Waarom André van Duin op de Dam wel iedereen raakte met zijn speech en Arnon Grunberg vorig jaar niet
Wat waren de 3 succesfactoren?
06 Mei 2021 - Categorie algemeenNederland was diep onder de indruk van de speech van André van Duin bij de dodenherdenking op de Dam op dinsdag 4 mei 2021.
Geen wanklank te horen.
Op Social Media vanaf kwart over 8 ’s avonds louter complimenten. Van links tot rechts.
En dát was vorig jaar wel anders.
Daarom leek het ons een aardig idee om kort te analyseren waarom de speech van André van Duin, op 4 mei, wél op collectieve nationale bijval kon rekenen. En, waarom de speech van Arnon Grunberg, op 4 mei 2020, juist niet die support kreeg van veel Nederlanders en het land zelfs in twee kampen verdeelde.
De tekst gaat verder onder dit videofragment
3 redenen waarom de speech van André van Duin 'scoorde':
1)
GEEN POLITIEKE STATEMENTS
Als je de opdracht (van het 4 en 5 mei Comité) krijgt om de belangrijkste speech van het jaar te houden, die ook nog eens live op televisie wordt uitgezonden, met als doel om de Nederlanders met elkaar te verbinden én iedereen in het land een gevoel van eensgezindheid te geven, dan moet (ja, móet!) je wég blijven van politieke statements.
En dát deed André van Duin. Daar had hij goed over nagedacht. Hij wilde niemand uitsluiten.
De speech was voor iedereen.
Arnon Grunberg koos in 2020 voor het tegenovergestelde.
Hij spleet de bevolking in tweeën door (te) scherpe statements die hij innam en die overduidelijk niet pasten bij het karakter van 4 mei. Grunberg liet bovendien overduidelijk zijn eigen agenda de boventoon voeren. Echter, op 4 mei kun je jezelf niet belangrijker maken dan waar we in Nederland op 4 mei voor (behoren te) staan.
De tekst gaat verder onder deze afbeelding
2)
WOORDKEUZE
Minstens net zo belangrijk was de woordkeuze van André van Duin.
Die was simpel. Niet beladen. Gewone woorden. Hij sprak op dat belangrijke moment de taal van iedereen. Ook Gerda driehoog achter begreep de speech. Schoolgaande kinderen snapten de essentie. Iedereen kon het verhaal volgen. En, als je iets kunt volgen, dan kun je er verder ook over nadenken.
Arnon Grunberg koos in 2020 voor een te moeilijk niet alledaags idioom. Alsof hij op hoog intellectueel niveau een pagina in zijn nieuwe boek schreef waarin de keuze voor letterlijk elk woord meer dan zorgvuldig werd afgewogen omdat het eindresultaat per sé een poëtisch ritmisch karakter moest krijgen. Alsof de speech een aaneenschakeling moest zijn van literaire hoogstandjes.
Maar ja, in het dagelijkse leven praten mensen helemaal niet poëtisch met elkaar. Een groot deel van de Nederlanders haakte daarom vorig jaar of bleek al na een halve minuut niet ontvankelijk meer voor het verhaal van Grunberg.
De tekst gaat verder onder deze afbeelding
3)
KORT MAAR KRACHTIG
De speech van André van Duin bevatte 617 woorden terwijl de speech van Arnon Grunberg van vorig jaar maar liefst 1802 woorden lang was. Met andere woorden: Van Duin had een speech die drie keer zo kort was.
Je hoeft dus helemaal niet lang te speechen om de essentie van je boodschap over te brengen. In drie keer minder tijd kun je een krachtige breed gedragen boodschap communiceren, die iedereen begrijpt. Best fijn overigens voor de concentratiespanne van toehoorders; die is immers niet overal even lang.
De tekst gaat verder onder deze afbeelding
TOCH LIEVER GRUNBERG?
Natuurlijk mag je het nu nog steeds 100% (meer) eens zijn met de inhoudelijkheid van de speech van Arnon Grunberg van vorig jaar. Maar het feit is wel dat die speech geen collectief succes bleek en de natie verdeelde.
Dát deed André van Duin dit jaar dus beter. Zoals ik aan het begin van dit blog al zei: geen wanklank te horen. Louter complimenten. Van links tot rechts. Het was dé perfecte speech voor 4 mei.
Nederland dankt André van Duin.
Met vriendelijke groeten!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Chief Debating Officer
Founder / Brutale dagvoorzitter / Chief Debating Officer / Prikkelende debatleider / Chairman Round Tables / Originele debattrainer
3e op het NK Debatteren Eloquentia 2019, de eerste vertegenwoordiger voor NL bij World Speech Day!
Ondernemer bij Crown Media, Bureau voor Communicatie en Strategie, columnist Financiële Telegraaf.
RELEVANTE LEESTIPS:
PS 1
Ook jij zult ooit een moment beleven waarop voor jou ook het credo geldt dat je De Speech van je Leven zult moeten uitspreken.
Hoe zou jij dat aanpakken?
PS 2
Natuurlijk is het niet verboden om wél politieke stevige statements te maken met jouw speeches. Het is altijd up-to-you. Houd daarom altijd rekening met de context en het doel. Een goede leidraad voor een strategische opbouw van je speech is de ABCDEF-formule.
PS 3
Hoe krijg je écht contact met jouw toehoorders?
PS 4
Waarom komen mensen in hun speech vaak niet to-the-point?
PS 5
11 tips voor een goede online speech!
Ja, ik ben best wel nieuwsgierig geworden naar een training of workshop van Dé Nederlandse Debatclub. Neem svp contact met mij op.
Lees hier ons privacy statement.