De leider van de toekomst is degene die vragen stelt.
Maar hoe kom je op de juiste vragen?
03 Februari 2023 - Categorie algemeenJe kunt tig managementtrainingen volgen, je kunt tientallen boeken lezen over ‘leiderschap’ of je kunt elke dag prikkelende TED-talks van populaire businessgoeroes volgen, maar dat wil niet zeggen dat je dan daardoor ook een échte leider wordt.
En nee, dat ben je ook niet als je ‘officieel’ de baas bent, of de gekozen voorzitter, of de formele eindverantwoordelijke.
Wanneer ben je dat dan wel?
Heel simpel: als je vragen stelt.
Iedereen kan dus een leider zijn.
Dynamiek
De wereld zit heel complex in elkaar. Niet alleen op groot geo-politiek en maatschappelijk niveau. Ook de gewone wereld om jou heen is niet meer wat het was. Het overzicht lijkt weg. De dynamiek is bizar. Elke dag is letterlijk anders. Wat gisteren de waarheid was, blijkt vandaag al weer een andere context te hebben.
Voor ‘leiders’ ligt er dan ook een enorme uitdaging: hoe loods je jouw mensen door die woelige tijden? Denk eens aan een directeur van een bedrijf dat stevige concurrentie heeft. Maar denk ook aan de voorzitter van de tennisvereniging die eindverantwoordelijk is voor de financiële crisis waar de club in zit. Je kunt ongetwijfeld veel vergelijkbare functies of situaties bedenken.
Leiders dienen niet alleen over persoonlijke charme te beschikken waardoor natuurlijke overtuigingskracht ontstaat. Nee, het gaat om meer. Ze weten als geen ander dat ze altijd het beste besluit willen nemen.
Leiders...
-
... kunnen analyseren,
-
... durven kritisch te zijn,
-
... durven dingen ter discussie te stellen die logisch zijn,
-
... zijn in staat om andere perspectieven of inzichten te creëren,
-
... hebben per definitie een gezond wantrouwen (ZERO TRUST!) zonder dat ze anderen daarbij meteen veroordelen,
-
... hebben het lef om de boel soms ook een beetje op stelten te zetten door… VRAGEN TE STELLEN waar niemand anders ooit bij stilstond.
Als je die kunstjes beheerst, dan stijg je boven de anderen uit.
Debatteren
Vragen stellen is overigens een kunst apart.
Sterker nog: het is een vaardigheid die je kunt trainen.
Enerzijds is deze kunst zeer nauw verbonden met je luistervaardigheden. Anderzijds combineer je analytisch denken met een zeker lef om die vragen ook daadwerkelijk in de groep te gooien. En je bent in staat om standvastig te zijn. Je laat je niet zo snel van je á propos brengen.
Deze vaardigheid train je door te gaan debatteren.
Debatteren gaat niet alleen om ‘gelijk krijgen’ in een discussie of twist, maar debatteren gaat ook om het afpellen van een betoog van een ander, daar gaatjes in kunnen schieten omdat je hoort dat er letterlijk iets ontbreekt. Daarnaast hebben we het bij goed vragen stellen over argumentatieleer. Mensen die de beste vragen stellen, weten hoe een argument in elkaar zit, zowel van zichzelf als van een ander. Ze weten waar een goed argument aan moet voldoen.
Ook weten goede vragenstellers verbanden te leggen tussen oorzaak en gevolg.
Als die in een betoog ontbreken, dan komen de juiste vragen meteen op.
Kortom: het is heel begrijpelijk dat debatteren steeds populairder wordt. Op veel middelbare scholen is debatteren intussen al een verplicht vak geworden. Soms telt het al mee voor het eindexamen. Maar ook steeds meer volwassenen ontdekken dat debatteren een ongelooflijk nuttige vaardigheid is waar je je hele leven wat aan hebt en dat het ook nog eens superleuk is.
Anders gezegd: wanneer ga jij debatteren?
Wij weten een hele leuke debatclub voor je, die niet alleen online en offline clubavonden organiseert maar ook fantastische leerzame workshops en trainingen verzorgt voor het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs.
Wanneer kies jij er voor om de leider van de toekomst te worden?
Jerry Helmers (wie ben ik?)
Dé Nederlandse Debatclub
Chief Debating Officer
Founder / Brutale dagvoorzitter / Chief Debating Officer / Prikkelende debatleider / Chairman Round Tables / Originele debattrainer
3e op het NK Debatteren Eloquentia 2019, de eerste vertegenwoordiger voor NL bij World Speech Day!
Ondernemer bij Crown Media, Bureau voor Communicatie en Strategie, schreef 270 columns voor de Telegraaf.
Ja, ik ben best wel nieuwsgierig geworden naar een training of workshop van Dé Nederlandse Debatclub. Neem svp contact met mij op.
Lees hier ons privacy statement.