Hoe neem je altijd het beste besluit?
Wees kritisch(er) bij besluitvorming. Waar je ook bent!
27 November 2022 - Categorie algemeenMet minder neem je in het leven geen genoegen. Zo eenvoudig is. Of, zou het moeten zijn. Maar ja, hoe weet je 100% zeker dat je altijd het meest verstandige besluit neemt? Bijvoorbeeld op je werk. Of, tijdens de algemene ledenvergadering van de VVE of bij de hockeyvereniging. Of in een onderhandeling met een klant.
Je kunt je ongetwijfeld heel veel situaties voorstellen. Want, we moeten élke dag beslissingen nemen!
Het antwoord op al die gestelde vragen is trouwens heel eenvoudig: toets jouw (te nemen) besluit altijd aan de twee belangrijkste criteria.
Deze zijn:
-
Ratio
-
Emotie
1) RATIO
Onder ratio verstaan we het menselijk vermogen om te denken, te analyseren, de juiste vragen te stellen, te twijfelen en te beredeneren. In andere woorden: met je volle verstand bestudeer je het bij jou voorliggende vraagstuk.
Zo toets je in een discussie (zowel met jezelf als met anderen) de op dat moment voorliggende argumenten.
-
Kloppen jouw argumenten? Zijn ze waar?
-
Zijn ze relevant?
-
En, als je een ander besluit zou nemen, zal dat andere besluit dan leiden tot een (nog) betere oplossing ten aanzien van het bij jou voorliggende vraagstuk?
-
En, waarom?
-
Maar... zijn jouw argumenten als basis voor je stellingname ook uitvoerbaar en haalbaar?
Kortom, je bent een kei in beredeneren. De voors- en tegens heb je met militaire precisie tegen elkaar afgewogen.
Mensen die dit goed kunnen, en daardoor ook de meest verstandige besluiten nemen (dus: de beste beslissingen!) hebben vaak van zichzelf al de aanleg om analytisch te zijn. Tegelijkertijd zien we dat veel mensen, deze persoonlijke vaardigheden trainen op regelmatige basis. Zij proberen zichzelf de kunst van het debatteren bij te brengen, zichzelf daarmee scherper en alerter te maken én meer inzichten te verwerven in de algoritmen die elke discussie of debat bezitten.
Daardoor kunnen ze beter beredeneren en vaker overtuigen. En… dus betere besluiten nemen die draagvlak hebben.
De debatsport legt de basis.
2) EMOTIE
Toch is het niet alleen de ratio die telt. De emotie is ook een hele essentiële factor die het nemen van een besluit beïnvloedt.
Het onderbuikgevoel bijvoorbeeld. Soms kun je niet helemaal beredeneren wat er niet klopt aan de bij jou voorliggende vraagstukken waarover een besluit moet worden genomen. Zo vertrouw je de mensen aan de andere kant van de tafel niet helemaal.
Een beetje wantrouwen is dan ook helemaal niet verkeerd. Dat noemen we in bedrijven trouwens het ‘Zero Trust’- beleid.
Belangrijk is dat je in dat soort situaties – dus als er een belangrijk besluit moet worden genomen - de mogelijke emotie bij je gesprekspartners herkent.
Weet je bijvoorbeeld wat een drogreden is? Die wordt namelijk vaak gebruikt vanuit emotie. Zoals de persoonlijke aanval. En, weet je hoe je kunt reageren op een persoonlijke aanval?
Of dat mensen zich beroepen op hun autoriteit (het autoriteitsargument) terwijl ze inhoudelijk de beredenering niet op orde hebben. Heb je dat in de gaten? Mensen gebruiken vaak dat argument vanuit emotie omdat ze er van balen dat ze je maar niet kunnen overtuigen. Ze zijn daarom misschien zelfs wel lichtelijk geïrriteerd.
Dus, in een discussie of debat: houd rekening met de emotie(s) van de ander. En, die van jezelf.
Laat emoties een onderdeel zijn van het debat of de discussie, maar realiseer je ook: emoties zijn feiten! En, met die feiten kun je wat.
Ook hier kun je jezelf op trainen!
Train die persoonlijke vaardigheden!
Enfin, weet jij voldoende om vanaf nu altijd de beste beslissingen te nemen?
We hopen van wel.
Je bent in ieder geval van harte welkom om een keer bij onze debatclub in Amsterdam langs te komen en geheel kosteloos deel te nemen aan een clubavond. Je draait dan mee in het reguliere programma met de andere leden. Op elke clubavond laten we de deelnemers minstens twee oefeningen doen op het gebied van spreken in het openbaar, debatteren, argumenteren, pitchen, speechen, jezelf presenteren en… de kunst van het gelijk krijgen!
Natuurlijk geven we ook workshops en trainingen voor het bedrijfsleven, de overheid, de politiek en het onderwijs.
Dat doen we met veel plezier omdat we zien dat heel veel deelnemers al na (slechts) één training een goed inzicht hebben gekregen in alle rationele en emotionele aspecten van een discussie of debat. En daar kunnen ze wat mee in Het Echte Leven!
Hopelijk tot snel ziens bij de leukste (en grootste!) debatclub van Nederland!
Meld je hieronder meteen aan voor een gratis kennismakingsdeelname!
Ja, ik meld me graag aan voor een clubavond of workshop bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam
Lees hier ons privacy statement.