Wie wint de CICERO | Jaarprijs 2016? De genomineerden zijn bekend en er kan nu gestemd worden!
04 December 2016 - Categorie algemeen
Dit jaar zijn er drie genomineerden voor de CICERO | Jaarprijs!
Het zijn:
- Debatambassadeur Dennis Klaver van het Haarlemmermeer Lyceum In Hoofddorp,
- Het Brabants Debattoernooi uit Breda en
- de Stichting Dutch Worlds Debating in Den Haag
Lees meteen meer over de genomineerden.
Vanaf 5 december 2016 kan Nederland ook zijn stem uitbrengen! Op 15 december 2016 sluiten de stemformulieren.
- De eerste CICERO | Jaarprijs 2014 werd in januari 2015 uitgereikt aan LARA MINNAARD van Wageningen Debating.
- De tweede CICERO | Jaarprijs 2015 werd in januari 2016 uitgereikt aan de stichting Het Nederlands Debatinstituut in Hilversum.
OVER DE JAARPRIJS
De jaarprijs die in 2014 in het leven is geroepen door Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam wordt toegekend aan die organisatie, persoon of event, dat zich zichtbaar inspant om de debatsport te promoten waarbij bovendien Young and Old Professionals met elkaar worden verbonden. Dat is van groot belang omdat de debatsport veel potentie in zich heeft maar wel grotendeels alleen nog binnen de studentenwereld zeer actief wordt beoefend.
"Dat kan beslist beter," zeggen Jerry Helmers en Dennis Bemelmans van Dé Nederlandse Debatclub. "De CICERO | Jaarprijs is niet alleen een dankzegging aan de genomineerden voor hun inspanningen om de debatsport positief onder de aandacht te brengen maar ook een aanmoediging aan iedereen in de debatwereld om de sport, die zoveel linken heeft met 'Het Echte Léven' onder de aandacht te brengen."
"Want, als je goed kunt debatteren, dan kun je daar in dat echte leven veel profijt van trekken. Debatteren is bovendien de basis voor innovatie in denken en doen. Dat is waar we voor staan bij onze debatclub in Amsterdam. En, we hopen dat in de rest van Nederland verder te stimuleren."
TOETSING AAN CRITERIA
Jerry en Dennis vertellen dat er intensief is gekeken naar alle aanmeldingen. "Dat heeft vanzelfsprekend ook bij ons veel debat opgeleverd. We hebben zeer strikt getoetst of de aanmeldingen aan de criteria voldeden. En dat heeft drie genomineerden opgeleverd."
STEMPROCEDURE
Heel Nederland kan stemmen op de DRIE genomineerden. De optelsom van die stemmen telt als één stem mee in de eindronde. Er kan tot en met 15 december 2016 worden gestemd.
Op 31 december 2016 wordt bekend gemaakt wie van de genomineerden de Award heeft gewonnen. In januari 2017 wordt dan de bijbehorende trofee en het certificaat uitgereikt.
* ORGANISATIE BRABANTS DEBATTOERNOOI
GENOMINEERD...
Al vele, vele jaren organiseert Debating Club Breda in januari het inspirerende, leerzame en zeker ook gezellige Brabants Debattoernooi. De organisatie slaagt er elk jaar in om een dusdanige sfeer te creëren waardoor elke debater - zelfs (juist!) ook de beginnende debaters - geen enkele schroom hoeft te hebben om deel te nemen. Want, ook gerenomeerde debatkampioenen geven act de présence op dit toernooi.
De setting en sfeer die de organisatie bouwt, is een inspiratie voor menig ander debattoernooi in Nederland waar juist alleen specifieke doelgroepen deelnemen. Het Brabants Debattoernooi is voor alle doelgroepen een stevige vaste waarde in de debatwereld geworden.
Het Brabants Debattoernooi is een inspiratiebron voor de andere debattoernooien in Nederland.
