eens lastig kan worden."
4)
Welke 3 wezenlijke verschillen zijn er tussen ‘online vergaderen’ en ‘in real life vergaderen’?
"Wel, bij een online sessie kom je sneller to the point. Omdat er minder afleiding is. Ten tweede: het is nóg belangrijker om je mening te geven in een online sessie omdat je het niet met lichaamstaal of via anderen kunt laten zien. Tot slot is het van belang dat je tijdens een online sessie een andere focus moet hebben op het gesprek en op de gesprekspartners."
"Online is namelijk intensiever en gerichter. Niet in de laatste plaats omdat je jezelf ook vaak ziet op de webcam. Daardoor realiseer je je ook hoe je er bij zit en wat je uitstraalt. De houding voor de webcam zegt namelijk ook veel over jouw karakter!"
"Het zijn allemaal aspecten die je eigenlijk niet moet onderschatten!"
TIP: Kijk beslist even deze leuke video!
5)
Waar gaat jouw voorkeur naar uit?
"Dat vind ik lastig om aan te geven, want beide vormen hebben voor- en nadelen. Ik kan me goed voorstellen dat, wat ik nu ook al vaker om me heen hoor, er een mengvorm ontstaat. Zowel online dus als real life. Maar omdat online voor veel mensen nieuw is, is het wel van belang om je bewust te worden van de andere dynamiek die er is."
6)
Welke belangrijke tip geef je voor al die mensen die vaker online gaan vergaderen?
"Spreek goede regels met elkaar af hoe je met elkaar vergadert, op de vorm, het proces. En vergeet de tijdsduur per onderwerp niet. Door die regels komt de inhoud veel beter tot zijn recht. Dat komt natuurlijk voort uit de debatsport. Tijdens mijn debatlessen aan basisschoolkinderen, leer ik hen dat debatteren ‘een gesprek is met regels en afspraken’."
"Dat geldt net zo goed voor online vergaderen. Wat dat aangaat is het online debatteren en de debatten die Dé Nederlandse Debatclub altijd organiseert, met als klap op de vuurpijl natuurlijk het allereerste NK Online Debatteren, een mooie uitnodiging aan iedereen die dit wil leren of zich wil verbeteren.
WIJ DAGEN JOU UIT!
Heb je zin om deel te nemen aan het allereerste Nederlands Kampioenschap Online Debatteren?
Dé Nederlandse Debatclub is de initiatiefnemer van het allereerste NK Online Debatteren dat plaatsvindt van 26 t/m 30 oktober 2020.
-
Je hoeft in deze week (van maandag t/m donderdag) maar één timeslot van 45 minuten beschikbaar te zijn om online een debat te voeren en een speech te houden.
-
Als je je plaatst voor de finale-avond op vrijdagavond 30 oktober, dan dien je uiteraard ook beschikbaar te zijn. Deelname is geheel kosteloos.
-
En wat he-le-maal leuk is:
Het prijzengeld dat wij beschikbaar stellen bij dit officiële NK Online Debatteren, maken wij over aan een door jou gekozen goede doel!
Lees hier ons privacy statement.