Hoe goede dagvoorzitters en debatleiders hét verschil maken
Wat moet de man of vrouw op het podium juist wel doen en wat juist niet?
24 November 2023 - Categorie algemeenEen goed debat gaat over de uitwisseling van argumenten en over de wil om te ontdekken waar de verschillen tussen die argumenten in zitten. In een goed debat draagt elke stem – als het goed is – evenredig bij aan het streven naar een oplossing of het nemen van een definitief besluit.
Maar wat gebeurt er als de debatleider de essentie (van het debat) uit het oog verliest?
Of als blijkt dat hij (te) selectief ingrijpt. Het resultaat daarvan heeft aanzienlijke gevolgen voor zowel de debaters als de kijkers of luisteraars. Kortom, niemand is gebaat bij een wankele dagvoorzitter of debatleider.
Wat een belangrijke ‘misser’ is in een debat?
Je raadt het vast al: als de debatleider of dagvoorzitter de debaters keer op keer niet laat uitpraten.
Dit heeft gevolgen voor de debaters, namelijk…
Tekst gaat verder onder de afbeelding...
1.
Ondermijning van het eigen zelfvertrouwen
Als debaters constant onderbroken worden, kan dit hun zelfvertrouwen aantasten. Ze kunnen vanuit hun hart beginnen te twijfelen aan de waarde van de eigen argumenten. Ze voelen zich minder zelfverzekerd om effectief én met de benodigde passie hun standpunten te (blijven) verdedigen.
2.
Verlies van focus
Het voortdurend moeten herstellen na onderbrekingen kan de focus van debaters verstoren. Dit kan enerzijds leiden tot onsamenhangende argumenten en een verminderde impact op het publiek. Anderzijds kan een debater zich hier toch enigszins op voorbereiden, want het presenteren van een goed betoog kun je trainen. In elk betoog zit namelijk een basisstructuur, zoals bijvoorbeeld De BetoogLadder, waar wij bij Dé Nederlandse Debatclub mee werken. Ook al ben je even in de war, door lastige onderbrekingen of ‘ongewenste’ vragen: juist door De BetoogLadder weet je veel beter waar je was gebleven in je betoog en kun je jouw verhaal dus effectief vervolgen.
Doe een keer geheel vrijblijvend mee tijdens een clubavond van Dé Nederlandse Debatclub. Je ontdekt dan meteen al de essentie van De BetoogLadder.
3.
Verlies van geloofwaardigheid
Wanneer debatleiders selectief ingrijpen, kan dit de indruk wekken dat ze partijdig zijn. Dit kan leiden tot een verlies van geloofwaardigheid bij de debatleider en het publiek, waardoor het debat minder effectief wordt.
Een debatleider is natuurlijk ook gewoon ‘mens’ in het dagelijkse leven, maar het is wel zijn taak om tijdens het voorzitten of leiden van een debat, dat eigen gevoel volledig uit te schakelen. Onafhankelijkheid is een groot goed. Maar ook consistente (strenge) regie is een vaardigheid die een professionele dagvoorzitter of debatleider feilloos moet beheersen.
Een dagvoorzitter of debatleider moet prikkelen, plagen en… plezieren!
Tekst gaat verder onder de afbeelding...
Hoe word je een excellente dagvoorzitter of debatleider?
Een excellente dagvoorzitter of debatleider heeft zélf ook ruime debatervaring waardoor hij weet ‘hoe het voelt’ als een debater tijdens een debat in problemen wordt gebracht, hetzij door de debatopponent hetzij door een gespreks- of debatleider. En, hoe je je daar uit zou kunnen redden.
Je hebt ruime debatervaring als je snapt hoe de structuur van een betoog in elkaar zit, of behoort te zitten. Eigenlijk zou dat een tweede natuur moeten zijn. Daardoor ga je betere vragen stellen én weet je ook veel beter een clash tussen voor- en tegenstanders van een stelling te duiden waardoor je het geheel naar een hoger niveau brengt.
Als je dít kunt, dan weet je met recht hét verschil te maken: je bent dan veel meer dan slechts de man of de vrouw die de microfoon vasthoudt en de beurten verdeelt.
Kortom… wil je ook dagvoorzitter of debatleider worden?
Bekwaam je dan in ieder geval in de kunst van het debatteren zélf!
Neem contact met ons op. Ik wil graag meer weten over de mogelijkheden die er zijn om een dagvoorzitter of debatleider in te huren
Lees hier ons privacy statement.