3 tips als jij gaat solliciteren. Met bovendien een vette BONUSTIP waarmee jij de rollen omdraait!
Negeer (of elimineer) ook de (vermeende) hiërarchie van een sollicitatiegesprek
10 Augustus 2024 - Categorie algemeenSta je op het punt om te solliciteren en wil je zeker weten dat je bij die potentiële nieuwe werkgever een goede indruk achterlaat? Het zou zomaar kunnen, want ontzettend veel mensen besluiten in de zomervakantie dat ze een carrièremove gaan maken.
Bij een sollicitatiegesprek draait het er in ieder geval om jezelf goed te verkopen en te laten zien dat jij de perfecte kandidaat bent. En: dat je beter bent dan de andere kandidaten want reken er maar op: in het najaar is er op de arbeidsmarkt altijd veel meer concurrentie. Juist omdat in de zomermaanden gemiddeld méér mensen 'goede voornemens' maken. Ze hebben echt zin om iets anders te gaan doen. Net als jij.
Daarom in dit blog drie sublieme tips die je absoluut helpen tijdens je volgende sollicitatiegesprek. En... vergeet ook niet eens na te denken over de geweldige BONUSTIP aan het slot van dit blog.
Tip 1
Begrijp en los de problemen van het bedrijf op
Een van de belangrijkste dingen die je moet doen tijdens een sollicitatiegesprek, is laten zien dat jij de uitdagingen van het bedrijf begrijpt en weet hoe je deze kunt oplossen. Voordat je naar het gesprek gaat, doe je onderzoek naar het bedrijf. Wat zijn de huidige problemen of uitdagingen waarmee ze te maken hebben? Hoe kun jij, met jouw vaardigheden en ervaring, bijdragen aan het oplossen van deze problemen?
Door tijdens het gesprek concreet te maken hoe jij een oplossing biedt voor de problemen van het bedrijf, laat je zien dat je niet alleen geïnteresseerd bent in de functie, maar ook echt waarde kunt toevoegen. Dit geeft de werkgever vertrouwen in jouw capaciteiten en laat zien dat je proactief en oplossingsgericht bent.
Anders beredeneerd: het gaat dus niet om jou. Het gaat om de uitdagingen van het bedrijf waar je solliciteert!
Tip 2
Oefen je spreekvaardigheid
Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat geldt zeker voor je spreekvaardigheid. Zorg ervoor dat je je verhaal goed kunt vertellen. Oefen je pitch (en... weet je eigenlijk wel wát je wilt pitchen?) en bereid een paar sterke antwoorden voor op de meest voorkomende sollicitatievragen. Houd je antwoorden duidelijk en beknopt, en zorg ervoor dat je je sterkste punten benadrukt.
Een handige manier om je spreekvaardigheid te verbeteren is door regelmatig te oefenen. Dit kun je doen met vrienden of familie. Vraag je tante of je zus om even in de rol te kruipen van de functionaris die met jou het sollicitatiegesprek gaat voeren.
Ook kun je - het is maar een ideetje - lid worden van een debatclub. Hier leer je hoe je overtuigend kunt spreken, hoe je jezelf goed kunt presenteren en hoe je jouw argumenten goed op orde brengt. Ook leer je beter om te gaan met lastige en onverwachte vragen. Door regelmatig te oefenen, bijvoorbeeld bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam, zul je merken dat je zelfverzekerder wordt en je makkelijker kunt uitdrukken tijdens het sollicitatiegesprek.
Overigens geldt het ontwikkelen van deze belangrijke persoonlijke vaardigheden niet alleen voor een naderend sollicitatiegesprek.
Denk ook eens aan...
-
Effectiever onderhandelen met klanten;
-
De ledenvergadering van jouw hockeyclub toespreken (omdat je tegen de contributieverhoging bent!);
-
Je gelijk halen tijdens een vergadering met de directie: jouw plan wordt uitgevoerd!
-
Een inspirerende (motiverende!) speech houden voor al je medewerkers.
-
Het voor elkaar krijgen van een salarisverhoging.
-
Een discussie met je puberkinderen: jij overtuigt hun dat ze helemaal niet meer zakgeld nodig hebben!
In z'n algemeenheid kunnen we zeggen dat mensen die zich bezighouden met de Kunst van het Debatteren, veel profijt trekken in het dagelijkse leven van het willen ontwikkelen van deze Soft Skills.
Tip 3
Luister actief en stel vragen
Een sollicitatiegesprek is niet alleen een kans voor de werkgever om jou te leren kennen, maar ook voor jou om meer te weten te komen over het bedrijf en de functie. Actief luisteren en het stellen van relevante vragen zijn cruciaal. Het toont aan dat je geïnteresseerd bent en aandacht besteedt aan wat er gezegd wordt.
Bereid dus een aantal vragen voor die je kunt stellen tijdens het gesprek. Dit kunnen vragen zijn over de bedrijfscultuur, de verwachtingen van de functie of de uitdagingen waar het team mee te maken heeft.
Door de juiste vragen te stellen, laat je zien dat je echt geïnteresseerd bent en graag wilt bijdragen aan het succes van het bedrijf. Scroll of swipe nu door naar de sublieme bonustip hieronder!
Belangrijke bonustip
Negeer (of elimineer!) de (vermeende) hiërarchie!
Op de een of andere manier maken sollicitanten zich (onbewust) kleiner in een sollicitatiegesprek. Ze zetten de potentiële werkgever op een hoger niveau neer. Immers, de 'baas' bepaalt of hij jou wel of niet gaat aannemen. Maar dit levert een Self Fulfilling Prophecy op: je gaat je in dat gesprek 'afhankelijker' gedragen.
Realiseer je echter goed dat de potentiële werkgever zichzelf óók moet verkopen.
Je mag het hem of haar daarom ook best wel een beetje moeilijk maken. Laat zien dat je niet voor één gat te vangen bent en dat ook jij van de werkgever verwacht dat zijn verhaal op orde is.
Uiteraad is dit makkelijker gezegd dan gedaan (weten we ook!) maar een stukje bewustzijn hierover, helpt je verder. Dus, negeer (of elimineer) de virtuele hiërarchie in een sollicitatiegesprek. Die is namelijk onterecht. Je bent gelijkwaardig en straal dat uit. Vraag bijvoorbeeld nooit aan het slot van het sollicitatiegesprek of je gesprekspartner al weet wanneer de 'volgende ronde' is. Zeg wel: "Ik laat u uiterlijk vrijdag weten of ik mezelf beschikbaar stel voor een tweede gesprek."
Juist, draai de wereld eens een beetje om!
We wensen je heel veel succes!
Ja, ik meld me graag aan voor een clubavond of workshop bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam
Lees hier ons privacy statement.