TIP 18: Stel een vraag (aan het slot van je spreektijd!)
18 April 2014 - Categorie Tips
Dé Nederlandse Debatclub is in 2013 opgericht en we hebben al met veel plezier reguliere debatavonden georganiseerd. Erg leuk om te zien dat beginnende debaters snel groeien in hun wijze van presenteren, de scherpte in het debat en de flair om voor een zaal te staan. We hebben deze ambitievolle debaters-in-spé met plezier gejureerd.
Daarom een overzicht met alle belangrijkste juryconstateringen. (Lees: tips om nóg beter te worden in het debat!)
TIP 18
STEL EEN (NARE) en uitdagende VRAAG!
Debatteren is enerzijds je eigen betoog goed op orde hebben, argumenten logisch labelen en met welsprekendheid overtuiging nastreven.
Maar debatteren betekent ook dat je je tegenstander moet uitdagen om géén antwoorden te hebben op de retoriek die jij bezigt.
Hoe krijg je dat voor elkaar?
- Luister goed naar de argumenten van je tegenstander.
- Natuurlijk ben je het niet eens met die argumenten. En dus kun je één of twee kritische (en nare, uitdagende) vragen formuleren over die argumenten.
- Daag - aan het slot van jouw spreektijd - je opponent uit om jouw vragen te beantwoorden. Stel die vragen heel concreet. Daag je opponent uit om dieper op de materie te gaan en de oppervlakkigheid te laten voor wat het is.
- Als de vragen goed en kritisch zijn, dan zal de opponent er niet in slagen om een helder antwoord te geven. En dát geeft munitie om in de eigen spreektijd aan te geven dat je geen antwoorden op de vragen hebt gehad.
Met andere woorden:
Door het stellen van vragen, daag je de opponenten uit hun argumenten en stellingname nader uit te leggen. Ze zullen oorzaak en gevolg veel beter moeten definiëren.
Lees meer TIPS!