Stop met het leren van een vak. Richt je op je vaardigheden! (En, je wordt succesvoller!)
23 Februari 2017 - Categorie algemeen
Is het eigenlijk niet bizar dat meer dan driekwart van de beroepsbevolking louter bezig is met z’n vak en geen aandacht besteedt aan z'n vaardigheden?
Tjonge. Wat is dat jaren ’80. Zó gaan we natuurlijk nooit de oorlog winnen. Want, welke mensen zijn pas écht succesvol? En, welke organisaties en bedrijven hebben het van nature in zich om daadwerkelijk structureel te groeien en bloeien?
Juist ja!
- Hét gebeurt dáár waar er volop focus is op vaardigheden. En, het ontwikkelen daarvan.
Dit alles is beslist geen overbodige luxe. Want, de wereld draait sneller dan ooit. De samenleving beleeft anno nu – mede ingegeven door technologische ontwikkelingen en grote maatschappelijke veranderingen – een dynamiek die een waanzinnige impact heeft op ons functioneren.
Dan kun je nóg zo veel vakkennis hebben. Zonder essentiële vaardigheden ga je het niet redden. Zo simpel is het. Dat geldt niet alleen voor mensen individueel. Dat geldt ook voor organisaties.
De vraag is dan ook welke vaardigheden essentieel zijn om jezelf écht te kunnen ontwikkelen. We hebben ze hieronder genoteerd:
DEZE 6 VAARDIGHEDEN ZIJN EEN MUST:
(voor succes)
1. EMPATHIE TONEN
Zonder intense empathie kun je het schudden. In een polariserende (populistische?) samenleving waar mensen meer en meer tegenover elkaar lijken te komen staan en waar een tweedeling dreigt, is empathie het credo.
- Ben je in staat om je in te leven in de gedachtegang en patronen van anderen?
- Kun je de logica van andere visies vatten?
Zo ja – dan kom je dichter bij anderen te staan. Ook al ben en blijf je het met hen oneens. (En dat mag overigens!)
2. JEZELF PRESENTEREN
In een wereld waarin iedereen met één druk op de knop zijn visie, mening of statement publiek kan maken, dreigt makkelijk opportunisme. Maar daar geeft de maatschappij je geen credits voor.
- Wie is er niet geërgerd door het inhoudsloze (digitale) geschreeuw naar elkaar?
Echter, de mensen die weten hoe ze hun visie, mening of statement met duidelijke onderbouwing kunnen verwoorden, hebben een grotere gunfactor. Ja, zelfs al zou je het met hen oneens zijn! Best nuttig dus om jezelf altijd goed en aimabel te kunnen presenteren, ook in conflictsituaties.
3. ETHISCH ZIJN
Door de toenemende transparantie van het informatie-aanbod, komen misstanden sneller aan de oppervlakte. We zijn in staat om eerder een kritische beschouwing te geven op alles wat op ons afkomt. Onethisch gedrag wordt daardoor eerder vermoed of gesignaleerd.
Maar dan is het natuurlijk al te laat; imago’s zijn voor eeuwig gebroken. Reputatieschade lijkt onomkeerbaar.
En daarom is het belangrijk dat we aandacht besteden aan ethische vraagstukken.
- Moet alles wat mag?
- En mag alles wat moet?
Iedereen die ethiek hoog in het vaandel heeft staan en ook zichtbaar bewijst dat ethiek en persoonlijkheid één geheel vormen, wordt meer gewaardeerd. En krijgt daardoor méér voor elkaar ten behoeve van onze samenleving.
4. VISIONAIR DURVEN ZIJN
Juist door die transparantie van het oeverloze informatie-aanbod, denken we soms dat de hele wereld op basis van die informatie 100% maakbaar is. Dat klopt deels.
Echter, we hebben altijd behoefte aan prikkelende visionairs. Mensen die knelpunten, uitdagingen en problematieken op een geheel eigen – maar wel inspirerende – wijze durven aan te vliegen. Mensen die anders durven te denken. Die visionair zijn. Die de korte termijn laten voor wat het is en ver vooruit durven te kijken.
De visionair is in staat om ontwikkelingen in de maatschappij te duiden. En daar nieuwe kennis aan toe te voegen. De maatschappij koestert de visionairs. Maar waarom wil niet iedereen wat meer visionair zijn?
5. IN STAAT ZIJN OM NATUURLIJK TE NETWERKEN
Netwerken lijkt in de Nederlandse samenleving nog steeds een onsmakelijk begrip. Netwerken staat nog te vaak gelijk aan ‘verkopen’.
Waarom is kunnen netwerken van belang?
Omdat we het in deze samenleving samen moeten doen. De wereld is te complex om in je eentje te willen verbeteren .Je moet dus kennis willen delen en kennis willen consumeren. Daarbij zul je zelf op zoek moeten gaan naar mensen met wie je kunt verbinden.
- Ben je in staat om op natuurlijke wijze, zonder enige vorm van acquisitie of opdringerigheid, je verhaal te vertellen en anderen aan het denken te zetten?
- En sta je open voor ‘het andere verhaal’ gedurende je netwerkexercities?
Hopelijk wel. Kortom – natuurlijk netwerken is het credo!
6. BENUTTEN VAN JE EIGEN INTELLIGENTIE
We weten en kunnen vaak meer dan we onszelf realiseren.
- Is het niet merkwaardig dat we ons eigen talent, en onze eigen intelligentie niet optimaal benutten door te veel vanuit vastgestelde kaders te denken?
Ja, het is doodeng om uit je eigen warme en comfortabele Comfort-Zone te kruipen. Maar door die angst op te zoeken, leer je jezelf beter kennen en ontdek je waanzinnige nieuwe kennis en intelligentie bij jezelf.
Wow. Als je dát toepast, dan kun je pas echt een stap maken in groei en bloei! Je benut je verborgen intelligentie!
CONCLUSIE...
- Vergeet de vak-focus.
- Richt je op het ontwikkelen van je vaardigheden.
Je wordt dan niet alleen een gelukkiger mens. Je zult uiteindelijk ook veel succesvoller zijn.
Met vriendelijke groet en hopelijk een keer tot ziens!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub / Amsterdam
Co-Founder