Was Jeroen Pauw een goede debatleider / dagvoorzitter?
Wat ging er goed? Wat kon ietsje beter?
23 Mei 2019 - Categorie algemeenWat iedereen op woensdagavond 22 mei 2019 inhoudelijk vond van Mark Rutte of Thierry Baudet, mag iedereen uiteraard voor zichzelf concluderen.
Maar wat vonden we eigenlijk van debatleider / dagvoorzitter Jeroen Pauw?
"Op basis van de inhoud en de felheid tussen Rutte en Baudet, kun je met recht concluderen dat het een spannende avond was," zegt Jerry Helmers van trainingsinstituut Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam.
"Maar er waren voor Jeroen Pauw ook enkele spannende momenten."
screenshot: Livestream Facebook
Jerry haalt een goed moment en een minder goed moment van Jeroen Pauw naar voren.
"Laat ik echter meteen bij voorbaat stellen dat Jeroen Pauw het overall prima heeft gedaan.
STERK VAN PAUW
"Jeroen Pauw had het vrijwel meteen ná de introductie al even lastig toen Baudet protesteerde op het moment dat Pauw naar de eerste stelling wilde gaan, stellingen die de debaters zelf hadden aangeleverd," zegt Jerry.
"Baudet wilde echter beginnen met de vierde stelling omdat er bij de introducerende praatjes al meteen een grote dynamiek - volgens hem - was ontstaan en er inhoudelijke visies over het onderwerp van de vierde stelling waren uitgewisseld. Baudet wilde dat vasthouden. Daar koppelde hij de vierde stelling uit het debat al aan."
"Pauw hield zich echter keurig aan het afgesproken draaiboek. Pauw liet zich niet verleiden. De eerste stelling bleef de eerste stelling. Daarmee toonde hij respect voor het format; de kemphanen waren het er immers in de voorbereiding ook eens over geworden wat de volgorde van de stellingen zou moeten zijn."
"Als Jeroen Pauw was ingegaan op het verzoek van Baudet om de volgorde ineens te wijzigen, dan had Pauw dus ook invloed kunnen hebben op de dynamiek en op de door Rutte geprepareerde debatstrategie. Afspraak is dus afspraak. Respect voor de afgesproken volgorde. Pauw voorkwam - door bóven de partijen te staan - een debat over de volgorde van de stellingen.
"Voordat je het weet ben je als debatleider zelf onderwerp van het debat, zoals Diana Matroos in 2017 overkwam bij het debat in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Een goede dagvoorzitter of debatleider voorkomt dat."
screenshot: Livestream Facebook
IETS MINDER STERK VAN PAUW
Heel televisiekijkend Nederland zat op het puntje van zijn stoel toen Thierry Baudet - ongeveer halverwege het debat - een zeer persoonlijke vraag aan Mark Rutte stelde. "Wanneer heeft u voor het laatste gehuild?"
Rutte gaf daar een verrassend eerlijk antwoord op. In zijn familie bleek nog niet zo lang geleden iemand te zijn overleden. Daar was Rutte verdrietig om. Vanzelfsprekend!
Baudet was even stil. Had hij dit eerlijke en oprechte antwoord van Rutte niet verwacht? In ieder geval condoleerde hij de premier.
"Hier had Jeroen Pauw, als debatleider op kunnen doorvragen," zegt Jerry, die zelf ook regelmatig als debatleider of dagvoorzitter optreedt. "Heel Nederland wil nu weten wat de relevantie was van deze vraag van Thierry Baudet. Waarom wilde Baudet weten wanneer de premier voor het laatst had gehuild? Helaas is dit tijdens de debatconfrontatie een open eindje gebleven. Een gemiste kans."
screenshot: Livestream Facebook
HET SCHERPTEGAT
"Linksom of rechtsom, het leverde een uur boeiende televisie op. Onafhankelijk van je politieke voorkeur, keek je naar twee politici die elk op hun eigen wijze - en vooral ook in hun eigen stijl - de ander het vuur aan de schenen probeerde te leggen," legt Jerry Helmers uit.
"Pauw liet de show aan de twee debaters, hoefde niet veel na te jagen en dat is goed. Natuurlijk kun je altijd wat vinden van de kwaliteit van de vragen waarmee de debaters elkaar bestookten, maar zowel Rutte als Baudet toonden zich een meester in het omdraaien van de vragen naar het eigen standpunt."
"Ik ga er bovendien van uit dat de twee politici weten dat een goede voorbereiding altijd het halve werk is. Ik heb niet het idee dat de twee debaters tijdens dit toch wel min of meer historische debat last hadden van het o zo gevreesde ScherpteGat."
"Een goede dagvoorzitter of debatleider heeft in ieder geval zijn eigen taken. Deze moet sowieso minimaal voldoen aan de 3 P's," zegt Jerry tot slot.
OVER DÉ NEDERLANDSE DEBATCLUB
Dé Nederlandse Debatclub traint ambitieuze Young and Old Professionals die werken aan het verbeteren van persoonlijke vaardigheden zoals spreken in het openbaar, pitchen, speechen, deabtteren, argumenteren en de Kunst van het Overtuigen.
Dat doen we o.a. tijdens de vele clubavonden en trainingen die plaatsvinden op onze eigen vaste locatie in Amsterdam. Belangstellenden kunnen altijd een keer geheel kosteloos - ter kennismaking deelnemen aan deze bijeenkomsten.
Ook geven we regelmatig workshops en incompany-trainingen voor het bedrijfsleven en de overheid.
Dé Nederlandse Debatclub wordt ook steeds vaker gevraagd als het gaat om de inzet van professionele debatleiders en dagvoorzitters.
Het Trainingsinstituut Dé Nederlandse Debatclub is in 2019 door Rabobank en NOC*NSF ook genomineerd voor de verkiezing Club van het Jaar.
Neem contact met ons op. Ik wil graag meer weten over de mogelijkheden die er zijn om een dagvoorzitter of debatleider in te huren
Lees hier ons privacy statement.