TIP 17: Wat is je strategie als je wordt verrast!
15 April 2014 - Categorie Tips
Dé Nederlandse Debatclub is in 2013 opgericht en we hebben al met veel plezier reguliere debatavonden georganiseerd. Erg leuk om te zien dat beginnende debaters snel groeien in hun wijze van presenteren, de scherpte in het debat en de flair om voor een zaal te staan. We hebben deze ambitievolle debaters-in-spé met plezier gejureerd.
Daarom een overzicht met alle belangrijkste juryconstateringen. (Lees: tips om nóg beter te worden in het debat!)
TIP 17
WAT IS JE STRATEGIE ALS JE WORDT VERRAST
Als je een debat voorbereidt, dan denk je vanzelfsprekend ook heel goed na over wat je opponent mogelijkerwijze jou voor de voeten zal werpen. Je probeert in te schatten wat de tegenargumenten zijn en daar heb je vanzelfsprekend een antwoord op.
Maar... wát doe je als je compleet verrast wordt met een betoog waarvan je de inhoudelijkheid écht niet zag aankomen?
Prepareer jezelf op de surprise van je opponent!
- Heb hoe dan ook een aantal 'standaardzinnen' paraat die je kunt inzetten als reactie op dat betoog.
Zoiets als:
- "Ik begrijp dat de tegenstanders met dit betoog komen, maar waar het werkelijk om gaat is........"
- "Ook hier zien we dat de tegenstanders met hun betoog de toehoorders willen afleiden van de essentie van de kwestie, want....."
- "Onze opponenten kunnen dit allemaal wel vinden, maar we zien ook hier weer dat ze helemaal niet naar ons luisteren....."
- Als je in een team debatteert en je bent verrast door de inhoudelijkheid van een interruptie; dan kun je ook reageren door de opponent te vertellen dat je later (met je team) nog terugkomt op hetgeen je is voorgeworpen. Je medeteamgenoten geef je daarmee 'de tijd' (lees: speling) om snel iets te verzinnen.
Je hoeft uiteraard geen ervaren of volleerd debater te zijn om te begrijpen dat als je gaat stuntelen op basis van die verrassing, je aan de verliezende kant bent. Je tegenstander heeft je klem.
Dus ,wees je ervan bewust dat je tegenstander met een inhoudelijke verrassing kunt komen. En ondanks dat je niet weet, wat die verrassing kan zijn, heb je toch je antwoord paraat. In dat antwoord kom je namelijk gewoon weer terug op hetgeen waar jij voor staat. Je formuleert jezelf terug in je eigen debat. Met overtuiging uiteraard want je toehoorders willen vooral horen waarom jouw verhaal sterker is dan de (verrassende) wending van de opponenten.
Lees meer TIPS!
Oh ja.... En dan nog even dit:
- Op zaterdag 24 mei organiseren wij in Amsterdam Dé Nederlandse Debatcup t.w. het NK 2014 Sneldebatteren.
- Interesse om mee te doen of hier meer van te weten?
- Meld je aan voor de nieuwsbrief of lees nu al meer info over dit unieke toernooi.