Eenvoudige tips voor de debatleider tijdens een verkiezingsdebat
(+ een zeer verrassende bonustip!)
22 Februari 2023 - Categorie algemeenGeen budget om een professionele dagvoorzitter of debatleider in te huren? Geen probleem. Je kunt uiteraard ook zelf het verkiezingsdebat leiden.
Maar, eerlijk is eerlijk: een goede voorbereiding is altijd wel het halve werk. Denk er niet te makkelijk over want een goed verkiezingsdebat heeft wel een doel: het zo goed mogelijk informeren van de kiezers. We hebben het immers wel over iets wat we in Nederland heel hoog in het vaandel (behoren te) hebben staan: de democratie! En, de waarde van ons aller stemrecht!
De mensen in de zaal – of, als ze online meekijken – willen in ieder geval weten waar de partijen voor staan, ze willen de verschillen ontdekken tussen de deelnemende politici en… ze willen vooral ook dat de dagvoorzitter of debatleider goed doorvraagt en zelf ook op scherp staat.
Een goed ingevoerde debatleider neemt niet altijd genoegen met de gegeven antwoorden zelfs ook als de deelnemende politici dat ogenschijnlijk soms wél lijken te doen.
We hebben voor jou een paar eenvoudige tips op een rij gezet. Beschouw ze als belangrijke handvatten voor tijdens je voorbereiding. Wees je er ook overigens van bewust dat het succes van een verkiezingsdebat niet alleen afhankelijk is van jou – als debatleider – maar ook van de kwaliteit van de stellingen.
5 TIPS
(en daarna de bonustip)
-
Laat de voorstander van de stelling altijd als eerste aan het woord.
Deze pleit immers voor nieuw of ander beleid.
Waarom wil deze politicus de status quo veranderen? -
Ga (vooral bij de voorstander) op zoek naar het probleem dat – volgens de voorstander – moet worden opgelost.
Onderzoek in het debat of de tegenstander van de stelling het eens is met de probleemstelling maar een andere oplossing voorstelt. Of is de tegenstander het al niet eens met de probleemstelling?
Waarom is het probleem voor hem dan geen probleem? -
Concretiseer zo veel mogelijk begrippen.
Dit, om misverstanden te voorkomen.
Bijvoorbeeld bij de stelling: ‘Alle werklozen moeten naar het buitenland om ontwikkelingswerk te doen’.
Wat verstaat men in deze stelling bijvoorbeeld onder een werkloze? En wat is de definitie van ‘buitenland’ of ‘ontwikkelingswerk’? Zorg dat je zo snel mogelijk bij het begin van het debat duidelijk hebt wat – volgens de politici, meestal de voorstanders – de definities zijn van de essentiële begrippen uit de stelling. Je voorkomt daarmee dat er een woordenstrijd ontstaat én politici langs elkaar heen praten. -
Trigger de voorstander ook continu op de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van het beleidsvoorstel.
Want, een plan kan nog zo mooi klinken maar als het operationeel niet uitvoerbaar of haalbaar is… tja, is het dan wel een goed voorstel?
Of, laat de tegenstander bewijzen dat de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van het beleidsvoorstel aan een heel dun draadje hangen. -
Toets altijd bij beide partijen of de ingebrachte argumenten altijd gekoppeld zijn aan de oplossing of bestrijding van het probleem.
En, laat de debaters bewijzen dat de argumenten ook daadwerkelijk kloppen én relevant zijn.
We wensen je veel succes met het organiseren van jouw verkiezingsdebat!
Mocht je er toch niet uitkomen, dan kun je altijd contact met ons opnemen voor een goed advies. We vinden het leuk om onze tips te delen. Dus, aarzel niet om ons even te bellen.
Als je je realiseert dat het misschien beter is om een onafhankelijke en professionele dagvoorzitter of debatleider de verbale strijd te laten leiden, dan houden we ons uiteraard aanbevolen om je ook daarbij te helpen! Je begrijpt vast wat we bedoelen!
Bonustip:
Het is onze ervaring dat dagvoorzitters en debatleiders die zélf ook een stevige debatervaring hebben, over het algemeen scherper een debat (kunnen) leiden. Ze weten de valkuilen, ze kennen de meest gebruikte drogredenen én ze zijn in staat om een debat – dat uiteindelijk ook gewoon kan ontsporen door alle emoties en felheid – weer terug naar de kern te brengen, zeker als de debaters daar zélf niet toe in staat zijn.
Kortom: wil je zelf een betere dagvoorzitter of debatleider worden? Train ook je eigen debatvaardigheden!
Neem contact met ons op. Ik wil graag meer weten over de mogelijkheden die er zijn om een dagvoorzitter of debatleider in te huren
Lees hier ons privacy statement.