3 tips om weerbaarder te worden en meer zelfverzekerdheid te krijgen!
De eerste stap: train jouw belangrijke soft skills!
25 Mei 2021 - Categorie algemeenIedereen wil weerbaar zijn. En, zelfverzekerd.
Logisch: je maakt het jezelf daarmee makkelijker in het leven. Maar ja, hoe word je weerbaarder als je van nature een zeer bescheiden persoon bent, die niet zo snel de eigen plek durft te claimen, bijvoorbeeld tijdens een vergadering op het werk.
Of, dat je je toch laat ‘overdonderen’ door de ander bij een onderhandeling, sollicitatie- of verkoopgesprek.
Het is allemaal heel herkenbaar voor veel mensen. Daar ben ik van overtuigd. En, het is ook helemaal geen ‘schande’ om niet assertief te zijn. Maar, aan de andere kant het is wél handig om wat assertiviteit te ontwikkelen. Want, stel je toch eens voor dat jouw aantoonbare goede ideeën door anderen genegeerd worden omdat je nét even niet genoeg lef hebt om het woord te pakken en vol overtuiging je verhaal te vertellen.
Enfin, het moge duidelijk zijn: het werken aan weerbaarheid is géén overbodige luxe.
Daarom 3 tips voor jou om weerbaarder te worden en te bouwen aan meer zelfverzekerdheid:
-
Steun het pleidooi om de militaire dienst weer in te voeren voor iedereen in Nederland vanaf 18 jaar. (Zeker weten dat de ervaringen die je dan opdoet een bijdrage leveren aan een ieders assertiviteit, incasseringsvermogen, weerbaarheid en zelfverzekerdheid!)
-
Meld je aan voor bijvoorbeeld een cursus KravMaga. Of, ga op boksen of karate.
-
Of… besteed aandacht aan het (verder) ontwikkelen van belangrijke soft skills zoals spreken in het openbaar, pitchen, speechen, debatteren, jezelf presenteren en debatteren. Kortom, verdiep je eens in de kunst van een stukje argumentatieleer.
ARGUMENTATIELEER
Ik ga even kort in op het derde punt uit het bovenstaande bulletlijstje.
Bij argumentatieleer gaat het om logisch kunnen redeneren, waardoor je – bijvoorbeeld in een debat of discussie – tot een conclusie of oplossing komt. Goed kunnen argumenteren is een vaardigheid die je elke dag nodig hebt. Daarbij wordt niet alleen een appèl gedaan op de eigen spreekvaardigheden maar ook de Kunst van het Luisteren komt aan de orde.
Als je weet waar een goed betoog aan moet voldoen – en dus op die wijze ook luistert naar een ander – dan weet je ook waar bijvoorbeeld de hiaten zitten én welke vragen je zou kunnen stellen.
Veel mensen die van zichzelf vinden dat ze niet zo assertief zijn, zijn vaak onder de indruk van de verbale retoriek van een ander. Maar dat wil niet zeggen dat die verbale retoriek hand-in-hand gaat met scherpe en kloppende inhoudelijkheid.
Door je bezig te houden met argumentatieleer en dus met alle genoemde Soft Skills ga je niet alleen veel beter je eigen verhaal begrijpen, waardoor je van nature meer lef ontwikkelt om dat verhaal ook te durven vertellen, maar jouw twijfel om een ander te onderbreken en kritische vragen te stellen vermindert (verdwijnt!) ook. Omdat je weet wat je moet vragen.
Kortom, het trainen van deze specifieke vaardigheden is een impuls voor je eigen assertiviteit. Op een gezonde wijze werk je aan meer zelfverzekerdheid en durf je je plek op een positieve wijze te claimen in een vergadering, discussie of debat.
OEFENING BAART KUNST
Natuurlijk geldt wel het credo: meters maken, meters maken en meters maken. Oefening baart kunst. Niets gaat vanzelf. Zelfs de beste tennisser aller tijden, Roger Federer, moet nog steeds élke dag zijn forehand en zijn backhand trainen. Het is en blijft een kwestie van bijhouden en onderhouden.
Het mooie is dat we bij onze debatclub een ongekend breed spectrum aan creatieve oefeningen hebben, die zeer nauwe verwantschap tonen met Het Echte Leven. Je simuleert dus feitelijk situaties uit het echte leven. Wij geloven er bovendien in dat mensen alleen kunnen groeien en bloeien én verder kunnen excelleren, als dergelijke vaardigheden in een veilige omgeving worden getraind.
