TIPS voor de beginnende en onervaren dagvoorzitter, debatleider of keynote speaker!
Zo kom jij meteen over als een ware professional!
14 Februari 2020 - Categorie algemeenHoe gaaf is het als je wordt uitgenodigd om ergens de ‘keynote-speaker’ te zijn? En hoe superleuk is het als jij wordt gevraagd om bijvoorbeeld in een zaaltje een leuke bijeenkomst aan elkaar te praten?
Antwoord: het is gaaf.
Het is gewoon ‘100% cool’ om op het podium te mogen staan en de toehoorders in de zaal te inspireren met jouw verhaal, expertise of visie op de samenleving. Maar het is ook tof als je bijvoorbeeld een bijeenkomst van jouw business- of sportclub organiseert.
En dat je dan het hele event presenteert. Als een échte dagvoorzitter!
Natuurlijk is er altijd de optie om een professionele dagvoorzitter of debatleider in te huren, maar eerlijk is eerlijk: je kunt het misschien ook zelf doen.
En daarom voor de (beginnende en onervaren) dagvoorzitter, debatleider of keynote speaker een nuttige en leuke tip.
Uiteraard geldt deze tip ook als je op het podium staat om een pitch of een speech te houden.
GEEN MICROFOON IN DE ZAAL?
De tip geldt vooral op het moment als er bijvoorbeeld geen microfoon in de zaal aanwezig is. Gebeurt vaker dan je denkt! Want, stel je eens voor dat iemand op de derde rij in de zaal aan jou als keynote speaker een vraag stelt terwijl jij op het podium staat. En misschien heb je niet meteen de mogelijkheid om met jóuw microfoon de zaal in te gaan en de vragensteller via de microfoon zijn ding te laten zeggen.
TIP:
-
Herhaal op het podium de vraag van de vragensteller zodat iedereen in de zaal weet wát er is gevraagd.
Want, misschien hebben de mensen achterin de zaal wel helemaal niet gehoord wat de vragensteller naar voren bracht.
Als je de vraag herhaalt (door jouw eigen microfoon dus) dan…
-
… bedien je het publiek in de zaal die de gestelde vraag niet heeft gehoord of niet heeft kunnen verstaan. Zo blijf je het publiek erbij betrekken.
-
… toon je bovendien extra respect voor de vragensteller. Want, als je de vraag herhaalt, dan is dit meteen een ‘informele’ toets om te laten zien of je de vraag goed hebt begrepen. Immers, pas als je de vraag goed hebt begrepen, kun je ook een goed antwoord geven. Daar is de vragensteller bij gebaat. Die wil dat ook!
TOCH DE ZAAL IN?
Mocht je wel de gelegenheid hebben om de zaal in te lopen met een (draadloze) microfoon, dan volgt hier een andere aanvullende tip.
Geef nooit de microfoon uit handen. Houd zelf de microfoon vast.
Daarmee toon je aan dat jij de regie hebt.
Want let maar eens op: als jij LETTERLIJK de microfoon aan de vragensteller geeft, dan voelt de vragensteller dat als een ‘vrijbrief’ om een heel uitgebreid verhaal te gaan houden c.q. de vraag langer te maken dan deze in werkelijkheid is. Hij kan er ‘virtueel’ vandoor gaan met de microfoon! Het is ook mijn ervaring dat je de microfoon bijna letterlijk (met enige fysieke kracht...) moet terug zien te pakken!
Als je zelf – als een interviewer – de microfoon vasthoudt, dan weet de vragensteller bovendien dat hij kort en bondig moet zijn.
By the way…
Als je een event organiseert en je zoekt de interactie met de zaal… Organiseer dan sowieso extra microfoons in de zaal. Dat maakt het makkelijker en praktischer. Maar uiteraard begrijpen we dat dit niet altijd mogelijk is. Misschien uit kostenoverwegingen. Daarom schreef ik dit blogje om ook van jouw presentatie, pitch, speech, keynote, dagvoorzitterschap of jouw rol als debatleider een professioneel succes te maken.
Veel plezier!
Oh ja…
Wist je dat je alleen een goede dagvoorzitter of debatleider kunt worden als jezelf ook een vaardig debater bent?
Als je dat bent, zowel op inhoud als op stijl, dan weet je beter hoe je een debat kunt leiden en waar je de lastige, kritische en noodzakelijke vragen moet stellen.
Je weet immers hoe 'het voelt' om een debat te voeren en dat je daarmee soms ook wat onder druk kunt komen te staan. Je weet dus hoe op dát moment de aanwezige debaters (of zo men wil: de panelleden) zich voelen c.q. hoe ze het momentum (kunnen) ervaren.
Dus, als je de ambitie hebt om dagvoorzitter of debatleider te worden (het is écht heel gaaf werk!), kom dan eens langs bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam en start met het optimaliseren van jouw eigen debatvaardigheden.
Van harte aanbevolen!
Met vriendelijke groeten!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Chief Debating Officer
Founder / Brutale dagvoorzitter / Chief Debating Officer / Prikkelende debatleider / Chairman Round Tables / Originele debattrainer
3e op het NK Debatteren Eloquentia 2019
Ondernemer bij Crown Media, Bureau voor Communicatie en Strategie, columnist Financiële Telegraaf en opiniemaker/debater bij BNR Nieuwsradio.
LEESTIPS:
- Eens of oneens?
Als een speech inspireert, dan is dat NIET voldoende!
- Waarom elke organisatie eigenlijk een CDO (Chief Debating Officer) zou moeten aanstellen!
- Wil je assertiever worden?
Wel, dat kan. Wij laten je het ervaren!
- Wat moet je precies doen zodat anderen je (eindelijk!) begrijpen! (4 basisprincipes)
Neem contact met ons op. Ik wil graag meer weten over de mogelijkheden die er zijn om een dagvoorzitter of debatleider in te huren
Lees hier ons privacy statement.