En dit is de belangrijkste voorwaarde om het met elkaar eens te worden...
Zonder gedeelde logica kom je nooit tot een oplossing
01 Maart 2024 - Categorie algemeenHeb je ooit in een discussie gezeten – bijvoorbeeld op je werk, of tijdens de bestuursvergadering van de hockeyvereniging - waarbij iemand zijn standpunt verdedigde met een krachtig 'Maar, dat is toch logisch'? - En dat die persoon je daarna vragend aankeek?
En vroeg je je toen af wat er eigenlijk 'zo logisch' aan was aan het standpunt van de ander?
Welkom in de wereld van alledag waar ‘dat is toch logisch’ veel vaker voorkomt dan je zou denken (let er maar eens op!) én dat je dan dus ook ervaart dat degene die dat zegt, met dat statement, eigenlijk ook zegt dat jij ‘hartstikke dom’ bent.
Want… ‘het is toch logisch?’.
Juist ja, dit blog gaat om het aanscherpen van jouw vermogen om te argumenteren en overtuigen - met meer dan alleen de aanname dat iets 'logisch' is.
Neem bijvoorbeeld eens een typische thuisdiscussie over wie er moet afwassen na het eten.
De ene persoon zegt: "Ik heb gekookt, dus jij moet afwassen. Dat is toch logisch?"
Maar is dat wel zo logisch voor de ander, die misschien vindt dat koken en afwassen een gedeelde verantwoordelijkheid is?
Of een debat over klimaatverandering, waarbij iemand beweert:
"Het verminderen van onze CO2-uitstoot zal de opwarming van de aarde stoppen. Dat is toch logisch?"
Zonder de onderliggende wetenschappelijke argumenten te presenteren, blijft deze logica voor velen echter nog steeds een vraagteken.
Daarom…
3 tips
Als je geconfronteerd wordt met een 'Dat is toch logisch':
Tip 1
Vraag door
Zeg bijvoorbeeld: “Kun je uitleggen waarom je dat logisch vindt?"
Dit nodigt de ander uit om zijn redenering te verduidelijken.
Of die daar op ingaat, is een tweede. Maar zo niet: dan heb je altijd tip 2 nog uit dit lijstje!
Tip 2
Presenteer een alternatief perspectief
Laat zien dat wat logisch lijkt voor de een, niet universeel is en dus niet logisch voor de ander. Dit betekent dat jij jouw tegenargument onderbouwt. Je laat bovendien zien dat jouw argument relevant is én klopt.
Voorbeeld:
Stel, je vindt dat het logisch is dat iedereen zijn eigen lunch meeneemt naar een picknick. Wanneer iemand anders suggereert dat het efficiënter en gezelliger is om de maaltijden te delen, kun je geneigd zijn om bij je standpunt te blijven.
Door echter te luisteren naar het argument dat het delen van voedsel de diversiteit van de maaltijd vergroot en de onderlinge band versterkt, kun je inzien dat jouw eigen 'logische' aanname misschien niet de enige of beste optie is. Er is immers een alternatief!
Tip 3
Wees geduldig
Sommige mensen vinden het moeilijk om hun gedachtegang onder woorden te brengen. Geef ze de tijd.
Alleen al door de vraag te stellen “Waarom is het logisch wat jij zegt?”, kun je mensen aan het denken zetten. Misschien dat ze een volgende keer wél met wat meer uitleg komen. Soms moet 'de andere kant' ook even de tijd krijgen om nieuwe informatie te laten landen.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
3 tips
voor de 'Dat is toch logisch'-zeggers:
Tip 1
Onderbouw je standpunt
Leer hoe je jouw logica kunt ondersteunen met feiten en argumenten. Dit is overigens precies iets wat we regelmatig trainen bij onze debatclub in Amsterdam, hetzij tijdens de clubavonden of gedurende de online sessies. Als je een keer – ter kennismaking – geheel vrijblijvend wilt deelnemen om te ontdekken hoe leuk én nuttig het is om je te verdiepen in de kunst van het debatteren, dan ben je uiteraard van harte welkom.
Tip 2
Luister naar tegenargumenten
Sta open voor andere perspectieven. Luister (toch) naar het verhaal van de ander. Als je nog steeds vindt dat het andere verhaal complete onzin is, dan heb je ‘munitie’ om je eigen verhaal te versterken.
Tip 3
Wees empathisch
Begrijp dat niet iedereen dezelfde kennis, ervaringen of opleidingsniveau heeft. Zo zal een wiskundige de uitleg van de formule E = MC² ‘logisch’ vinden. Maar een kok in een zorginstelling zal er wellicht wat meer moeite mee hebben om die conclusie te trekken.
Nieuwsbrief
Schrijf je nu in
Gedeelde logica
Onthoud daarom altijd: je kunt het alleen en uitsluitend eens worden met elkaar als er sprake is van gedeelde logica.
Daarom is het verbeteren van je argumentatievaardigheden en het vermogen om je verhaal goed te onderbouwen, essentieel om anderen te overtuigen en dichter bij elkaar te kunnen komen. Dus, dichter bij elkaars logica.
En waar kun je deze vaardigheden beter ontwikkelen dan bij onze debatclub?
Bij ons leer je niet alleen spreken in het openbaar en debatteren, maar ook hoe je elke 'Dat is toch logisch' kunt omzetten in een overtuigend, goed onderbouwd (tegen)argument.
Ja, ik ben best wel nieuwsgierig geworden naar een training of workshop van Dé Nederlandse Debatclub. Neem svp contact met mij op.
Lees hier ons privacy statement.