De wijze waarop wij elkaar feedback geven is van enorm belang. Als iets niet goed gaat, dan zeggen we het. Maar dat geschiedt wel constructief.
Wat daarnaast ook nog van groot belang is: niet alleen de aanwezige trainer of begeleider geeft de feedback op de gevoerde debatten, speeches en pitches. Ook de deelnemers zélf doen dat. Dus, jij ook. Dat is heel interessant, want zelfs het geven van die constructieve feedback aan anderen, levert ook jou leermomenten op. Immers, je kijkt met een kritische blik naar je mededebaters van de avond, waardoor je (on)bewust toch ook weer naar je zelf kijkt.
We zijn dus niet zomaar een debatclub: wij leggen altijd de koppeling met Het Echte Leven.
We simuleren alle mogelijke situaties.
Daar heb jij veel voordeel aan op het moment dat het er voor jou ook even in dat echte leven toe doet. Je zult merken dat je bent gegroeid.
WAAR WIJ DAN OVER DEBATTEREN?
Wel, zoals ik al eerder zie in dit blog: we hebben een heel breed gamma aan creatieve oefeningen van speeches, pitches en debatformats. En qua debatten hebben we het over veel verschillende stellingen. Dat kan echt van alles zijn.
Ja, we debatteren dus ook wel eens over de vraag of iedereen vanaf 18 jaar in Nederland weer in militaire dienst zou moeten gaan. Maar ook dagen we onze deelnemers en leden wel eens uit met de bijzondere KravMaga-pitch.
Ik zei het al: we zijn niet zomaar een debatclub.
We zijn Dé Nederlandse Debatclub.
Je bent van harte welkom om een keer met ons te komen kennismaken.
Dat kan geheel kosteloos. We organiseren ook online activiteiten. Daarnaast worden we regelmatig door bedrijfsleven en overheid ingehuurd voor het geven van allerlei trainingen op maat. Sterker nog: steeds meer organisaties kiezen er voor om zelfs een bedrijfsuitje te koppelen aan een superinspirerende sessie bij én met onze debatclub.
Dus: wanneer zien we jou?
Met vriendelijke groeten!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Chief Debating Officer
Founder / Brutale dagvoorzitter / Chief Debating Officer / Prikkelende debatleider / Chairman Round Tables / Originele debattrainer
3e op het NK Debatteren Eloquentia 2019, de eerste vertegenwoordiger voor NL bij World Speech Day!
Ondernemer bij Crown Media, Bureau voor Communicatie en Strategie, columnist Financiële Telegraaf.
GEWELDIGE LEESTIPS:
- Het verschil tussen dialoog, discussie en debat
Weet jij het verschil?
- De PERSOONLIJKE AANVAL in een debat of discussie...
Herken de 3 verschillende typen persoonlijke aanvallen. En, weet wat je dan moet doen als dit jou overkomt.
- Dit is HET BEWIJS dat jouw speech niet inspireerde!
Lees HIER het blog. (Doe dit ook als je wel eens wordt gevraagd als keynote speaker!)
- Alles mag misgaan in een speech. Maar dit niet...
Lees HIER het blog.
- MEEST GELEZEN BLOG
Wist je dat jouw speech eigenlijk een acquisitiegesprek is?
Lees HIER het blog.
- "Als mijn speech heeft geïnspireerd, dan weet ik dat het fout heb gedaan."
Huh, hoe zit dat?
Lees HIER het blog.
- Vermijd de EHM of UHM in een speech!
Lees HIER het blog.
- Waar moet een goede crisisspeech precies aan voldoen?
Je hebt maar één kans om vertrouwen te winnen!
- Hoe houd je de toehoorders vast in de eerste 20 seconden van je speech?
Pas de ABC toe uit de ABCDEF-formule van een speech!
- Waarom elke organisatie eigenlijk een CDO (Chief Debating Officer) zou moeten aanstellen!
- Wil je assertiever worden?
Wel, dat kan. Wij laten je het ervaren!
- Wat moet je precies doen zodat anderen je (eindelijk!) begrijpen! (4 basisprincipes)
- Subtiele tips om beter te manipuleren!
Indoctrinatie is een kunst!
Ja, ik ben best wel nieuwsgierig geworden naar een training of workshop van Dé Nederlandse Debatclub. Neem svp contact met mij op.
Lees hier ons privacy statement.