TIP: Wat doe je als je de ander de impact van zijn eigen ongelijk niet ziet?
01 Februari 2016 - Categorie Tips
Een van de belangrijkste redenen dat je een ander niet kunt overtuigen, ligt in het feit dat degene die overtuigd moet worden ‘de impact’ van zijn eigen ongelijk niet ziet.
En dus is de vraag gerechtvaardigd: welke tricks zijn er om je overtuiging nóg meer kracht bij te zetten in de hoop dat je (debat- of discussie)tegenstander ineens inziet, dat je een punt hebt.
Overigens is dit natuurlijk ook naar Het Echte Leven te vertalen. Want, met onderstaand blog richten we ons uiteraard ook bijvoorbeeld op diegenen die iets willen verkopen (maar een 'Nee' krijgen).
In dit blog gaat het om het visualiseren – het concreet maken – van je stellingname of bewering.
Praktisch:
Maak een interessante vergelijking met iets anders waardoor jouw verhaal betekenisvoller wordt.
We hebben een aantal voorbeelden voor je, ter inspiratie:
- TE VEEL ASIELZOEKERS?
Stel dat je pertinent tegen de komst van asielzoekers in Nederland bent. Wel, de regering wil in 2016 50.000 asielzoekers toelaten. En jij blijft tegen.
Zeg dan bijvoorbeeld: “Weet u wel dat we in Nederland dus per jaar een vol voetbalstadion, zoals de Arena in Amsterdam, aan mensen willen toelaten?”
Je tegenstander kan zich in ieder geval iets voorstellen bij een vol Amsterdams voetbalstadion. Dat zijn véél mensen! Het getal 50.000 is gevisualiseerd. Het getal is werkelijk gemaakt. Je stellingname is betekenisvoller.
- BOEKVERKOOP....
Joris Luijendijk heeft in 2015 350.000 boeken verkocht. Is dit nu veel of weinig? Sommige criticasters vonden dit niet veel. Er zijn namelijk voorbeelden van schrijvers die méér boeken verkochten....
Joris Luijendijk zélf wist dit op creatieve wijze (in de Elsevier) te verwoorden: "Elke anderhalve minuut verkoop ik een boek!”
Wow – dat maakt het vrij concreet. De 350.000 boeken komen meteen in een hapbaar perspectief te staan.
- SCHANDALIGE VERDIENSTEN!
Toptennissers verdienen verschrikkelijk veel geld. Misschien wel te veel? Ook daar wordt regelmatig over gediscussieerd. Zo sloeg de nummer 1 van de wereld, Novak Djokovic, in 2015 meer dan 21 miljoen euro bij elkaar. Is dit nu veel of weinig? Of is het té veel?
Djokovic speelde in 2015 88 tenniswedstrijden.
Dus: per wedstrijdje, dat hij speelde in 2015, verdiende hij 239.000 euro!
Wow! 239.000 euro per tenniswedstrijd!
Dat willen we allemaal wel!
- VAN ROKEN KRIJG JE KANKER!
Het KWF (Kankerfonds) wil dat de verkoop van sigaretten aan banden wordt gelegd.
Het KWF maakte de volgende vergelijking….
“In Nederland worden op 30.000 locaties sigaretten verkocht. In Nederland wordt op 9.000 locaties brood verkocht!”
- IK WIL EEN HOGER BUDGET!
In 2007 pleitte Robert Gates, een Amerikaanse minister, voor een hoger budget voor de diplomatieke diensten.
Hij zei: “Er werken net zo veel mensen bij de Amerikaanse militaire muziekkappelen als bij de gehele diplomatieke dienst!”
Daarmee ‘bewees’ hij dat het budget voor Buitenlandse zaken onevenwichtig laag was.
(In dit geval slaagde Gates er in om meer budget te krijgen! Een zeer succesvolle vergelijking dus!)
- We hebben nog veel meer TIPS voor je!
Jouw belang om die te lezen?
Je krijgt inspiratie om vaker gelijk te zullen krijgen! Je overtuigingskracht vergroot!
Enfin, je begrijpt de impact van bovenstaande voorbeelden.
Zoek dus in een discussie of een debat een mooie vergelijking en zet je debat- en discussietegenstanders op z’n minst aan het denken! En nog belangrijker: als er toehoorders zijn (bijvoorbeeld je collega's tijdens een vergadering in Het Echte Leven), realiseer je ook goed dat je hén ook aan het denken kunt zetten. En misschien zullen ze op een gegeven moment jouw stellingname steunen!
Visualiseer, maak het concreet, vergelijk. Verklein of vergroot het.
Maak het behapbaar!
Want je weet het: overtuiging begint bij het in gang zetten van een denkproces!
Succes!
Bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam komen we regelmatig bijeen om elkaar te trainen op onze spreek- en luistervaardigheden. We debatteren over allerlei onderwerpen en thema's waarbij het er niet toe doet of je voor- of tegenstander bent. Welke rol je ook toebedeeld krijgt.... dé grote vraag is of je in staat bent je kansen op gelijk krijgen te vergroten.
Kom een keer langs of meld je aan voor de nieuwsbrief.
Je ontvangt dan t.z.t. een uitnodiging om geheel kosteloos een keer deel te nemen en te ontdekken of de debatsport iets voor jouw is én te zien welk profijt je van alle opgedane kennis in het echte leven trekt!