Stel eens een suggestieve vraag!
En, vergroot jouw overtuigingskracht!
26 Februari 2022 - Categorie algemeenAls je jouw kans wilt vergroten om gelijk te krijgen, maak dan eens in een debat of discussie gebruik van de kracht van de suggestieve vraag...
In een suggestieve vraag zit al (een deel van het door jou o zo gewenste) antwoord verborgen. Eigenlijk misleid je daarbij degene met wie je in debat of discussie bent. Feitelijk manipuleer je de ander. Je probeert je mening op te dringen op een hele slimme, sluwe en strategische manier.
Of dit moreel is geoorloofd, mag je zelf beoordelen.
Maar andersom beredeneerd: als je kennis hebt van de kracht van de suggestieve vraag, dan is de kans ook groot dat je het sneller ontdekt als aan jou (!) een suggestieve vraag wordt voorgelegd. Want, ook jij wilt voorkomen dat je in een frame wordt meegetrokken waar je niet wilt zijn.
Een suggestieve vraag kan zijn:
- "Welke landen moeten er hulp bieden aan Oekraïne?"
Deze vraag kán suggestief zijn omdat in een debat de vraag of Oekraïne überhaupt geholpen moet worden, misschien nog helemaal niet is beantwoord. Deze vraag suggereert dus dat 'hulp bieden' de enige optie is. Maar is dat zo? Er is toch ook altijd een optie om géén hulp te bieden?
Door deze suggestieve vraag te stellen én daarbij te hopen dat degene aan wie je de vraag stelt, niet goed oplet, kun je die ander sturen in een richting die meer jouw kant op valt. Je zou zelfs kunnen zeggen dat je druk uitoefent op degene aan wie je de vraag stelt. Als je als antwoordgever niet in de smiezen hebt dat aan jou een suggestieve vraag wordt gesteld, kan dit leiden tot een zeker akkoord of eensgezindheid met de vragensteller.
Jij bent dus iets dichter bij het krijgen van jouw gelijk.
|
Nog enkele voorbeelden:
- "Waarom vindt u dat alle Nederlanders de verwarming thuis een graadje lager moeten zetten?"
Deze vraag zou je bijvoorbeeld kunnen stellen als een politicus heeft gesteld dat de energieprijzen uit de pan rijzen en dat mensen het bijna niet meer kunnen betalen. Je neemt hier als het ware een voorschot op wat je hoopt wat gaat komen.
- "Wanneer tekenen we het contract?"
Dit is een slim trucje tijdens onderhandelingen. Jij weet ook dondersgoed dat je het nog lang niet eens bent over alle voorwaarden die in het contract zouden moeten staan. Maar je wilt tempo maken. Je wilt de druk op voeren en je stelt een vraag alsof je het a.h.w. al eens bent over het feit dat het contract getekend moet worden.
Je kunt het zelfs nog versterken door hier achteraan te zeggen:
"Zullen we op 16 juni om 10.00 uur 's ochtends afspreken?"
De techniek van de suggestieve vraag kun je ook gebruiken in een debat waarbij je eigenlijk wel weet dat je jouw debatopponent niet zult overtuigen (daarom ben je immers ook opponenten!) maar dat je de toehoorders nog wel aan jouw kant wilt krijgen.
Door de suggestieve vraag beïnvloed je die toehoorders.
Die zouden kunnen veronderstellen - op basis van jouw (suggestieve) vraag - dat je het al eens bent over bijvoorbeeld 'het feit' dat er hulp moet worden geboden aan Oekraïne.
Kortom... hou de kracht van de suggestieve vraag eens in je achterhoofd tijdens het eerstvolgende moment dat je een debat of discussie voert óf dat je anderen moet overtuigen.
Maar... wees je er ook van bewust dat anderen de suggestieve vraag op jou los kunnen laten. Blijf alert!
Veel succes!
|
Ja, ik meld me graag aan voor een clubavond of workshop bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam
Lees hier ons privacy statement.