Hoe krijg je applaus na je speech? | 5 tips!
BAM! Impact verzekerd!
28 Augustus 2024 - Categorie algemeenHet is ook jou wel eens overkomen: je houdt een speech, je denkt dat je alles goed hebt gedaan, maar aan het einde blijft het applaus uit. Dat wil je natuurlijk niet! Een goede speech verdient applaus. Punt. Maar hoe zorg je er nu voor dat het publiek aan het slot van je betoog écht uit z'n dak gaat?
Hier zijn vijf inspirerende tips die jou gegarandeerd helpen om met een knallend slot het applaus binnen te slepen.
1.
Eindig met een krachtige punchline
Een speech zonder sterke afsluiter is als een vuurwerkshow zonder grote finale. Zorg ervoor dat jouw laatste zin de boodschap samenvat en echt binnenkomt bij je publiek. Iets wat ze bijblijft en hen bijna dwingt om te applaudisseren.
Een voorbeeld:
Stel, je hebt een inspirerende speech gegeven over persoonlijke groei. Eindig dan met een zin zoals: “En onthoud, de enige grens aan je succes is de grens die je zelf trekt.”
Bam, impact verzekerd!
2.
Speel met je stem
De manier waarop je spreekt is minstens zo belangrijk als alles wat je zegt. Varieer in tempo en toonhoogte om de aandacht van het publiek vast te houden. Bouw op naar je laatste woorden en zorg ervoor dat je stem aan het einde krachtig en overtuigend klinkt.
Een voorbeeld:
Begin een verhaal met een rustige, lage stem en werk naar een crescendo toe. Eindig sterk en duidelijk. Dit creëert spanning en emotie bij je luisteraars, waardoor het applaus bijna als een reflex volgt.
3.
Maak oogcontact met het publiek
Als je wilt dat het publiek je speech waardeert, moet je ze bij jouw verhaal betrekken. Oogcontact is een krachtige manier om dat te doen. Als jij je publiek recht aankijkt tijdens de climax van je speech, voelen ze zich aangesproken en zullen ze sneller applaudisseren.
Een voorbeeld:
Wanneer je een belangrijk punt maakt, kijk dan bewust de zaal in. Kies een paar mensen uit en maak oogcontact. Je zult zien dat ze daardoor meer geneigd zijn om te reageren op jouw slotwoorden.
4.
Bouw spanning op met een verhaal
Een goed verhaal kan wonderen doen. Begin je speech met een anekdote of een vraag en werk gedurende je verhaal toe naar het hoogtepunt. Mensen houden van verhalen en zullen je aan het einde willen belonen voor het spanningsvolle en boeiende traject dat je hebt opgebouwd.
Voorbeeld:
Open je speech met een vraag als: “Heb je ooit een moment meegemaakt dat alles veranderde?”
Werk dan naar dat beslissende moment toe en onthul de clou pas op het einde.
5.
Roep op tot actie
Mensen houden van duidelijke calls-to-action. Als jij je speech eindigt met een oproep die hen motiveert om iets te doen, voelen ze zich geïnspireerd en zullen ze jou daarvoor belonen met applaus.
Een voorbeeld:
Sluit een speech over duurzaamheid af met: “Laten we vandaag samen de eerste stap zetten naar een groenere toekomst!” De boodschap is helder, positief en uitnodigend, waardoor het publiek sneller geneigd is om je enthousiasme te beantwoorden met applaus.
Hoe nu verder?
Wil je meer leren over speechen, pitchen of debatteren? Overweeg dan eens een lidmaatschap van onze debatclub of volg een van onze workshops! Het kan niet alleen je vaardigheden verbeteren, maar je zult ook ontdekken hoe leuk het is om voor een publiek te staan en hen mee te slepen in jouw verhaal. En wie weet? Het volgende applaus is voor jou!
Of, maak er een bedrijfsuitje van!
Je kunt ook een trainer van Dé Nederlandse Debatclub inhuren voor jouw bedrijf, afdeling of organisatie. Of zelfs ook jouw politieke partij. Of het nu gaat om een training 'Debatteren voor Beginners' of om een workshop 'Hoe bouw je een goed betoog op?', 'StoryShowing' of 'Kort en krachtig pitchen'.... Het is allemaal mogelijk.
De trainingen zijn leerzaam en interactief. En ook gewoon nog eens heel leuk!
Ja, ik meld me graag aan voor een clubavond of workshop bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam
Lees hier ons privacy statement.