Waarom was de speech van Prinses Catherine technisch en inhoudelijk formidabel?
Hoe voorkom je verdere speculatie en roddels?
24 Maart 2024 - Categorie algemeenHet geven van een persoonlijke (en dús belangrijke!) speech is een enorm krachtig instrument om gedachten, ideeën en intenties op een duidelijke en beknopte manier over te brengen. Het doel is niet alleen om te informeren of te inspireren, maar ook om mogelijke speculaties te voorkomen en het ontstaan van roddel en achterklap te elimineren.
Prinses Catherine had dit op zaterdag 23 maart – ondanks de voor haar zeer verdrietige omstandigheden – formidabel op orde.
We hebben de cruciale elementen uit die speech op een rijtje gezet. Want… ook jij zult ooit De Speech Van Je Leven een keer moeten houden.
Maar kijk eerst nog eens naar de speech.
Onder de video lees je onze constateringen.
1.
Duidelijk en beknopt
Een goede persoonlijke speech moet duidelijk en beknopt zijn. Dit betekent dat de spreker zijn boodschap moet overbrengen zonder onnodige omhaal van woorden, wat de luisteraar kan helpen de kernpunten gemakkelijk te begrijpen en minder ruimte laat voor misinterpretatie. De prinses had dit uitstekend op orde.
2.
Open en eerlijk
Transparantie in je boodschap is essentieel. Wanneer sprekers open en eerlijk zijn over hun intenties, gevoelens, en gedachten, bouwen ze vertrouwen op bij hun publiek. Dit vermindert de kans op speculaties en roddels, omdat er minder 'verborgen' informatie is om over te speculeren. Catherine heeft een aantal feiten op een rijtje gezet, duidelijk gemaakt dat eerst haar eigen kinderen op een juiste wijze geïnformeerd moesten worden over haar ziekte én ze had zelf ook tijd nodig om het slechte nieuws te verwerken. Logisch natuurlijk. Goed dus dat ze het nu zélf heeft uitgelegd.
Leuke (kijk)tip tussendoor...
Bekijk eens de video van toptennisster Maria Sharapova die in 2016 was betrapt op doping.
De wijze waarop de Russische tijdens een ingetogen persconferentie het verhaal aan de wereld vertelt, is formidabel en ook van Koninklijk niveau!
3.
Persoonlijke verbinding
Het persoonlijk maken van je speech door verhalen of ervaringen te delen, kan helpen een band met je publiek op te bouwen. Dit zorgt voor een empathische verbinding en maakt het voor het publiek moeilijker om de spreker verkeerd te interpreteren of negatief over hem/haar te spreken. Ook dit deed Catherine prima. Immers, genoeg mensen worden getroffen door kanker, hetzij zelf of bij familie of geliefden. Er is een gedeeld leed.
En... door dat gedeeld leed ontstaat troost!
4.
Respect voor de toehoorder
Toon respect voor het publiek door taalgebruik dat inclusief en begrijpelijk is voor iedereen. Vermijd jargon of technische termen die verwarring kunnen scheppen. Catherine speechte in gewone mensentaal. Zoals het hoort.
5.
Doelgerichtheid
Elk woord in je speech moet dienen om je centrale boodschap te versterken en je doelen te bereiken. Vermijd afleidingen of zijsporen die ruimte bieden voor interpretatie. Het doel was duidelijk voor de prinses: een einde aan alle speculaties en roddels. Doelgericht de feiten benoemen en gevoelens delen. Prima gedaan.
Maar....
Denk ook aan de omgeving of achtergrond bij een dergelijke speech.
Ook over de omgeving van waaruit de speech werd uitgesproken, zijn er eigenlijk louter complimenten voor prinses Catherine. Wanneer een persoonlijke speech op video wordt opgenomen, speelt deze een cruciale rol in hoe de boodschap wordt ontvangen. Een zorgvuldig gekozen omgeving verhoogt en versterkt de geloofwaardigheid en de emotionele impact van de toespraak.
We leggen dat hieronder nader uit.
1.
Visuele aantrekkingskracht
Een esthetisch aangename omgeving trekt de aandacht van de kijker en houdt deze vast. Dit kan betekenen dat je kiest voor een nette, georganiseerde achtergrond die niet afleidt van de boodschap die je wilt overbrengen. De video van de prinses straalde rust uit. Geen enkele afleiding door bijvoorbeeld onregelmatigheden op de achtergrond.
2.
Relevantie en context:
De setting moet relevant zijn voor het onderwerp van de speech. Bijvoorbeeld, een toespraak over natuurbehoud heeft meer impact als deze wordt opgenomen in een natuurlijke omgeving. Dit voegt een laag van authenticiteit toe en maakt de boodschap resonanter. In het geval van Catherine was de achtergrond een groene heg. Dat straalde iets van ‘natuur’ of ‘gezondheid’ uit. Hoop dus.
Nieuwsbrief
Schrijf je nu in
3.
Minimaliseren van afleiding
Een rustige omgeving, vrij van lawaai en onderbrekingen, is cruciaal voor een heldere communicatie. Het minimaliseert de kans dat de boodschap verloren gaat of dat de kijker afgeleid wordt.
4.
Technische Overwegingen
Goede verlichting en geluid zijn essentieel voor de kwaliteit van de video. De omgeving moet zodanig gekozen worden dat deze aspecten optimaal benut worden, zodat de toespraak duidelijk en gemakkelijk te volgen is. Natuurlijk is dit vanuit het Britse Koningshuis op orde. Dit was overduidelijk geen Smartphone-vlogje, hier stond ongetwijfeld een groot begeleidingsteam achter. Dat kunnen we ons niet allemaal veroorloven maar het is goed dat hier aandacht aan is besteed.
Hoe zit het met jouw speechvaardigheden?
We zeiden het al eerder in dit blog. Ooit zul jij ook - of je wilt of niet - 'De Speech Van Je Leven' moeten houden. Maar hoe doe je dat dan? En, heb jij op dat moment dan jouw argumenten logisch op orde? Hoe optimaliseer je de boodschap voor je toehoorders?
Allemaal heel belangrijk om te weten. En hoe mooi is het dat we bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam dit soort belangrijke persoonlijke vaardigheden trainen. Spreken in het openbaar, pitchen, speechen, argumenteren, jezelf presenteren, debatteren.... Kortom, de Kunst van het Overtuigen!
Je bent van harte welkom om een keer te komen kennismaken tijdens een kosteloze deelname aan een clubavond op onze club!
Wanneer zien we je?
Ja, ik ben best wel nieuwsgierig geworden naar een training of workshop van Dé Nederlandse Debatclub. Neem svp contact met mij op.
Lees hier ons privacy statement.