5 tips om beter te speechen en dan ook nog eens te overtuigen
Ook 'Gewone Mensen' presenteren en pitchen steeds vaker
31 Augustus 2023 - Categorie algemeenIn dit blog lees je 5 supertips die absoluut een handvat zijn voor jou om jouw speech of pitch beter vorm te geven én te overtuigen.
Deze 5 tips komen uit het e-book dat kan worden gedownload vanuit het in november 2021 verschenen boek 'Speechen voor Gewone Mensen'. In dat e-book staan maar liefst 100 extra tips voor jouw speech.
Tip #8
Zonder jezelf even af voordat je aan je speech begint. Simpelweg om in een flow van concentratie te komen. Bemoei je niet meer met alle mogelijke organisatorische aspecten rondom of op het podium. Pak rustig je eigen privé momentje.
Zoals een toptennisser vaak een handdoek over zijn hoofd heen gooit omdat hij weet dat hij gaat serveren voor de wedstrijd.
Hij staat op het punt om te winnen!
Kortom, kom even tot rust zodat je op het podium in focus en met concentratie het allerbeste uit jezelf haalt! Het komt ten goede aan de kwaliteit van jouw speech. En, aan je overtuigingskracht!
En... niet onbelangrijk: de mensen in de zaal zullen jouw speech of presentatie nog beter gaan waarderen!
Tip #14
Kondig nooit je grappen aan! Zeg dus niet: ‘Let op, wat ik nu ga vertellen is écht ontzettend grappig.’ Want stel je toch eens voor dat de zaal het helemaal niet grappig gaat vinden. En dat niemand lacht. Oei... best wel gênant!
Je grap behoort een natuurlijke plek te vinden in jouw speech!
En de grap is vanzelfsprekend functioneel!
Tip #29
Ga niet uit van de vanzelfsprekende gedachte dat anderen begrijpen wat je zelf ook begrijpt.
Een goed voorbeeld hiervan gaat over een van de speeches van premier Mark Rutte - tijdens de coronapandemie - waarin hij de Nederlanders opriep ‘zich goed aan de coronamaatregelen te houden, waaronder het stuk wassen van je handen! Alles om besmettingen te voorkomen.’
Probleem: er was een deel van de bevolking in Nederland dat echt letterlijk de eigen handen ging stuk wassen. Letterlijk! Later is deze communicatie aangepast.
Tip #37
Soms zijn er niet altijd mogelijkheden voor de mensen in de zaal om te reageren op jouw speech. En, soms komen de vragen bij de mensen in de zaal pas op als ze ’s avonds weer thuis zijn.
Daarom: probeer – zo veel mogelijk – aan het slot (desnoods op een sheet in je PowerPoint of Prezi) je contactgegevens te laten zien.
Dat kan zelfs ook een uitnodiging zijn om je te volgen op Twitter. Of communiceer je e-mailadres.
Laat zien dat jij – ondanks de stelligheid en de overtuiging in je speech – altijd open staat voor verdere interactie. (Bovendien is dit gewoon slim netwerken!).
Het zoeken van contact en het onderhouden van dat netwerk vormen allemaal een onderdeel van je speech. Je speech is nooit voorbij! Je feitelijke minutes-of-fame op het podium zijn slechts de warming-up voor meer.
Tip #59
Als je jouw speech voorbereidt, ga dan altijd op zoek naar een statement dat nog nooit iemand eerder (tegen de doelgroep) heeft geventileerd en wat voor die betreffende doelgroep ook feitelijk unieke nieuwe nieuwswaarde is.
Dan verras je!
En ja… je moet dus onderzoek van te voren doen.
-
Wat weten mijn luisteraars wel of niet?
-
Wat is hun kennisniveau?
Dat onderzoek is ook onderdeel van jouw speech!
Train deze vaardigheden...
Speechen, pitchen en jezelf presenteren is helemaal niet alleen en exclusief weggelegd voor gehaaide ondernemers of voor draagvlak zoekende slimme politici. Nee, ook gewone mensen - zoals jij en ik - moeten regelmatig aan de bak. Je wilt immers toch ook wel eens gelijk krijgen, bijvoorbeeld op je werk? Of bij de sportclub waar je een bestuursfunctie hebt? Of, als je een vergadering hebt van de Vereniging van Eigenaren van je appartementencomplex.
Je krijgt op meer momenten dan je je wellicht realiseert, de kans om anderen te overtuigen.
Wel op dát moment moet je gewoon op scherp staan.
Soms heb je ook maar één kans om je gelijk te kunnen halen.
Best lastig hoor! We geven het eerlijk toe.
Maar gelukkig kun je deze belangrijke persoonlijke vaardigheden trainen. En je begrijpt het al: dat doen we bij onze debatclub in Amsterdam, Dé Nederlandse Debatclub. In 2019 zijn we zelfs gekozen tot Club van het Jaar door NOC*NSF en de Rabobank.
We houden ons bezig met spreken in het openbaar, pitchen, speechen, debatteren, overtuigen, argumenteren, jezelf presenteren, assertiever worden, je plek durven claimen in een discussie...
Kortom: de Kunst van het Gelijk Krijgen.
We doen dat in talloze formats waarbij er steeds weer een ander aandachtspunt wordt belicht.
Kom kennismaken!
Intussen zijn wij de grootste debatclub van Nederland. We hebben een prachtige eigen locatie in Amsterdam-Zeeburg waar we regelmatig onze clubavonden, trainingen en workshops organiseren.
Maar we hebben vanzelfsprekend ook een uitgebreid online programma want... sinds het begin van de coronapandemie weten we als nooit tevoren dat je ook voor de webcam moet kunnen overtuigen.
Je bent van harte welkom bij onze debatclub om een keer geheel kosteloos te komen kennismaken.
Wij weten zeker dat je enthousiast wordt! En wie weet... kies je dan zelfs wel voor een lidmaatschap van Dé Nederlandse Debatclub.
Wanneer zien we je?
Met vriendelijke groeten!
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Chief Debating Officer
Auteur Speechen voor Gewone Mensen
Founder / Brutale dagvoorzitter / Chief Debating Officer / Prikkelende debatleider / Chairman Round Tables / Originele debattrainer
3e op het NK Debatteren Eloquentia 2019, de eerste vertegenwoordiger voor NL bij World Speech Day!
Ondernemer bij Crown Media, Bureau voor Communicatie en Strategie, schreef 270 columns voor de Telegraaf.
Ja, ik meld me graag aan voor een clubavond of workshop bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam
Lees hier ons privacy statement.