De interactie tussen ervaren debaters en beginnende debaters én de zeer professionele wijze hoe de zorgvuldig geselecteerde juryleden daarmee omgaan, is inspirerend en legt ook een basis voor verbinding en het creëren van een kwalitatief hoogwaardig netwerk, dat ook buiten de debatwereld op verschillende vlakken haar ongekende waarde heeft bewezen.
De organisatie van het Brabants Debattoernooi is vanaf de start in handen van een groep zeer gemotiveerde vrijwilligers, die niets aan het toeval overlaten om het alle gasten naar de zin te maken. Het Brabants Debattoernooi is nu al weer voor de derde keer genomineerd.
* DENNIS KLAVER [HAARLEMMERMEER LYCEUM]
GENOMINEERD
Dennis Klaver is docent Nederlands op het Haarlemmermeer Lyceum in Hoofddorp. Náást zijn reguliere werk leidt hij met ongekende passie en trots ook de retoricaklassen waarbij hij jongeren - veelal tussen 14 en 18 jaar - traint in de edele debatsport. Met deze jongeren doet hij ook altijd mee aan allerlei toernooien in het land. In de loop der jaren heeft hij met zijn teams al uitstekende prestaties gehaald.
Maar Dennis Klaver begrijpt als geen ander dat het beoefenen van de debatsport niet alleen leuk is en een inhoudelijke bijdrage levert aan de competenties van de leerlingen en deelnemers; hij begrijpt heel goed dat je leerlingen ook 'in het echte leven' de verbale strijd moet laten aangaan. Als er bij Dennis een verzoek komt om zijn jongeren mee te laten debatteren (dus: in een écht publiek debat!), dan regelt hij dat meteen.
Daarmee is hij een verbindende factor tussen verschillende generaties en verschillende inzichten. Hij laat zijn jongeren 'ruiken' aan de grote-mensen-wereld en stimuleert deze jongeren met die 'grote-mensen-wereld' hun inzichten te delen.
Dat gaat die jongeren goed af, mede door de positieve motivatie die Dennis hen biedt.
Onbewust geeft hij de jongeren daarmee een stuk zelfvertrouwen voor de toekomst. En wat hebben we in de maatschappij en in de toekomst nodig? Juist ja - mensen die zelfverzekerd hun eigen visies durven te delen en anderen durven uit te dagen daar een debat over te voeren.
Dennis zorgt met zijn aanstekelijk enthousiasme dus voor een gesprek in de maatschappij.
* STICHTING DUTCH WORLDS DEBATING
GENOMINEERD
Stichting Dutch Worlds Debating is, naast de organisatie van het debattoernooi ‘Dutch WUDC 2017' (27 december 2016 - 4 januari 2017), een project aan het opzetten dat tijdens het event zal plaatsvinden.
Dit is een tweedelig project:
(1) Dutch WUDC zal geld inzamelen voor een stichting uit Den Haag, namelijk stichting Het Vergeten Kind. Deze stichting zal ook tijdens het event aanwezig zijn en informatie verschaffen over haar doelstellingen.
(2) Dutch WUDC zal activiteiten organiseren tijdens het event om ‘vergeten’ kinderen een leuke dag te bezorgen, zodat ze de ellende van thuis even kunnen vergeten. Een van die activiteiten is het organiseren van debatworkshops, waar alle kinderen aan mee kunnen doen.
‘Vergeten’ kinderen zijn kinderen van 0 tot 18 jaar die in opvangcentra zitten, omdat ze om een verscheidenheid aan redenen niet meer veilig thuis kunnen wonen. Meer informatie hierover is te vinden op hetvergetenkind.nl
De verbinding zit hem in het aanbieden van debatworkshops, waarbij kinderen die veel meegemaakt hebben voor het eerst kennis maken met debat en leren hoe ze dit in het dagelijks leven kunnen toepassen.
Zo leren zij bijvoorbeeld hoe ze hun mening concreet kunnen verwoorden en onderbouwen, wat niet alleen in de debatwereld, maar ook in het dagelijks leven van groot belang kan zijn. Juist voor deze groep kinderen is dat een vaardigheid die zeer van pas komt.